Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Czy już za późno na cięcie drzew owocowych :(
Mam w ogrodzie kilkunastoletnie wiśnie, jabłonie, gruszę i śliwy. Cały czas myślałam - a nuż w końcu nadejdą mrozy - i nic do tej pory nie przycięłam. Teraz na drzewach pełno pączków. Czy można je jeszcze przycinać? A może ktoś mi powie dlaczego nie ( jeżeli nie). Przecież podczas cięcia letniego drzewa są też w okresie wegetacji.
Teraz jest już za późno na cięcie drzew. Ale pocieszę Cię, że śliwy i wiśnie powinno przycinać się na jesień, po owocowaniu. Dlaczego tak jest. Drzewo po okresie wegetacji, zaczyna wzrost. W jego gałęziach na dobre zaczynają już krążyć soki i teraz każda ingerencja może skończyć się chorobą bądź zniszczeniem np gałęzi.
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Romanie - niestety się z Tobą nie zgodzę
Teraz jest dobry czas na przycinanie jabłoni i grusz, ale tylko w słoneczne ciepłe dni
- drzewa te można przycinać nawet w czerwcu co jest korzystkiejsze gdyż późno cięte drzewa wypuszczają znacznie mniej tkz wilków czuli wodnych pędów które owocuą dopiero po ładnych kilku latach - chyba że się je obciąży albo podwiąże by skierowane były w dół.
śliwy czereśnie wiśnie i brzoskwinie wolą letnie cięcie gdy jest bardzo ciepło gdyż wtedy rany im się szybko goją i nie chorują tak - bo gdy jest wilgotno i chłodno to łatwo się zarażają różnymi chorobami - co często widać na tych drzewach w postaci wyciekającej żywicy
Teraz jest dobry czas na przycinanie jabłoni i grusz, ale tylko w słoneczne ciepłe dni
- drzewa te można przycinać nawet w czerwcu co jest korzystkiejsze gdyż późno cięte drzewa wypuszczają znacznie mniej tkz wilków czuli wodnych pędów które owocuą dopiero po ładnych kilku latach - chyba że się je obciąży albo podwiąże by skierowane były w dół.
śliwy czereśnie wiśnie i brzoskwinie wolą letnie cięcie gdy jest bardzo ciepło gdyż wtedy rany im się szybko goją i nie chorują tak - bo gdy jest wilgotno i chłodno to łatwo się zarażają różnymi chorobami - co często widać na tych drzewach w postaci wyciekającej żywicy
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się z Karolem że teraz można obcinać jabłonie i grusze ostatnio znaczy jakieś 2 tyg temu miałam praktykę w Garlicy Murowanej w sadach i przycinaliśmy grusze jabłonie i śliwy. Tylko że Karol napisał że śliwy to lubią letnie przycinanie a my je tez przycinaliśmy zresztą u nas już na początku marca przycinali w sadach te drzewa owocowe tylko inne grupy dzisiaj sadziliśmy tam drzewa w piątek ogród botaniczny pozdrawiam gorąco
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
jestem właścicielką sporego kawałka sadu i w moich stronach sadów pod dostatkiem i mogę ze spokojnym sumieniem wypowiedzieć się w tym temacie.Jabłonie i grusze można prześwietlać od stycznia nawet do czasu kwitnienia chociaż wtedy jest już dużo soków, my prześwietlamy na wiosnę również śliwy.w Drugiej połowie lipca wyłamuje lub wycina się tzw.wilki ale głównie te które rosną na "wierzchu" gałęzi jest to zabieg mający na celu doświetlenie owoców i lepszy wzrost.Duże rany można zasmarować emulsją malarską z dodatkiem substancji grzybobójczej.
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zasmarowywanie ran nie jest obowiązkiem gdyż zdrowe drzewo samo potrafi się zabezpieczyć i często smarowanie ran sprawia że rośliny chorują - jak się obetnie w ciepły dzień to nic na prawdę drzewkom się nie stanie - a emulsja to już naprawdę nie jest dobry pomysł gdyż przez nią nie przechodzi powietrze ....tak łatwo ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
-
- 50p
- Od: 8 kwie 2007, o 21:24
Cięcie drzew owocowych
Mam na działce kilka młodych drzew owocowych posadzonych wiosną i jesienią ubiegłego roku, czy teraz, w tym okresie mogę poprzycinać końce pędów w celu ich rozkrzewienia, bez narażania drzewek na choroby? Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Zdzisław
Pozdrawiam.
Zdzisław
Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie rady - czyli konkluzja jest taka:
jabłonki przycinam teraz, wiśnie tylko w razie konieczności ( mam jedno takie przesadzone 2 lata temu chorujące drzewo) Tylko poradźcie jeszcze jak z tymi ranami - przytnę w ciepły, słoneczny dzień, drzewo dopiero puszcza pączki, zasmarowac maścią po przycinaniu ( z Castoramy) czy zostawić bez niczego? Pozdrawiam :P
jabłonki przycinam teraz, wiśnie tylko w razie konieczności ( mam jedno takie przesadzone 2 lata temu chorujące drzewo) Tylko poradźcie jeszcze jak z tymi ranami - przytnę w ciepły, słoneczny dzień, drzewo dopiero puszcza pączki, zasmarowac maścią po przycinaniu ( z Castoramy) czy zostawić bez niczego? Pozdrawiam :P
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych