Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
polo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2011, o 15:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

Witam

Jesienią przekopałem mój ogródek warzywny, rozsypałem obornik kurzy i pozostawiłem ziemię w ostrej skibie. Mam pytanie czy teraz ponownie mam nawieźć mój ogródek tym obornikiem, czy wystarczy tylko przekopać i zacząć siać?
Awatar użytkownika
cafekot
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2012, o 20:39

Post »

NO nie wiem - zamieszaliście mi w głowie tym nawałem odpowiedzi :roll: , wiem że na takie prace jest późno ale wybiorę rozwiązanie - sama ziemia szkółkarska z dolomitem. Dzięki za pomoc.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

cafekot pisze:zamieszaliście mi w głowie tym nawałem odpowiedz
Nie dziw się , ludzie maja teraz urwanie głowy z rozsadami i siewem. Poza tym, jak chyba zauważyłeś ,więcej na tym forum jest pytań niż odpowiedzi. Poza tym, nie jest to najlepsza pora wykonywać rekultywacje gleby tuz przed wysadzaniem pomidorów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cafekot
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2012, o 20:39

Post »

forumowicz pisze:
Nie dziw się , ludzie maja teraz urwanie głowy z rozsadami i siewem................................ nie jest to najlepsza pora wykonywać rekultywacje gleby tuz przed wysadzaniem pomidorów.

Pozdrawiam
OK - gorący okres, rozumiem - o nie najlepszym okresie na prace ziemne to już doczytałem, ale i tak muszę coś zrobić z tym piachem i to szybko.
Najwyżej - jak powiedział właściciel schroniska : pierwsze koty za płoty.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Mam pytanie dot. moich przyszłych warzyw. Czy powinnam teraz opryskac czyms działkę na wszelkiego typu robactwo, grzyby itp.? (całe 30m2) A jeśli tak to czym? Dodam, że działka jest kompletnie "surowa". A ja kompletnie zielona :oops:
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooo, broń Boże! Chcesz opychać się chemią? Na rabatach kwiatowych to możesz cos tam kombinować ale nie w warzywniku. Dopiero jak posadzisz, posiejesz, urosnie i zobaczysz, może wcale nie będzie takiej potrzeby.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Racja.
Unikam chemii jak to możliwe, ale czasami jak mus to mus (rodzinka uczulona). z drugiej strony jeśli mam sie napracowac i nic nie spróbowac to trochę szkoda. Wychodzę z założenia, że i tak będzie tego relatywnie mniej niż na kupnych warzywach a przynajmniej będę wiedziała kiedy coś można zjeśc (to się chyba nazywa okres karencji, czy jakoś tak).-Miastowa jestem i całkiem zielona :oops: (swoją drogą w Łodzi i tak powietrze nie najlepsze i tak jesteśmy wystawieni na działanie różnych różności fruwających w powietrzu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

Szukam tego nawozu z fosforem skoro nie ma już superfosfatu potrójnego tylko wzbogacony i trafiłem na reklamę Microstar PZ :/ Może by się nadał ? Trochę drogi ale jakby pod pomidora dać punktowo to bym przecierpiał. forumowicz według Ciebie nadaje się pod pomidory ?
Microstar PZ zawiera: azot ? 10%, P2O5 ? 40%, cynk ? 2% oraz siarkę ? 10%. Nawóz ma postać mikrogranulatu całkowicie rozpuszczalnego w wodzie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sądząc po składzie to jest nawóz startowy nie tylko pod pomidory.
yareka pisze:jakby pod pomidora dać punktowo

Nie polecam. Nawóz musi być dostępny roślinie natychmiast a nie siedzieć gdzieś w ziemi skoncentrowany. Należy go rozpuścić w wodzie i podlać rośliny po wysadzeniu w pole. Woda z nawozem równomiernie wsiąka w ziemie wokół bryły korzeniowej i w jakim by kierunku roślina nie wypuściła korzeni zawsze trafia na glebę wzbogaconą nawozem. A jakie stężenie ?. Myślę, że jeżeli rozsada jest wysadzana z doniczek to można podlać rośliny tuz po wysadzeniu roztworem 0,3 %. Po dwóch tygodniach - 0,5 % i koniec. Ten nawóz będzie dawał dobre efekty również na ogórkach

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

W takim razie opakowanie na 100 l wody, może przeżyje ta cenę ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to jest na jakieś 100-200 krzaków jednorazowo .Myśle, że cena jest właśnie podyktowana nie kosztami produkcji a wydajnością i efektywnością nawozu.
Aha, byłbym zapomniał. Ze względu na to, że fosfor przemieszcza sie w glebie słabo najbardziej efektywne będzie podlanie dołka pod wsadzany pomidor.

Pozdrawiam
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Proszę o radę!
W zeszłym roku na pomidorach widać było wyraźny brak magnezu. Jesienią ziemia byłą przekopana wraz z obornikiem i mam pytanie czy wystarczy przed posadzeniem pomidorów podsypać jeszcze dolomitem, czy może dodać dodatkowo jeszcze siarczan magnezu który akurat posiadam. Pomidorki rosły w tunelu foliowym.
Z góry dziękuję za pomoc
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie ma porównania we wmywaniu nawozów w glebę pod osłoną a na otwartej przestrzeni. Dlatego proponuję zasilić krzaki pomidorów jak zaczną się zawiązywać owoce na I gronie siarczanem magnezu ale rozpuszczonym w wodzie i mieć przygotowany roztwór do ew. oprysku dolistnego interwencyjnie.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”