Luffa / trukwa i inne nietypowe dyniowate
Re: Nietypowe dyniowate
Jak byłem dzieciakiem to pamiętam, że kiedyś nazbierałem nasion kolczurki i strzelałem z pestek do ogródków sąsiadom. I teraz przeze mnie stała się plagą moich okolic...
Jest jeszcze jedna ciekawa roślina z dyniowatych. Tryskawiec sprężysty. Jest to roślina, która po dotknięciu strzela nasionami. Ciekawe, czy da się uprawiać w Polsce ;D
Jest jeszcze jedna ciekawa roślina z dyniowatych. Tryskawiec sprężysty. Jest to roślina, która po dotknięciu strzela nasionami. Ciekawe, czy da się uprawiać w Polsce ;D
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do tego jest byliną, może uda się u nas z nasion hodowaćPochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ale co jest byliną Patasko? Wiele dyniowatych w swoim klimacie to rośliny wieloletnie..
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Wybaczcie, zapomniałem napisać, że to było skierowane do Alembik
-
Aha, to rozumiem że chodziło o tryskawca. Ponoć trzeba uważać, bo jak strzeli nasionem można sobie uszkodzić oczy stojąc "na drodze" lotu.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego wychodzi że przez te nowości można kaleką zostać ?loeb pisze:Aha, to rozumiem że chodziło o tryskawca. Ponoć trzeba uważać, bo jak strzeli nasionem można sobie uszkodzić oczy stojąc "na drodze" lotu.
Ja wczoraj posiałam luffę, zobaczę co z niej wyrośnie
-
juda : nie, z tego wynika, że trzeba rozumu używać na bieżąco i nie patrzeć "czy w środku jest nasionko" skoro wiadomo, ze nasionko może wylecieć ze środka przy sporej prędkości;) Opis takiej sytuacji był akurat na amerykańskiej stronie, ale myślę, że paru "naszym" też by mogło do głowy przyjść..;) Czasem się człowiek zwyczajnie zapomni, także - nie zapominać się.
U mnie luffa nawet w namiocie nie zawiązała owoców.Kiwano w gruncie owocowało,ale owoce
są tak kolczaste,że obrać trudno.Poza tym owoców mniej niż ogórków.Można uprawiać jako ciekawostkę,na zastosowanie użytkowe nie ma co liczyć.Gynostemma wymarzła w tą zimę.
są tak kolczaste,że obrać trudno.Poza tym owoców mniej niż ogórków.Można uprawiać jako ciekawostkę,na zastosowanie użytkowe nie ma co liczyć.Gynostemma wymarzła w tą zimę.
Kiwano kilka lat temu uprawiał mój brat, nie obieraliśmy tylko po przekrojeniu wybieraliśmy łyżeczką.
Loeb, wątek o dyniowatych to nie mogłam sobie odmówić obecności w nim
Loeb, wątek o dyniowatych to nie mogłam sobie odmówić obecności w nim
Forumowiczka Kasia...;)
Kiwano wybiera się łyżeczką,jak jest dojrzałe,pomarańczowe.Miąższ jest wtedy galaretowaty.
Zielone używa się jak ogórki.Od jesieni leży u mnie na szafce owoc i już robi się pomarańczowy.
Zielone używa się jak ogórki.Od jesieni leży u mnie na szafce owoc i już robi się pomarańczowy.
Nie miałam szczęście do kiwano, nie owocowało u mnie, chociaż kwiatów było dużo.
-
Luffę u siebie zapyliłam ręcznie jak tylko pojawiły się żeńskie kwiaty, tak sobie myślę że to może jeszcze być kwestia gatunku lub odmiany. Moją brałam najwcześniejszą jaką znalazłam..
Caterina słusznie słusznie, obecność dobra rzecz;P
Caterina słusznie słusznie, obecność dobra rzecz;P