Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- polo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2011, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Witam
Jesienią przekopałem mój ogródek warzywny, rozsypałem obornik kurzy i pozostawiłem ziemię w ostrej skibie. Mam pytanie czy teraz ponownie mam nawieźć mój ogródek tym obornikiem, czy wystarczy tylko przekopać i zacząć siać?
Jesienią przekopałem mój ogródek warzywny, rozsypałem obornik kurzy i pozostawiłem ziemię w ostrej skibie. Mam pytanie czy teraz ponownie mam nawieźć mój ogródek tym obornikiem, czy wystarczy tylko przekopać i zacząć siać?
NO nie wiem - zamieszaliście mi w głowie tym nawałem odpowiedzi , wiem że na takie prace jest późno ale wybiorę rozwiązanie - sama ziemia szkółkarska z dolomitem. Dzięki za pomoc.
Nie dziw się , ludzie maja teraz urwanie głowy z rozsadami i siewem. Poza tym, jak chyba zauważyłeś ,więcej na tym forum jest pytań niż odpowiedzi. Poza tym, nie jest to najlepsza pora wykonywać rekultywacje gleby tuz przed wysadzaniem pomidorów.cafekot pisze:zamieszaliście mi w głowie tym nawałem odpowiedz
Pozdrawiam
OK - gorący okres, rozumiem - o nie najlepszym okresie na prace ziemne to już doczytałem, ale i tak muszę coś zrobić z tym piachem i to szybko.forumowicz pisze:
Nie dziw się , ludzie maja teraz urwanie głowy z rozsadami i siewem................................ nie jest to najlepsza pora wykonywać rekultywacje gleby tuz przed wysadzaniem pomidorów.
Pozdrawiam
Najwyżej - jak powiedział właściciel schroniska : pierwsze koty za płoty.
Witam.
Mam pytanie dot. moich przyszłych warzyw. Czy powinnam teraz opryskac czyms działkę na wszelkiego typu robactwo, grzyby itp.? (całe 30m2) A jeśli tak to czym? Dodam, że działka jest kompletnie "surowa". A ja kompletnie zielona
Mam pytanie dot. moich przyszłych warzyw. Czy powinnam teraz opryskac czyms działkę na wszelkiego typu robactwo, grzyby itp.? (całe 30m2) A jeśli tak to czym? Dodam, że działka jest kompletnie "surowa". A ja kompletnie zielona
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ooo, broń Boże! Chcesz opychać się chemią? Na rabatach kwiatowych to możesz cos tam kombinować ale nie w warzywniku. Dopiero jak posadzisz, posiejesz, urosnie i zobaczysz, może wcale nie będzie takiej potrzeby.
Pozdrawiam! Gienia.
Racja.
Unikam chemii jak to możliwe, ale czasami jak mus to mus (rodzinka uczulona). z drugiej strony jeśli mam sie napracowac i nic nie spróbowac to trochę szkoda. Wychodzę z założenia, że i tak będzie tego relatywnie mniej niż na kupnych warzywach a przynajmniej będę wiedziała kiedy coś można zjeśc (to się chyba nazywa okres karencji, czy jakoś tak).-Miastowa jestem i całkiem zielona (swoją drogą w Łodzi i tak powietrze nie najlepsze i tak jesteśmy wystawieni na działanie różnych różności fruwających w powietrzu.
Pozdrawiam
Unikam chemii jak to możliwe, ale czasami jak mus to mus (rodzinka uczulona). z drugiej strony jeśli mam sie napracowac i nic nie spróbowac to trochę szkoda. Wychodzę z założenia, że i tak będzie tego relatywnie mniej niż na kupnych warzywach a przynajmniej będę wiedziała kiedy coś można zjeśc (to się chyba nazywa okres karencji, czy jakoś tak).-Miastowa jestem i całkiem zielona (swoją drogą w Łodzi i tak powietrze nie najlepsze i tak jesteśmy wystawieni na działanie różnych różności fruwających w powietrzu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Dorota
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Szukam tego nawozu z fosforem skoro nie ma już superfosfatu potrójnego tylko wzbogacony i trafiłem na reklamę Microstar PZ :/ Może by się nadał ? Trochę drogi ale jakby pod pomidora dać punktowo to bym przecierpiał. forumowicz według Ciebie nadaje się pod pomidory ?
