Rosiczka - problemy różne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rosiczka

Post »

Też obcinam swojej D. capensis wszystkie zaschnięte liście. Od chwili zakupu (grudzień 2010) dwa razy była praktycznie łysa i pięknie odbiła wypuszcza również nowe kępy, stoi na parapecie południowym i jest podlewana co drugi dzień, pięknie się wybarwia więc jest chyba zadowolona.

Tej :
Hubird pisze: Obrazek
zaszkodził raczej pęd kwiatowy (moja przez niego zasuszyła 5 kęp i roślina mateczna bardzo zmarniała dopiero po odcięciu pędu zaczęła dochodzić do siebie). Na kwiaty lepiej poczekać do chwili kiedy roślina na prawdę się rozrośnie inaczej może przypłacić to życiem. Czy Twoja przeżyła?
Awatar użytkownika
Hubird
100p
100p
Od: 5 maja 2011, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przeżyła :) Teraz ma już 17 liści i bardzo dużo cieczy na liściach. Kupiłem także rosiczkę która ma ok. 50 liści i też rośnie pęd kwiatowy z tym, że już kwiaty na nim rosną :) Czy teraz można go mimo to obciąć?
Pozdrawiam Hubert
Moje rośliny:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2222092" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cieszę się, że rosiczka 'red' przeżyła przydało by się jakieś aktualne zdjęcie :wink: Co do rosiczki 'alba' jest spora i jeżeli do tej pory nie zauważyłeś ubytków w urodzie możesz pozwolić jej kwitnąć - ja bym ciachnęła tylko w wypadku zagrożenia życia rośliny, jeżeli takiego nie ma spokojnie można cieszyć się kwiatami :wink:
Awatar użytkownika
Hubird
100p
100p
Od: 5 maja 2011, o 17:25

Post »

Obrazek Obrazek

A tu taka malutka, którą wyhodowałem sam z rosiczki 'Red' :) ------>
Obrazek
Pozdrawiam Hubert
Moje rośliny:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2222092" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rosiczka 'red' na pewno wróci do formy - w odpowiednich warunkach rosną jak chwasty :wink:

Popracuj nad zdjęciami, bo widać na nich wszystko oprócz rośliny
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kiedy wróciłam do domu ze studiów okazało się, że i moja rosiczka znowu wypuściła pęd kwiatowy - bez uszczerbku dla rośliny matecznej i 7 mniejszych kęp - jednak znów go obcięłam żeby nie ryzykować, ale tak myślę czy by nie pozwolić jej zakwitnąć następnym razem :twisted:

Ja też robię telefonem, jak się pojawi trochę słońca postaram się zrobić zdjęcia i Wam pokazać moją jedynaczkę :wink:
x-H-v
---
Od: 18 maja 2011, o 19:15

Rosiczka brak kropelek

Post »

Cześć wszystkim,
Mam rosiczkę drosere aliciae i mojego kota który się strrasznie leni. Na początku, łapała muchy rosiczka, była czerwonawa i co najważniejsze, miała na sobie klej i tym samym to co te muszki wołało :D Zauważyłem że pod koniec lata zauważyłem na mojej rosiczce sierść mojego kota. Zauważyłem że tym samym nie było kropelek. Pod koniec lata tego co był w 2011 :) . Do dzisiaj nie ma ani jednej kropelki, czasami jak mam czas, pęsetą usuwam tą sierść ale te kłaki nadal na niej są a kropelek i tym samym owadów nie ma. :( Co zrobić aby zlikwidować tą sierść? Zamierzam zaniedługo zamknąć w przeźroczyste pudełko moją rosiczkę, ale jeszcze nie mam czasu. Czy jeżeli sierść mojego kota jest na rosiczce, to szkodzi to jakoś rosiczce? Wgle jakoś słabo wygląda moja roślina.. Uprawiam ją w Kwaśnym torfie, ma 3 cm wody w misce..
Pzdr.
reehani
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2011, o 23:24

Re: Rosiczka i Kocie "kłaki", dobre połączenie?

