Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
czyli najlepiej w donicy je posadzic...moze i masz racje sloneczniki sa takie piekne i bardzo sie wyrozniaja sposród wszystkich kwiatów dlatego nie chcialabym ich nie odpowiednio wmontowac..
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bez słonecznika to sobie ogrodu nie wyobrażam , ale ze względu na jego rozmiary to raczej on jest tłem Już o tym pisałem , nawet niskie potrafią przerosnąć mnie o trzy głowy
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 20p - Rozkręcam się...
no to mnie zmartwiles Zibi...u mnie na opakowaniu nasion pisze ze to jest forma niska i ze mozna w doniczkach siac to myslalam ze bedą mieć najwyzej 50cm no nic musze po prostu je przetestowac
- Destiny
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2012, o 10:01
- Kontakt:
Justynko przetestuj kilka sztuk tak jak ja w doniczkach tylko takich większych
resztę zostawiłam sobie na potem tylko kiedy można je do gruntu wsadzić żeby przymrozki im nie zaszkodziły??
resztę zostawiłam sobie na potem tylko kiedy można je do gruntu wsadzić żeby przymrozki im nie zaszkodziły??
- Zibi_41
Z testowaniem może być różnie Nie żebym się czepiał , ale sadzone z jednej paczki miewały u mnie od 50 do 200 cm.justyna1111 pisze:no to mnie zmartwiles Zibi...u mnie na opakowaniu nasion pisze ze to jest forma niska i ze mozna w doniczkach siac to myslalam ze bedą mieć najwyzej 50cm no nic musze po prostu je przetestowac
Najlepiej siać prosto do gruntu , same będą wiedziały kiedy wykiełkować. Słonecznik kiełkuje nawet z nasion które przypadkiem się uchowały z zeszłorocznych kwiatówDestiny pisze:Justynko przetestuj kilka sztuk tak jak ja w doniczkach tylko takich większych
-
- 20p - Rozkręcam się...
w takim razie zrobie tak jak pisze na opakowaniu i juz co ma byc to bedzie a w przyszlym roku juz jakies swoje doswiadczenie będę miala! Dzięki za rady moi drodzy forumowicze
- Destiny
- Kontakt:
hmmm w takim razie ciekawa jestem jaki moje doniczkowe giganty powyrastają, resztę wsadzę na dniach do ziemi i zobaczymy
:8
:8
- Zibi_41
W doniczce nie osiągną monstrualnych rozmiarów , ograniczy je niedobór składników odżywczych
- Destiny
- Kontakt:
o to dobrze obu wogole wyrosly te normalne urosly juz spoore a te ozdobne kompletnie nie chca ... ;(
- Zibi_41
Słonecznik dobrze kiełkuje w cieple pod przykryciem , może spróbuj jeszcze raz
- Destiny
- Kontakt:
ok w takim razie ciepełko i kołderka ;) zobaczymy może tym razem się uda ;)
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słonecznik mutant
Słonecznika 2m w życiu nie widziałam (no chyba że w bajkach ) a co mówić 3,5m, brawo
Mam zamiar posiać w kwietniu kilka mam nadzieje że będzie chociaż wielkością zbliżony do mojego wzrostu
Mam zamiar posiać w kwietniu kilka mam nadzieje że będzie chociaż wielkością zbliżony do mojego wzrostu
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2012, o 17:05
Witam Drodzy Forumowicze
W tym temacie dodam coś od siebie, gdyż sieję słoneczniki jadalne co roku w ilości 30 - 40 sztuk w ogrodzie.
Dopiero w tym roku wpadłem na pomysł, żeby sadzić je w małych doniczkach i udało mi się zrobić 30 sadzonek; zrobiłem je 13 kwietnia(w piątek ).
Ziemia: zrobiłem taka mieszankę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
- 1/3 normalnej, nienawożonej ziemi czarnej z ogrodu (czarnoziem z lekką zawartością gliny),
- 1/3 NAWOZU PIECZARKOWEGO (w tym roku pierwszy raz eksperymentuję z tego typu nawozem, jest to ziemia na której rosły pieczarki ogrodowe)
- 1/3 ziemi ogrodowej do ogólnego użycia (taka z worków foliowych)
- trochę (czyli z wyczuciem) granulek nawozowych do kwiatów
Wszystko wymieszałem, ziemia bardzo wilgotna ale nie błotnista.
*Jedna z Forumowiczek zdradziła przepis, że niby warto nasiona zamoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Tego nie zrobiłem - za późno.
Zastosowałem nasiona firmy Polan i wybrałem te najdorodniejsze. Siałem na 2-3 cm po dwa ziarenka do każdej doniczki.
Trochę martwi mnie pogoda w Polsce jak na tą porę roku jest dość zimno.
Czy warto od czasu do czasu podlać słoneczniki lekko ciepłą wodą? Czy lepiej trzymać je w ciepłym domu niż na balkonie? (ja trzymam na balkonie i zabieram na noc do domu)
W tamtym roku miałem super duże słoneczniki, trudno powiedzieć co o tym zadecydowało. Być może to, że nie rosły blisko siebie (minimum 3 metry). Łodygi były bardzo wysokie a to dlatego, że zasłaniały niektórym wysokie szparagi więc pnęły sie jak najwyżej. Były 2 giganty o średnicy 35 cm i co ciekawe, rosły do pewnego czasu razem z ziemniakami, później ziemniaków już nie było więc mogły spokojnie kwitnąć. W tym roku planuję zrobić podobnie.
Pozdrawiam
W tym temacie dodam coś od siebie, gdyż sieję słoneczniki jadalne co roku w ilości 30 - 40 sztuk w ogrodzie.
Dopiero w tym roku wpadłem na pomysł, żeby sadzić je w małych doniczkach i udało mi się zrobić 30 sadzonek; zrobiłem je 13 kwietnia(w piątek ).
Ziemia: zrobiłem taka mieszankę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
- 1/3 normalnej, nienawożonej ziemi czarnej z ogrodu (czarnoziem z lekką zawartością gliny),
- 1/3 NAWOZU PIECZARKOWEGO (w tym roku pierwszy raz eksperymentuję z tego typu nawozem, jest to ziemia na której rosły pieczarki ogrodowe)
- 1/3 ziemi ogrodowej do ogólnego użycia (taka z worków foliowych)
- trochę (czyli z wyczuciem) granulek nawozowych do kwiatów
Wszystko wymieszałem, ziemia bardzo wilgotna ale nie błotnista.
*Jedna z Forumowiczek zdradziła przepis, że niby warto nasiona zamoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Tego nie zrobiłem - za późno.
Zastosowałem nasiona firmy Polan i wybrałem te najdorodniejsze. Siałem na 2-3 cm po dwa ziarenka do każdej doniczki.
Trochę martwi mnie pogoda w Polsce jak na tą porę roku jest dość zimno.
Czy warto od czasu do czasu podlać słoneczniki lekko ciepłą wodą? Czy lepiej trzymać je w ciepłym domu niż na balkonie? (ja trzymam na balkonie i zabieram na noc do domu)
W tamtym roku miałem super duże słoneczniki, trudno powiedzieć co o tym zadecydowało. Być może to, że nie rosły blisko siebie (minimum 3 metry). Łodygi były bardzo wysokie a to dlatego, że zasłaniały niektórym wysokie szparagi więc pnęły sie jak najwyżej. Były 2 giganty o średnicy 35 cm i co ciekawe, rosły do pewnego czasu razem z ziemniakami, później ziemniaków już nie było więc mogły spokojnie kwitnąć. W tym roku planuję zrobić podobnie.
Pozdrawiam