Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Stefan Darda seria Czarny Wygon, rodzimy horror, chociaż "Dom na wyrębach" bardziej mi się podobał
"Nie stój nad kwiatem z konewką i batem,to na nic..."
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to o tym facecie, naukowcu z miasta, który wyleciał z uczelni za romans z żoną szefa, przeprowadził się do jakiegoś lasu. A tam straszyła taka jedna?
Tak, to właśnie ta książka
- oliwka
Część ostatnich wakacji spędzałam w osamotnionej chacie w środku lasu, a mąż koleżanki raczył nas fragmentami tej książki.
Twierdził, że to bardzo stosowna lektura do okoliczności natury
Twierdził, że to bardzo stosowna lektura do okoliczności natury
Miał rację, idealna lektura Zdecydowanie polecam, szczególnie dla miłośników naszych polskich wierzeń, strzygi i te sprawy
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adam Mickiewicz- Dziady (część I, II i IV)
Najlepsza..
Najlepsza..
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- oliwka
Na pewno chodzi o I ? Bo z niej to w sumie niewiele jest.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2012, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wściekły od urodzenia - Jeremie Clarkson
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Hanna Cygler ,,Głowa anioła'' cz.1 i cz.2 ,,Dwie głowy anioła''.
Pozdrawiam - Justyna
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Tak, pierwsza część to Widowisko, jednak mi najbardziej podoba się część druga i czwarta. Bardzo się wzruszyłam czytając te smutne monologi Gustawa. Mickiewicz był wspaniały!oliwka pisze:Na pewno chodzi o I ? Bo z niej to w sumie niewiele jest.
Aktualnie czytam Kilmeny ze Starego Sadu.. Właściwie już przeczytałam. Montgomery ma coś w tych książkach, że jak już sięgniesz po jedną, to później sięgasz po kolejną. Są przeznaczone dla każdego- i dla dzieci i dla dorosłych, ponieważ mają w sobie piękno, niewinność i najpiękniejsze z możliwych opisów natury.
Adam Mickiewicz- Ballady, Romanse, Sonety i inne. To co na wiosnę najcudowniejsze- poezja
Ogród w lasku
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Właśnie skończyłam "Mitologię świata bez klamek" Łysiaka. Lubię go, chociaż jego poziom miłości własnej jest stanowczo ponadprzeciętny ale za to potrafi świetnie argumentować, korzystając z tekstów źródłowych.
A teraz zabrałam się za 'Ziele na kraterze" Wańkowicza - no cóż, lepiej późno niż wcale...i jestem autentycznie zachwycona, już te pierwsze zdania dotyczące dzieciństwa są tak napisane, że czuję ogromne powinowactwo pomiędzy swoimi doświadczeniami i autora...chociaż dzieli nas osiemdziesiąt lat ;-)
A teraz zabrałam się za 'Ziele na kraterze" Wańkowicza - no cóż, lepiej późno niż wcale...i jestem autentycznie zachwycona, już te pierwsze zdania dotyczące dzieciństwa są tak napisane, że czuję ogromne powinowactwo pomiędzy swoimi doświadczeniami i autora...chociaż dzieli nas osiemdziesiąt lat ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
"Ziele na kraterze", to dla mnie jedna z ulubionych książek młodości. Cudnie gawędzi Wankowicz, wzrusza, zadziwia i zachwyca.100krotka pisze:...A teraz zabrałam się za 'Ziele na kraterze" Wańkowicza - no cóż, lepiej późno niż wcale...i jestem autentycznie zachwycona, już te pierwsze zdania dotyczące dzieciństwa są tak napisane, że czuję ogromne powinowactwo pomiędzy swoimi doświadczeniami i autora...chociaż dzieli nas osiemdziesiąt lat ;-)
Ja z kolei polecam "Festung Breslau" Marka Krajewskiego - w ostatnich dniach oblężenia Wrocławia dzieje się ciekawa psychologicznie historia kryminalna.
Moim zdaniem warto. Bardzo.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- oliwka
Krajewskiego też polecam! Znakomita seria kryminałów.
Ja niedawno kończyłam kolejny tom tasiemca G. Martina "Pieśń lodu i ognia" pt. "Taniec ze smokami".
Nieczęsto się zdarza, żeby do przeczytania książki zachęcił mnie film, w tym przypadku akurat serial ze stajni HBO "Gra o tron", ale jak zaczęłam, to wsiąkłam na dłuuugie tygodnie.
Bardzo dobra powieść ze skomplikowaną fabułą i krwistymi postaciami.
Właściwie gdyby nie 3 młode smoki i jakieś bliżej na razie nieokreślone stwory z krainy wiecznego zimna, to można by ją chyba nazwać thrillerem politycznym. A tak podpada podpada pod fantasy.
Jeśli ktoś ma czas, to zachęcam. Świetna rzecz!
Ja niedawno kończyłam kolejny tom tasiemca G. Martina "Pieśń lodu i ognia" pt. "Taniec ze smokami".
Nieczęsto się zdarza, żeby do przeczytania książki zachęcił mnie film, w tym przypadku akurat serial ze stajni HBO "Gra o tron", ale jak zaczęłam, to wsiąkłam na dłuuugie tygodnie.
Bardzo dobra powieść ze skomplikowaną fabułą i krwistymi postaciami.
Właściwie gdyby nie 3 młode smoki i jakieś bliżej na razie nieokreślone stwory z krainy wiecznego zimna, to można by ją chyba nazwać thrillerem politycznym. A tak podpada podpada pod fantasy.
Jeśli ktoś ma czas, to zachęcam. Świetna rzecz!