nawóz naturalny do warzyw
- mar_tola
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2012, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nawóz naturalny do warzyw
witam! jestem nowa na forum i nie wiem gdzie znaleźć coś o naworzeniu ogrodu lub poszczególnych roslin.
chodzi mi o takie porady które są sprawdzone tj. moczona krojona pokrzywa wiem ze to się stosuje ale do czego do jakich roslin czy warzyw?! co mozna jeszcze zrobić samemu?
chodzi mi o takie porady które są sprawdzone tj. moczona krojona pokrzywa wiem ze to się stosuje ale do czego do jakich roslin czy warzyw?! co mozna jeszcze zrobić samemu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: nawóz naturalny do warzyw
Comcia dzięki za linka bardzo interesujący dużo skorzystam z tej wiedzy
- mar_tola
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2012, o 00:05
bardzo dziękuje za odpowiedz bardzo przydatne informacje!
Niestety, w mojej okolicy krowa to zwierzę wymarłe....
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Mam dosc pilne pytanie: czy mozna jeszcze teraz czyms nawiesc ziemie pod warzywniak, jeśli na jesieni sie nie zrobilo nawozenia obornikiem?
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zależy co chcesz siać/sadzić,z różnych przyczyn i ja tego nie zrobiłam,ale ponieważ mam dobrą ziemię,nie zmartwiłam się i posiałam marchew,buraki,pietruszkę,koper,cebulę,pod dynię i tak zawsze daję obornik do dołka,tak samo pod pomidory,a pod ogórki zamoczyłam kurzeniec i po 2 tyg,polałam cały na ziemię pod ogórki.I tak zawsze w sezonie podlewam jeszcze gnojówką z pokrzyw.
Czy jest podobny temat do tego jaki podała Comcia, ale dotyczący gnojówek? Nieco łatwiej jest je przyrządzić ;)
Dziękuję.
Ja w tamtym roku robiłem jeszcze gnojówkę z czosnku liściowego i ze skrzypu.
W necie jeszcze znalazłem takie coś. Może się przyda:
Ja w tamtym roku robiłem jeszcze gnojówkę z czosnku liściowego i ze skrzypu.
W necie jeszcze znalazłem takie coś. Może się przyda:
Gnojówka z odchodów ptasich i innych zwierząt
Na 1 litr nawozu (odchodów) dodać 5-10 litrów wody. Dodaje się rówież do 5g superfosfatu na 5 l cieczy. Po zakończeniu fermentacji i odcedzeniu jest gotowa do użycia. Do upraw warzywniczych należy gnojówkę rozrzedzić w stosunku 1:20 (na 1 litr gnojówki dodać 20 litrów wody), a do upraw sadowniczych - w stosunku 1:10.
Gnojówka z materiału roślinnego
Pokrzywa zwyczajna
Do 1 kg świeżej pokrzywy lub 200 g suszu dodać 10 l wody. Zawiera dużo azotu, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Gnojówkę należy rozcieńczyć w stosunku 1:10. Nadaje się do nawożenia większości warzyw (za wyjątkiem cebuli, czosnku, fasoli i grochu), kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych.
Żywokost lekarski
Do 1 kg świeżego żywokostu lub 200 g suszonego dodać 10 l wody. Zawiera dużo potasu, węgla i azotu. Do podlewania stosuje się w rozcieńczeniu 1:10. Bardzo dobrze na podlewanie gnojwką reagują pomidory.
Skrzyp polny
Do 1 kg świeżego skrzypu lub 200 g suszu dodać 10 l wody. Stosuje się w rozcieńczeniu 1:5. Ma raczej działanie wzmacniające rośliny i uzdrawiające glebę.
Czosnek pospolity
Do 100 gr rozdrobnionych ząbków czosnku lub 500 g świeżych (200 g suszonych) lisci i łusek dodać 10 l wody. Stosuje się w rozcieńczeniu 1:10. Podlewać drzewa i krzewy owocowe - wzmacnia i działa zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym.
Mniszek lekarski
Do 1 kg liści i korzeni mniszka dodać 10 l wody. Zawiera dużo potasu. Wzmacnia rośliny, pomaga w tworzeniu próchnicy.
Pomidor
Do 200-300 g liści i pędów pomidora dodać 10 l wody. Podawać w rozcieńczeniu 1:10. Nadaje się do zasilania pomidorów!
Nagietek lekarski
Do 1 kg świeżego lub 200 g suszonego ziela dodać 10 l wody. Stosować w rozcieńczeniu 1:5. Wzmacnia kwiaty, kapustę, pomidory.
Każda gnojówka wyśmienicie nadaje się do wzbogacania kompostu.
W praktyce stosuje się rónież gnojówki niesfermentowane, tzn. takie, gdzie proces fermentacji jeszcze się nie rozpoczął lub zaledwie się rozpoczął - zwane wyciągami lub nastojami. Są stosowane głównie do zwalczania szkodników i chorób grzybowych, ale to już inna kwestia.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
A czy pod dyniowate (dynie, cukinie itp.) mozna dawac teraz obornik w dolek? slyszalem ze potem warzywa moga miec niezbyt ciekawy smak..
Ja sadzę w dołki ogórki sałatkowe pod oknem inspektowym.Tak, że o smaku wiem nie ze słyszenia. Ale coś musi być na rzeczy z tym smakiem ,bo jak tylko zaczną mi owocować te ogórki to już nikt z rodziny nie chce jeść kupnych
Pozdrawiam
Pozdrawiam