Pelasiu,Twój koralik wykielkował mi ale to straszny leniwiec,później wylazł co najmniej dwa tygodnie od reszty koktajl.Najpierw dwa no i następne dwa,czyli 100 % Ja gdzieś pisałam ,że od wyrzucenia uratowała go paletka ,w której rosła reszta rozsady .On ma maciupkie pesteczki i może podczas zraszania wpadnie głębiej i dlatego.Pelasiu czy to odmiana ustalona?Siewki też są drobniutkie ale ładne.
Nitko , Elu z tego co czytam to wygląda na "rozszczepieńca" z tego francuza
Posiałem go w piątek , zobaczymy co urośnie i jak zaowocuje. Może też go wsadzę do donicy i na taras.
Pozdrawiam
Jerry
U mnie ładnie skiełkował malinowy , każda siewka ma po 2 liścienie...Iwonko będziemy tu wszyscy obserwować co z twoich wyrośnie...mnie zaskoczył rudy, na pewno w tamtym sezonie nie miałam żadnego krzaka z ziemniaczanymi liśćmi a w tym roku mam takie siewki
I u mnie koralik się sam w ub. roku wysiał, wyrósł całymi kępkami w kilku miejscach a jak wygrzebałam, to okazało się, że nasiona wewnątrz pomidora wykiełkowały Kilka z tych siewek posadziłam i faktycznie owocowały super
Miałam Pokusę w zeszłym roku - u mnie krzaki były bujne, więc w tym roku szykuję im dużo wiecej miejsca niż w poprzednim. Grona wiązał jak z reklamy - długie z całą masą pomidorków - były bardzo słodkie
Piko sadzę w szklarni od kilku lat, krzaki rosną baaaardzo wysokie, krzewią się mocno . Na początku usuwam wilki, potem daję im swobodę , bo nie nadążam obrywać. W smaku słodkie, duże grona, owocują do przymrozków. Wtedy zrywam zielone (zanim zmarzną) , przechowuję zielone w piwnicy i w miarę dojrzewania zjadam je. Jeżeli masz opakowanie to sprawdź, proszę, czy mają oznakowanie f1. Na ,moim nie ma , więc zebrałam nasionka i nie wiem, czy siać czy nie . Pozdrawiam , Bożenka.
To teraz mam dylemat...Obie odmiany wysokie, koktajlowe, słodkie...A jakaś różnica miedzy nimi? Może miąższ? Kształt gron? Pytam, bo moje dziecko wywaliło mi kuwetkę z pomidorami i nie wiem, czy po owocach dam radę odróżnić te dwie odmiany?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
No to masz problem. Ja na razie posiałam Pokusę , a Piko mam zamiar posiać. Z tego co pamiętam to Piko miały drobniejsze listki , takie jakby ażurowe, bardziej powycinane (nie wiem, jak to opisać).
Moim zdaniem jest niezbyt mięsisty, chyba bardziej galaretkowaty lub soczysty. ("Rymnęło" mi się). Nasion ma sporo , więc komory nasienne prawdopodobnie większe , jeżeli w przypadku pomidorów koktajlowych można mówić o wielkości.
Witam wszystkich gorąco.
Jestem gościem na forum już od dłuższego czasu,istna skarbnica wiedzy. Zachęcona postami o pomidorkach koktajlowych, postanowiłam sama zadziałać. Posiadam jedynie balkon, ale dla chcącego nic trudnego. W ubiegłym roku udało mi się z pomidorkami Cherrola. W tym roku Cytrynek Groniasty,Koralik, Perun. Oto efekty: