Co Wam przemarzło ? 2012
Re: Co Wam przemarzło ? 2012
Jeszcze trudno to ocenić, ale mam wrażenie, że pąki kamelii nie przeżyły nagłego i w dodatku bezśnieżnego spadku temperatur w lutym. Prawie już zakwitła w styczniu, bo cała zima była stosunkowo ciepła, a teraz widzę, że pąki kwiatowe jakieś takie zbrązowiałe. Niektóre róże też chyba trochę ucierpiały, zwłaszcza pnąca. Na resztę trzeba poczekać.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mi chyba przemarzł w połowie klon palmowy czerwony. Jedno starsze odgałęzienie o grubych pędach jest raczej czarne, a drugie jeszcze młode odgałęzienie z cienkimi pędami dalej jest czerwoniutkie. Może jeszcze ożyje do wiosny cały
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmarzły berberysy zimo-zielone.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
u mnie padł suchodrzew chiński , ale mogłem się tego spodziewać po tym jak nie było śniegu .....
Ubiorek wieczniezielony, gęsiówka zrobiły się prawie brązowe, coś tam się zieleni w środeczku rozet, ale kiedy to ma urosnąć zważywszy, że kwitną w maju Zmarzły niektóre bluszcze, ciemierniki nawet te, które były pod okryciem z włókniny mają czarne plamy.Ozdobne chyba nie będą Klematisy wydawało się wcześniej, że pąki zielone, teraz widzę, jakby uschły.Barwinek cały brązowy, mam ga lata całe i jeszcze tak nie wyglądał nigdy
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ogrodzie przeżyło wszystko (fakt, że za wiele tego nie ma ;)). W sadzie James Grieve i Boskoop wyglądają niby na zdrowe (tylko czubki są ciemne), ale po zdjęciu kory paznokciem zielone zaczyna się dopiero około 40 cm nad ziemią (10 cm nad kopcem), wyżej jest zdrewniałe. Papierówka w porządku, chociaż rośnie na przeciągu. Podejrzanie wyglądają też wiśnie - niby pieńki pod paznokciem zdrewniałe, ale boczne gałązki po przełamaniu zielonkawe w środku. Wszystkie drzewka o których pisałem były sadzone jesienią, te sadzone wcześniej wszystkie żyją. I tak jestem zaskoczony, że cokolwiek przeżyło, w końcu mróz był naprawdę duży. Agrowłóknina spełniła zadanie ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
No niestety tak optymistycznie nie ma . Teraz dopiero można podliczać straty. Do listy dopisuję: suchodrzew, wszystkie trytomy ( wygniły), brunnera variegata ( a może jeszcze jest szansa?), bardzo się boje o azalie wielkokwiatowe ( wszystkie maja brązowe pąki ). Mam nadzieję, że to już wszystko, a może jednak coś mnie zaskoczy i okaże się, ze żyje.iwciach pisze:U mnie ciemierniki przemarzły i większość róż do wysokości kopczykai z kory .
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
U mnie część ciemierników i pierwiosnków. Całe szczęście, że nie wszystkie to jest szansa na odbudowę.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Mój 'dywan' z barwinka pod sosnami zbrązowiały po mrozach został skoszony do zera Liczy sobie ponad 10 lat. Czy odbije? Żadnych pączków tam na razie nie widać, tylko na najmłodszych kępkach na obrzeżu.Rozsypałam nawóz i podlewam.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
No właśnie, do listy dopisuje barwinka. A był taki piękny
Laurowiśnia szerokolistna. Wąskolistna w idealnym stanie. Zmarzło hebe dachówkowate , suchodrzew chiński oraz
częściowo / miejscami/ ostrokrzew. Ogólnie mimo całkowitego braku śniegu w czasie największych mrozów nie jest żle.
Po poprzedniej zimie straty były większe. Pozdrawiam
częściowo / miejscami/ ostrokrzew. Ogólnie mimo całkowitego braku śniegu w czasie największych mrozów nie jest żle.
Po poprzedniej zimie straty były większe. Pozdrawiam