Kocimiętka
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kocimiętka
Moje kocury (sąsiadów też) zrobiły sobie z kęp Kocimiętki legowisko. Co jakiś czas biedna się podnosi ...
Moja kotka jest młodziutka i jeszcze nie wysterylizowana,więc liczę,że doceni kocimiętkę na balkonie.Jeśli będzie miała ochotę zrobić sobie tam legowisko to dobrze.Powiem szczerze,że już nie mogę się doczekać wiosny
Martika
Martika
Martika
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Martiko, ja podobnie, brak wiosny rekompensuje sobie roślinnymi zakupami na sezon 2012. Oj niech ta wiosna jak najszybciej przyjdzie
To zabawne jak ludzie przymuszają swoje koty do sesji zdjęciowych z kocimiętką nawet wówczas gdy ich konkretna odmiana nie ma właściwości Nepeta Cataria
Osobom, które kupiły bardzo małą sadzonkę a nie mogą się doczekać rozrośnięcia można poradzić aby ukorzeniły kilka gałązek uciętych wczesną jesienią i przetrzymały je przez zimę w doniczce na parapecie. Niezwykle łatwo się przyjmują i szybko rozrastają.
Osobom, które kupiły bardzo małą sadzonkę a nie mogą się doczekać rozrośnięcia można poradzić aby ukorzeniły kilka gałązek uciętych wczesną jesienią i przetrzymały je przez zimę w doniczce na parapecie. Niezwykle łatwo się przyjmują i szybko rozrastają.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Kupiłam kilka dni temu nasiona kocimiętki syberyjskiej, najwyższej z u nas występujących.
Czy faktycznie jest taka inwazyjna?
I czy komuś udaje się nepeta nervosa? U mnie przemarzła już dwa razy.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obejrzyjcie ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=J5Xrcp6k ... r_embedded
Ukazuje on, co robią koty z kocimiętką...albo kocimiętka z kotmi
http://www.youtube.com/watch?v=J5Xrcp6k ... r_embedded
Ukazuje on, co robią koty z kocimiętką...albo kocimiętka z kotmi
Aż dwa razy? A jaka była duża?oliwka pisze:Kupiłam kilka dni temu nasiona kocimiętki syberyjskiej, najwyższej z u nas występujących.
- swirogrodowy
- 100p
- Od: 16 wrz 2009, o 23:12
I jak one biedne mają przeżyć
Do mnie tez sporo kotów się złazi ,bo dookoła wszyscy sąsiedzi maja nawet po kilka i kłócą się póki ich psem nie postraszę tzn. otwieram drzwi balkonowe ,a moja abi szczeka i miota się i one powoli odpuszczają
Do mnie tez sporo kotów się złazi ,bo dookoła wszyscy sąsiedzi maja nawet po kilka i kłócą się póki ich psem nie postraszę tzn. otwieram drzwi balkonowe ,a moja abi szczeka i miota się i one powoli odpuszczają
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Była malutka, świeżo zakupiona w sezonie sadzonka, która nie przeżyła zimy.
I chyba właśnie to było przyczyną przemarznięcia. W pierwszym roku dobrze jest zrobić "backup copy" jak pisałem we wcześniejszym poście, ale teraz moja rada to dla Ciebie niestety musztarda po obiedzie.
Witam serdecznie.Dopiero tutaj"raczkuje". Jestem nie doświadczoną ogrodniczką ale z ogromnymi chęciami .Chcę wysiać kocimiętke.Czy wyrośnie jeśli teraz to zrobię?Raczej piszą o maju a do gruntu na jesień.Czy będzie kwitła w tym roku?Dla doświadczonych ogrodników to pewnie głupie pytania no ale cóż... Kto pyta nie błądzi.Pozdrawiam
Pozdrawiam,Basia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2012, o 11:33
to jest nas dwie ja tez dopiero zaczynam i tez mam zamiar wysiac kocimietke i chyba zrobie to tak jak pisze na opakowaniu czyli do gruntu od razu. Z tego co wyczytalam w tym roku niestety nie zakwitnie bo chyba wiekszosc bylin (albo nawet wszystkie) kwitna na drugi rok po posianiu.