Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

A moje petuńki wypuszczają już po uszczykiwaniu boczne pędy :tan

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Iwona
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie się porozrastały! moje nieco padły po rozsadzaniu, ale przestawiłam je na 'lepsze' okno i widzę, że chyba jednak coś z nich bedzie :wink:
ivona15
200p
200p

Post »

Ja swoje jak było ładnie wynosiłam 4 razy na balkon i chyba im to troszkę pomogło, ale niestety teraz jest okropna pogoda i szybko nie zanosi się na poprawę....
Iwona
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Witam wszystkich!
Ratujcie doświadczeni siewcy i ogrodnicy! Na moich siewkach pojawiły się problemy:
- w godecjach ewidentna pleśń - ta gdzie się nagromadziła, siewki padły, reszta się trzyma, więc chciałabym jej jakoś uratować. - przenieść do innego pojemnika? psikać jakimś preparatem? za dużo wody? POMOCY!...
- na innych doniczulkach i pojemnikach, gdzie są różne jednoroczne np. groszek, słonecznik, petunie - pojawił się taki białawy osad - wygląda jakby ktoś posypał kredą, jak taki szron, jak jasny wysypany popiół... co to może być? co robić?

Jestem baaaardzo początkującym ogrodnikiem i czekam na wasze uwagi i rady. Krytykujcie - bo jest szansa, że na błędach się nauczę.
Zrobiłam zdjęcia, ale w trakcie padła mi bateria i teraz muszę poczekać aż się naładuje - wieczorem zamieszczę fotki.
Bardzo czekam na wasze rady i pomoc!
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

u mnie pleśń pojawiała się tam, gdzie ewidentnie przesadzilam z podlewaniem. W przypadku większych siewek przesadzałam do innych pojemników w przypadku małych doprowadzałam do lekkiego przesuszenia: części nie dało się już uratować, ale część odzyła i teraz 3 razy się zastanawiam, zanim je podleję - nie wiem, czy to jest zgodne ze sztuką ogrodniczą, bo też jestem początkująca, ale widzę, że lekkie przesuszenie nie szkodzi, natomiast lekkie przelanie niestety tak.
Maksia
50p
50p
Od: 26 mar 2012, o 21:28

Post »

MATEUSZ1 pisze:Maksia- teraz zraszaj, ale dopiero jak zobaczysz, że ziemia przeschnie. Nie koniecznie codziennie. Postaw te siewy w cienistym na razie, a jak zobaczysz wschody to przestaw na nasłoneczniony południowy parapet w domu. Jak siewki wzejdą to podlewaj jak wcześniej pisałem. Jak się pojawią listki właściwe to przepikuj do doniczek osobnych, albo jak nie masz miejsca to do jednego pojemnika ale rzadko. Pamiętaj żeby nie zrobić bagna z ziemi bo zacznie gnić. Co do przykrywania, to ja nie przykrywam zazwyczaj, ale są różne szkoły. Siąłaś aksamitki? Polecam bo to kwiatki nie do zdarcia więc może na początek były by dobre. :wink:
Mateusz bardzo Ci dziękuję. Dostosuję się do Twoich rad ;)

Nie siałam aksamitek - nie znam podziału na roślinki łatwiejsze i trudniejsze w hodowli więc wybrałam te co mi się spodobały :tan

Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Będę Was tu śledzić by ciągle się uczyć i dam znać co z moimi. Może szczęście początkującego do mnie zawita, a jeśli nie to kupię w maju gotowe sadzonki - trudno :roll:
ivona15
200p
200p

Post »

A ja mam pytanie.
Czy petunie uszczykiwane zakwitają później od tych nie uszczykiwanych, czy nie ma to nic wspólnego?
Iwona
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja pikowałam dziś moje maluchy....
:shock:
tyle powiem.
wysialam ich mase, jak szalona.
nie myślalam, że cokolwiek wykiełkuje a tu zdziwienie....
mam 2 pełne szklarenki parapetowe i masę tych, które rozsadzilam w tacy i nie mam już gdzie ich trzymać :D
oby choć kilka przeżylo tę przeprowadzkę do własnych domków :D
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
ivona15
200p
200p

Post »

No ja na dzień dzisiejszy mam 78 i tez się zastanawiam co ja z tym zrobię, ładnie zeszły i szkoda mi było przy pikowaniu robić selekcję.
Iwona
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

Iwona, jak widać mamy za miękkie serca do tej roboty ;:168
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
ivona15
200p
200p

Post »

Oj tak, ale kto ma miękkie serce to podobno musi mieć twardą .....Teraz nie mam jak się ruszyć w mieszkaniu, bo oprócz petunii mam jeszcze inna rozsadę i dwa małe szkodniki (czytaj dzieci), a i byłam zapomniała mężunia , który klnie pod nosem jak musi wszystko odstawiać z pod drzwi, żeby wyjść na balkon.No ale to są uroki mieszkania w bloku i miłości do roślinek....
Iwona
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

ja wynosze co można na ogród :D że niby miejsce jeszcze na parapetach jest... :;230
ale racja, każdy jest zagrożeniem dla zieleniaków... zwłaszcza mężowie... ;:134 :D
ivona15
200p
200p

Post »

No ja niestety nie mam takiej możliwości, bo teraz mieszkam w bloku i zostaje mi jedynie balkon, ale niestety nie przy takiej pogodzie jak mamy teraz ;:223
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”