Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.

Post »

Na poprzedniej stronie pokazywałam zdjęcia moich samodzielnie pozyskanych z sadzonek DATUR.
Pozwólcie teraz na małe podsumowanie:

DATURA jest rośliną bardzo żarłoczna i nie sposób jej przenawozić . Jest prosta metoda , aby pobudzić roślinę do zawiązywania pąków kwiatowych - należy jej usunąć część liści .Zwykle jest ich bardzo dużo i nie tylko zwiększają zapotrzebowanie pokarmowe i wodne rośliny , ale też powodują ,że kwiatów jest mniej ( no i są mniej widoczne w masie wielkich liści!). Ja obrywam liście stopniowo ,co jakiś czas, po kilka , kilkanaście liści ( za dużych , brzydkich, uszkodzonych przez wiatr, albo takich , które blokują pąk kwiatowy ,i z kwitnieniem nie mam problemów. Wiosną na start daję im nieco obornika ( może być granulowany), a podlewam też FLOROWITEM lub nawozem do datur.

Gdy jesienią zabieram DATURY z ogrodu do domu ,obrywam wszystkie liście i przycinam rośliny o ok. połowę ( są wielkie i miałabym kłopot z ich zimowaniem , bo zwykle mam 4-6 sztuk) . Zdrewniałe pędy długości ok. 20-40 cm., które zetnę , zwłaszcza te , które mają charakterystyczne rozwidlenie " Y " , wkładam do słoja z wodą i tam sobie stoją +- do lutego. Wtedy mają już zwykle masę korzeni i nadają się do posadzenia w mieszance ziemi z piaskiem.

Teraz :
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na tarasie stoją dwie łososiowe, trzecia , nieco mniejsza na balkonie , a pod płotem ( przywiązana do niego , by się nie przewracała) żółta - zdjęcie niebawem.

Kwitną niestrudzenie , a wieczorem ... PACHNĄ przepięknie !!! Czujecie ? :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne ;:138
Nie wiem czy dobrze widzę - w jednej doniczce ile jest sztuk ?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

krysp50 pisze:Śliczne ;:138
Nie wiem czy dobrze widzę - w jednej doniczce ile jest sztuk ?
Sadziłam po 3-4 patyczki .
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

Witajcie jakieś 1,5 miesiąca temu kupiłam badylki datury podwójnej od forumowicza wszystko ładnie pięknie tylko przecież teraz mamy zimę jak one sobie poradzą z barakiem dostatecznej ilości światła? do tej pory było ok są już w doniczkach a teraz liście idą do dołu :(

może podlać je z odżywką?
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
rentgen
50p
50p
Od: 12 lis 2011, o 16:30

Post »

Datura o tej porze roku ,,odpoczywa" bez względu na wielkość roślin.Nie powinno się jej teraz nawozić.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Oto moja "przechowalnia" roślin tarasowych. Na stole widać posadzone dwa dni temu DATURY :) Sadzonki miały już w wodzie masę splątanych korzeni, więc nie czekałam dłużej, bojąc się ,że zaczną gnić.

Obrazek
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Moje stoją na chłodnym parapecie, blisko okna. Liście im opadły, coś tylko na czubku sterczy.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak przyspieszyć proces formowania datury w "Y"? Moja dochodzi do 1 m wysokości i wciąż jest jednym patykiem. Zdrowa i piekna, ale pojedyncza. Proszę o radę... ;:180
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Dzialeczka pisze:Jak przyspieszyć proces formowania datury w "Y"? Moja dochodzi do 1 m wysokości i wciąż jest jednym patykiem. Zdrowa i piekna, ale pojedyncza. Proszę o radę... ;:180
Wydaje się, że tylko dobrze i często zasilać za radami Adrianica (polecam, bo wypróbowałem opryskiwanie nawozem Blosom Buster) oraz tak jak radzi Ewelina obrywać nadmiar liści. Ja obrywam zwykle te dolne, które nie tylko obciążają roślinę ale i urody jej nie dodają :roll: .
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za radę ;:180 Będę ją zatem karmić regularnie. ;:108
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nawóz "Peters Blossom Booster" firmy Scotts można kupić

Od znajomej słyszałam ,że jest wydajny i b. dobry dla roślin kwitnących, z uwagi na dużą zawartość fosforu(30) i potasu (20).
Mam , zastosuję , sprawdzę , czy rzeczywiście takie cudo !
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Ewelina pisze:Nawóz "Peters Blossom Booster" firmy Scotts można kupić Tu: http://www.fhtomczyk.pl :)
Sprawdziłem, chociaż cena za 2 kg wydaje się być wysoka. Worek 80 kg w hurtowni kosztuje bodajże ok 250 zł, tylko po co komu tak dużo nawozu, skoro np do datur stosuje się płaską łyżeczkę do rozpuszczenia jednorazowo. Ja kupiłem u Adrianica 0,5 kg, ale potem znalazłem w Castoramie "SUBSTRAL magiczna siła do kwiatów balkonowych". Skład identyczny, małe opakowanie i zawiera dwa woreczki, które z powodzeniem stosowałem w ubiegłym roku do datur - jeden 20-20-20 do codziennego podlewania, a drugi właśnie 10-30-20 do zawiązywania pąków o składzie jak blossom buster.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Andrzeju - dzięki za informacje. Ja wspomniany nawóz już mam . Dużo go, toteż potraktuje jako startowy do wszystkich kwitnących , także w maju do pelargonii , których mam zwykle sporo. Sądzisz,że kwitnącym krzewom by nie zaszkodził ? Mam na myśli bzy, żeniszki,tamaryszki ,krzewuszki , itp.?

Mam do Ciebie jeszcze taką prośbę , ad. DATURY. Wiem , że swoje przycinałeś dość drastycznie. W październiku 2010 wkleiłeś to:
andrzej1050 pisze: Obrazek
Baaaardzo mocne cięcie i ... poniżej Y.

Napisz, proszę , kiedy ciąłeś(jesienią czy wiosną) i jakie były rośliny w sezonie - tzn. jak się rozrosły, czy obficie kwitły i czy to mocne cięcie nie opóźniło kwitnienia? A może masz zdjęcie ?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”