Post »

Witam.
Moim zdaniem nie jest to wina kociej sierści. Najprawdopodobniej brak kropelek jest spowodowany niedoborem światła słonecznego. Postaraj się postawić rosiczkę w jak najjaśniejszym miejscu lub doświetlaj. Mam 4 rodzaje rosiczek i u wszystkich zniknęły kropelki, a kota w domu nie mam :D . Na wiosnę, gdy dzień będzie dłuższy i więcej promieni będzie dochodzić do roślinki, wszystko powinno wrócić do normy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Dawid ;D
sadam8806
100p
100p
Od: 30 lis 2011, o 00:40

Post »

To są rośliny tropikalne które potrzebują olbrzymiej ilości światła :) Spokojnie, jak słoneczko przygrzeje, dzień się wydłuży zacznie wypuszczać zdrowe liście z rosą :) Teraz ją trzymaj w ciepłym miejscu i tak gdzie będzie najwięcej światła. Też mam sierściucha i jedyne jakie szkody może spowodować to pożarcie rośliny lub zrzucenie z parapetu. Byle do wiosny ;:136
x-H-v
---
Od: 18 maja 2011, o 19:15

Post »

Ok dzięki, mam nadzieję że w moim przypadku kot mi nie będzie jej zrzucać :P
norbiks20stg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2012, o 17:15

Rosiczka, choroba? Proszę o pomoc.

Post »

Witam, to mój pierwszy post więc proszę na mnie nie krzyczeć jakbym w złym dziale napisał. (jednak napisałem, gapa ze mnie to pnącza.... przepraszam)
Mam problem z moją rosiczką mianowicie, dostałem w poprzednim roku malutka rosiczkę (różowe środki liści, nie znam dokladnie jej nazwy) ładnie rosła w poprzednim sezonie miała dużo listków ( z 40 albo i wiecej) przez zime (to chyba normalne) zaczęły usychac końcowki to je poobcinalem, lecz nie wszystkie, kilka zostalo (z 20) lecz nie rosla ale to przez brak slonca, teraz zaczela puszczac nowe listki lecz wszystkie usychaja, przy koncowkach: zdjęcie http://www.fotoszok.pl/show.php/954323_ ... e.jpg.html

dziś ją przesadziłem w nowy torf (kwaśny pH 3-5), to co zostalo z odcietych listkow schowalem w torf, czy to pomoże?? dodam że mam możliwość wstawienia jej do tzw ukorzenialni (jestem ogrodnikiem), bym zapomnialem rosiczka na zime byla w kuchni gdzie jest wilgotno i temp okolo 20 stopni a teraz stoi w pokoju na parapecie od strony południowej. staralem sie jak najbardziej rozpisac i prosze o pomoc.

o
Awatar użytkownika
monika98
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2012, o 20:37

Re: Rosiczka, choroba? Proszę o pomoc.

Post »

Miałam tak samo z moją . Nie zostało jej prawie nic , więc postanowiłam podwyższyć wilgotność ( nakładając na doniczkę foliówke z dziurkami)
zaczeła się odbudowywać '' lecz wysoka wilgotność przyczyniła się do powstawania grzybów....
Spróbuj podwyższyć jej wilgotność :)
Powodzenia :)
norbiks20stg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2012, o 17:15

Re: Rosiczka, choroba? Proszę o pomoc.

Post »

no własnie kierownik w pracy mi mowil ze za mala wilgotnosc powietrza, ale czytalem tez ze jak jest za mala wilgontosc powietrza to wystarczy postawic np słoik z woda obok rosliny, ktos cos wie na ten temat? mam pomiernik do wilgotnosci powietrza ale nie wiem jaka jest norma na rosiczke, zima miala okolo 80 % i bylo dobrze, ale ogolnie to w pokoju pewnie nawet nie 50 % (dopiero go przenioslem :P )

Edit: 21,1 stopni i 52 % wilgotnosci. postawie słój z woda na noc obok rosliny i pomiernika, zobacze jutro po pracy i dam znac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”