Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Post »

Iguś, wątku nie ma :) ogród można zobaczyć tak jak w stopce napisałem ;)
elzbieta 2010
50p
50p
Od: 31 sie 2010, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Igo , tyle hiacyntów , jaka szkoda!
Jeśli chodzi o skalniak , to od czasu do czasu trzeba zrobić mu kosmetykę , bo jak zarasta , to mu kamieni nie widać , a przecież nie tylko roślinki zdobią
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Iga, wiem, że kontrast karmika z kamieniami jest cudny. Ale sam łupek też ma swój urok. Cóż jestem matką geologa i już się zaraziłam pewnymi odchyłami. aha, i Agata mówi, że nie ma czegos takiego jak "kamień". Są skały. Ale mi nie to nie przeszkadza. Kamienie, zwłaszcza łupki, mi się podobają. Piękne masz przylaszczki. U nas nawet nie ruszyły. Dziwna wiosna w tym roku.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Iga, ale się cieszę, że dobrze trafił.
Pokaż koniecznie tę łączkę przylaszczek.
A ja stosuję skorupki pod lawendę. I jeszcze podlewam ją wodą z gotowanych jaj. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale tylko ta tak traktowana jest wybujałą pięknie kwitnącą rośliną, reszta to mikruski z kilkoma kwiatkami w sezonie.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga, dobrze, że podpowiedziałaś co robić z przylaszczkami, bo moje, mimo, że między wapiennymi skałami, jakoś słabo rosną. Wyobraź sobie, że kępka posadzona u Jarka, lepiej kwitnie niż nasze, z którymi obchodziłam się jak z jajkiem. Strasznie mi żal tych Twoich hiacyntów. U nas za chwilę rozkwitną.
Za to chyba wiem, skąd moje niepowodzenia z krokusami - chciałam, żeby rosły w zalewanym po deszczach miejscu, a luźna ziemia na grządce, gdy wokół glina, działa jak studzienka chłonna.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iguś, ja tez przywędrowałam z pytaniem, czy można już dzielić żurawki?
Mam 2 bardzo stare, już za bardzo rozrośnięte.
Pocieszyłaś mnie swoimi żurawkami, ale wiem, że mimo wszystko dużo mi nie przetrwało.
Sterczą suche kikuty.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, dobrze, że przypomniałaś, ja lawendy też mam sporo, choć ładnie kwitła, nie zaszkodzi podsypać jajkami. :lol:
Łączkę pszylaszczkową pokażę jak ładnie zakwitnie, na razie ma mnóstwo pączków.

Aniu, bardzo lubię łupek, tylko czemu u nas tyle kosztuję. ;:14 A jak jest mokry to można się w nim zakochać, my go po raz pierwszy kupowaliśmy w deszczu. :roll: Agatka ma rację- skały, jak to ładnie brzmi, kamień to raczej leży na polu. :lol: Aniu, u mnie pszylaszczki nawet sobie radzą, ale dbam o nie , bo one pamiatkowe, dostałam kiedyś od kogoś kępkę i się powysiewała, tylko już nie pamiętam od kogo. ;:14

Małgosiu,
można sadzonkować, marzec jest też dobrym terminem, choć zdecydowanie sierpień jest lepszy. Pokażę Ci jutro jak wyglądają suszki, i jak z nich wychodzą nowe listki, poczekaj cierpliwie.Nie będą to urocze zdjęcia, ale może poglądowe.

Elu, kosmetyka rozumiem, ale mnie czeka kupowanie nowych roślinek, dobrze,ze nie ma tam rarytasów, a doniczki co kosztują 3 zł. :roll:

Sylwek, byłam podziwiałam. ;:108

Tak wyglądają rabaty, tylko listki tulipanów zielenieją.

Obrazek

Gęsiówka normalnie kwitnie w maju, a tu proszę, za tydzień będzie biało, i nie będzie to biel, której nie lubimy. ;:130

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iga, czekam zatem na zdjęcia.
Może wcześniejsze kwitnienie zwiastuje wcześniejsze lato?
Forsycja chyba też przygotowuje się do kwitnienia. Chyba też wczesniej :roll:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga ja właściwie też z powodów sentymentalnych kupiłam przylaszczki (dla siebie i mamy), bo ona zawsze wspomianała, że w Wilnie, do miasta chodzili przez las, w którym kwitły całe łany przylaszczek. A ja w naturze ich nigdy nie widziałam. Zawilce (też oznaka wiosny) rosną u nas jak chwast, ale przylaszczki to dla mnie symbol Wilna ze wspomnień mamy i jej sióstr.
elzbieta 2010
50p
50p
Od: 31 sie 2010, o 15:41

Post »

Iga , piękną sosenkę na pniu nam tu pokazałaś. Czy ona z natury rośnie jako półkula , czy tak jest cięta?A na 2 planie inna przebarwia się na żółto - czy to może Winter Gold lub Ophir? Jakoś największy sentyment spośród iglaków czuję właśnie do do sosenek. U mnie rośnie 6 różnych miniaturek
adrian90
100p
100p
Od: 16 paź 2010, o 16:42

Post »

przejrzałem wątek i jestem zachwycony twoim ogrodem. Będę czerpał inspiracje :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś czytam, że wypadło Ci bardzo dużo cebulowych.....ależ szkoda :? te kolejne zimy są coraz gorsze duże ocieplenia pomiędzy silnymi mrozami i roślinki nie dają rady :? U mnie żurawki w zeszłym roku przetrwały wspaniale, w tym też muszę większość golić, tylko niektóre wyglądają pięknie, jakby zimy nie było....
Bratki wyglądają ślicznie na rabatce, widzę, ze sporo kupiłaś tych drobnokwiatowych.......są cudne :D
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga, Wasz łupek jest drogi, bo masz piękne wyselekcjonowane kamienie. A do mnie przyjechała ciężarówka załadowaną koparą z najbliższego czynnego kamieniołomu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”