Microstar PZ zawiera: azot ? 10%, P2O5 ? 40%, cynk ? 2% oraz siarkę ? 10%. Nawóz ma postać mikrogranulatu całkowicie rozpuszczalnego w wodzie.
Sądząc po składzie to jest nawóz startowy nie tylko pod pomidory.
Nie polecam. Nawóz musi być dostępny roślinie natychmiast a nie siedzieć gdzieś w ziemi skoncentrowany. Należy go rozpuścić w wodzie i podlać rośliny po wysadzeniu w pole. Woda z nawozem równomiernie wsiąka w ziemie wokół bryły korzeniowej i w jakim by kierunku roślina nie wypuściła korzeni zawsze trafia na glebę wzbogaconą nawozem. A jakie stężenie ?. Myślę, że jeżeli rozsada jest wysadzana z doniczek to można podlać rośliny tuz po wysadzeniu roztworem 0,3 %. Po dwóch tygodniach - 0,5 % i koniec. Ten nawóz będzie dawał dobre efekty również na ogórkach
Pozdrawiam
yareka pisze:jakby pod pomidora dać punktowo
Nie polecam. Nawóz musi być dostępny roślinie natychmiast a nie siedzieć gdzieś w ziemi skoncentrowany. Należy go rozpuścić w wodzie i podlać rośliny po wysadzeniu w pole. Woda z nawozem równomiernie wsiąka w ziemie wokół bryły korzeniowej i w jakim by kierunku roślina nie wypuściła korzeni zawsze trafia na glebę wzbogaconą nawozem. A jakie stężenie ?. Myślę, że jeżeli rozsada jest wysadzana z doniczek to można podlać rośliny tuz po wysadzeniu roztworem 0,3 %. Po dwóch tygodniach - 0,5 % i koniec. Ten nawóz będzie dawał dobre efekty również na ogórkach
Pozdrawiam
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
W takim razie opakowanie na 100 l wody, może przeżyje ta cenę ;)
No to jest na jakieś 100-200 krzaków jednorazowo .Myśle, że cena jest właśnie podyktowana nie kosztami produkcji a wydajnością i efektywnością nawozu.
Aha, byłbym zapomniał. Ze względu na to, że fosfor przemieszcza sie w glebie słabo najbardziej efektywne będzie podlanie dołka pod wsadzany pomidor.
Pozdrawiam
Aha, byłbym zapomniał. Ze względu na to, że fosfor przemieszcza sie w glebie słabo najbardziej efektywne będzie podlanie dołka pod wsadzany pomidor.
Pozdrawiam
Witam
Proszę o radę!
W zeszłym roku na pomidorach widać było wyraźny brak magnezu. Jesienią ziemia byłą przekopana wraz z obornikiem i mam pytanie czy wystarczy przed posadzeniem pomidorów podsypać jeszcze dolomitem, czy może dodać dodatkowo jeszcze siarczan magnezu który akurat posiadam. Pomidorki rosły w tunelu foliowym.
Z góry dziękuję za pomoc
Proszę o radę!
W zeszłym roku na pomidorach widać było wyraźny brak magnezu. Jesienią ziemia byłą przekopana wraz z obornikiem i mam pytanie czy wystarczy przed posadzeniem pomidorów podsypać jeszcze dolomitem, czy może dodać dodatkowo jeszcze siarczan magnezu który akurat posiadam. Pomidorki rosły w tunelu foliowym.
Z góry dziękuję za pomoc
Nie ma porównania we wmywaniu nawozów w glebę pod osłoną a na otwartej przestrzeni. Dlatego proponuję zasilić krzaki pomidorów jak zaczną się zawiązywać owoce na I gronie siarczanem magnezu ale rozpuszczonym w wodzie i mieć przygotowany roztwór do ew. oprysku dolistnego interwencyjnie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam