Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
może? może przez to że to moje pierwsze sadzonki które próbowałem ukorzenić ;) ale fakt faktem: jak człowiek samemu zerwie gałązkę, przygotuje, wsadzi do ziemi do jest większa radość niż jak się kupi, a jeszcze jak zacznie żyć to już dopiero ;) nie zniechęcaj się: poszukaj coś ciekawego i jeszcze raz spróbuj ;)
Tujki rozmnazane z nasion
Wrocmy jeszcze do tujek rozmnazanych z nasion.
W zeszlym roku wiosna wysialem tujki z nasion zebranych z tuji columna. Teraz wszystkie wygladaja tak samo (ok. 300 szt.). Po jakim okresie bedzie mozna rozroznic te ktore odzedziczyly odmiane od tych ktore nie odziedziczyly, bo podobno 30% roslin powinno odziedziczyc? W jaki sposob beda sie odrozniac?
Pozdr
W zeszlym roku wiosna wysialem tujki z nasion zebranych z tuji columna. Teraz wszystkie wygladaja tak samo (ok. 300 szt.). Po jakim okresie bedzie mozna rozroznic te ktore odzedziczyly odmiane od tych ktore nie odziedziczyly, bo podobno 30% roslin powinno odziedziczyc? W jaki sposob beda sie odrozniac?
Pozdr
Po kilku latach widać różnice we wzroście siewek. Za dwa lata powinno być już coś widać, zwłaszcza różnice między najwolniej i najszybciej rosnącymi. Różnice w pokroju roślin będą widoczne później. Jak będą się odróżniać, różnie to bywa: jedne będą szersze inne węższe, wybarwienie łusek może się nieco różnić itp. Przy zakładaniu żywopłotu ciętego, takie różnice nie mają większego znaczenia. A te 30% jest tylko teoretyczne, i raczej większość siewek będzie mniej lub bardziej do siebie podobnych i tylko niektóre będą zdecydowanie inne.
Roman
Aby uzyskać odpowiedź na pierwsze pytanie, należałoby sięgnąć do jakichś publikacji naukowych - jednakże zapewne nie badano wszystkich odmian. Ile roślin? - zależy to zapewne od odmiany, ale przy tujach stwierdzić czy odziedziczyły 100 % cech można dopiero po wielu latach. W literaturze znalazłem, że żywotnik zachodni odmiany kolumnowej rozmnażany z nasion powtarza cechy w 50 -60 %. Oczywiście pod warunkiem, że osobniki z których zbieraliśmy nasiona rosły w izolowanym stanowisku tzn. że nie było w pobliżu innych odmian żywotników.kixo21 pisze:W przypadku tujek rozmnażanych przez nasion ile roślin będzie dziedziczyć wszystkie cechy (100%) rosliny matecznej?
Czy wszystkie tujki rozmnażane przez sadzonkowanie będą dziedziczyć 100% cech rośliny matecznej?
Niektórych odmian nie da się rozmnożyć z nasion - siewki w żadnym procencie nie będą dziedziczyły cech roślin matecznych.
Obecnie siew różnych odmian tuj przeprowadza się w celu hodowania nowych odmian lub przy zapotrzebowaniu na dużą liczbę drzewek, np. na podkładki, cięte żywopłoty itp.. Jak wcześniej wspomniałem: żywopłot cięty przyjmie wszystko, a drobne różnice w wybarwieniu mogą dodać uroku.
Na drugie pytanie można by odpowiedzieć, że 100%. Ale to nie jest tak do końca, gdyż rośliny rozmnażane z sadzonek pochodzących z górnych partii gałęzi danego drzewka, mogą się różnić od roślin rozmnażanych z sadzonek pochodzących z dolnych partii gałęzi. Poza tym, przy rozmnażaniu z gałązek drzewka często wytwarzają wiele pni, a wiadomo że inaczej wygląda drzewko z 1 a inaczej z kilkoma pniami.
Roman
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 maja 2008, o 16:04
witam
jakiś czas temu postanowiłem rozmnożyć kilka tuji różnego gatunku, tuje są w gruncie już prawie dwa miesiące, ładnie się zielenią nie widać żeby usychały, a raczej wypuszczają zielone odrosty, na zdjęciu poniżej przedstawiam przykładową sadzonkę i mam pytanie czy jeżeli do tej pory nie usychają to zakorzenią się? i jeszcze jedno, wszystkie trzymam pod folią, i nie wiem czy teraz jak jest słonecznie dalej trzymać pod folią czy może uchylać na słoneczne dni żeby troszkę przewiewu było i żeby mi się nie ugotowały??
Pozdrawiam i za wszelkie porady bardzo dziękuje
Paweł
a tak wyglądają wszystkie (tylko teraz już bez tych trawek )
jakiś czas temu postanowiłem rozmnożyć kilka tuji różnego gatunku, tuje są w gruncie już prawie dwa miesiące, ładnie się zielenią nie widać żeby usychały, a raczej wypuszczają zielone odrosty, na zdjęciu poniżej przedstawiam przykładową sadzonkę i mam pytanie czy jeżeli do tej pory nie usychają to zakorzenią się? i jeszcze jedno, wszystkie trzymam pod folią, i nie wiem czy teraz jak jest słonecznie dalej trzymać pod folią czy może uchylać na słoneczne dni żeby troszkę przewiewu było i żeby mi się nie ugotowały??
Pozdrawiam i za wszelkie porady bardzo dziękuje
Paweł
a tak wyglądają wszystkie (tylko teraz już bez tych trawek )
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemia kompostowa może zawierać szkodliwe patogeny,torf jest sterylny.bartusiiiek pisze:witam,
W torfie z piaskiem, a nie trzeba ziemi kompostaowej??
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 50p
-
- 50p
Sadzonkowanie tui żywotników
Witam!
Otóż chcę zacząć już sadzonkować tuje szmaragd i columna i nie wiem jaki ukorzeniacz zastosować. Otóż będę ukorzeniał sadzonki 1 roczne-takie będę odcinał, odrywał od matecznika, ale nie wiem jakiego ukorzeniacza użyć - w płynie czy w proszku? I jeszcze pytanie, jeżeli będę używał ukorzeniacza w proszku do dla jakich roślin? Zdrewniałych czy pół zdrewniałych? Który będzie lepszy? Sadzonki będę przechowywał w zacienionym miejscu. I jeszcze mam pytanie odnośne podlewania, jak je podlewać? Zraszać całe sadzonki czy podlewać je w prost do doniczki aby nie oblewać gałązek? Bardzo będę wdzięczny za wszystkie porady i odpowiedzi. Michał
Otóż chcę zacząć już sadzonkować tuje szmaragd i columna i nie wiem jaki ukorzeniacz zastosować. Otóż będę ukorzeniał sadzonki 1 roczne-takie będę odcinał, odrywał od matecznika, ale nie wiem jakiego ukorzeniacza użyć - w płynie czy w proszku? I jeszcze pytanie, jeżeli będę używał ukorzeniacza w proszku do dla jakich roślin? Zdrewniałych czy pół zdrewniałych? Który będzie lepszy? Sadzonki będę przechowywał w zacienionym miejscu. I jeszcze mam pytanie odnośne podlewania, jak je podlewać? Zraszać całe sadzonki czy podlewać je w prost do doniczki aby nie oblewać gałązek? Bardzo będę wdzięczny za wszystkie porady i odpowiedzi. Michał
Re: Sadzonkowanie tui
chodzi mi o odrywane gałązki z drzewa matczynegomichal18 pisze: Otóż będę ukorzeniał sadzonki 1 roczne-takie będę odcinał, odrywał od matecznika,