Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Drodzy Forumowicze! :wit

Mam pytanie z tych trochę naiwnych :oops: : pomidory koktajlowe to te o drobnych owocach i to jest jasne, ale które z nich rosną jako niskie krzaczki?
Wiem, że pokusa jest z tych wysokich, cytrynek groniasty pewnie też, o megagroniatym czytałam, że był uprawiany na tarasie ale czy przy paliku?
Ja swoje wysadzam na działkę (jak przjdzie na to pora :D ), ale chciałam dać córce, która dysponuje tylko szerokim parapetem (zaokiennym).
Jeżeli teraz nie uda mi się jej uszczęśliwić - to może w przyszłym roku będę wiedziała czego szukać :)
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Niskie pomidory drobnoowocowe to Ola Polka , Aztek , Vilma , Venus. Tak na szybko te odmiany przychodzą mi do głowy :D
Do kupienia w każdym ogrodniczym na pewno.
Pozdrawiam,Małgorzata
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Moje koktajle Obrazek Obrazek
danaa
200p
200p

Post »

basow@ pisze:Niskie pomidory drobnoowocowe to Ola Polka , Aztek , Vilma , Venus. Tak na szybko te odmiany przychodzą mi do głowy :D
Do kupienia w każdym ogrodniczym na pewno.
Bardzo dziękuję za podpowiedż!
Mam nadzieję, że uda mi się je kupić i spróbuję "zdążyć" z nimi do maja :D . Skoro (jak czytałam) samosiejki wychodzą póżniej w gruncie, to dopieszczanie w domu też muszą dać radę.

Pozdrawiam i dziękuję
danaa
Pozdrawiam - Danuta

ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze Maskotka nadaje się do doniczek :tan .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Daana, koktajlowe mozna siać później niż duże pomidory. Zdążą zaowocować. Ja wysiewałam niektóre koktajlowe w połowie kwietnia, bo moja córka przypomniała sobie, że fajnie jest mieć pomidory na balkonie. Doniczkowe mają tez tę zaletę ,że jesienią można je wnieść do mieszkania i próbować dalej uprawiać. Pozdrawiam, Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Z Maskotką róźnie bywa. Sam zobaczę, bo mam zeszłoroczny, który przezimował (w doniczce).
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

możecie powiedzieć coś więcej o maskotce? :) wysiałem ją w tym roku, i nie wiem, czego się spodziewać, czytałem, że roślnie bardzo niska, do ilu cm?
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

Maskotkę miałam zarówno w doniczkach, jak i w gruncie :) Jest to to pomidorek, który nie potrzebuje palików, ale oczywiście można je dać (ja miałam tylko przy niektórych, moja mama przy wszystkich). Pomidorek rozłazi się na wszystkie strony ;:14 Wysokość to ok. 30-40 cm. Owoce są 2-3 razy większe niż przy koralikach - bardzo dobre :) Jest ich bardzo dużo. Z jednego krzaczka zbierałam spokojnie 40-50 (a może i więcej) pomidorków ;:173
Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Tereska :)
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p

Post »

dziękuję za odpowiedź, to w takim razie, w jakich odstępach je sadzić ? :)
Awatar użytkownika
terika
50p
50p

Post »

Ja dawałam coś ok. 40x40 :) Taka odległość się u mnie sprawdzała - pięknie owocowały. Tych w ziemi nie palikowałam, więc leżały :roll: ale miały się bardzo dobrze, no i zaraza dopadła je na równi z koralikami - na samym końcu ;:173
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p

Post »

dziękuję :)
a to moje pomidroki, juz popikowane, całe 18 sztuk :)
Obrazek
Obrazek
danaa
200p
200p

Post »

Co za radość!! ;:138 W koszyczku z nasionami znalazłam "torebkę" z nasionkami koralika z terminem "przydatności do spożycia" :D do roku 2009. Sypnęłam całość do doniczki z ziemią, nie mając nadzieji że coś z tego wyrośnie. A tu miła niespodzianka! Może zbyt miła :? . Wygląda na to, że nie dość, że wzeszły - to na dodatek chyba wszystkie. I to po kilku dniach! Świadczy to o wyjątkowej żywotności nasion pomidora ( a może tylko nasion koralika :D ). Mam tego kilkadziesiąt sztuk i muszę szukać chętnych "biorców" bo żal wyrzucić :D
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Jak duża powinna być doniczka dla jednego dorosłego krzaczka pomidorka koktajlowego ? Mam posiane dwie odmiany, zamierzam hodować pomidorki w donicach na tarasie, ale nie wiem jakiej wielkości dobrać, by były wystarczające ? Odmiany to garden perle Mill typ cherry oraz Cerise koktajlowy
"czereśniowy".
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
terika
50p
50p

Post »

Simbi, to zależy jakie chcesz im stworzyć warunki. Ja trzymałam w zeszłym roku koktajlówki w wiadrach 10 litrowych, maskotki w ok. 7 litrowych. Tylko maskotki były chyba zadowolone. Rosły pięknie, owocowały tak, jak te w gruncie. Reszta owocowała, ale raczej skąpo, ciągle brakowało im jakiś składników. O wielkości donic naczytałam się wcześniej, więc takie też zastosowałam u siebie. Wiem, że niektórzy sadzą nawet po 3 krzaczki do doniczek prostokątnych długości 60 cm... Myślę, że nie każdy pomidorek dobrze to zniesie. Twoich odmian nie znam, więc nie wiem, jak one będą się zachowywały. Myślę jednak, że donicę o pojemności mniej niż 5-6 litrów nie ma co dawać takiej roślinie. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”