Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
To Echinocactus grusonii. Nie sadź go do żadnego podłoża przez ~2 tygodnie. Niech nie ma żadnego dostępu do wody. Osadź go w pionie w pustej doniczce i obserwuj, czy infekcja się rozwija czy może zatrzyma się na jakimś etapie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Patrzyłem na zdjęcia tego gatunku, ale nie było tam ani jednego kaktusa z różowymi kolcami(ten ma całe różowe kolce).
Postaram się. Czyli nie sadzić a postawić po prostu w doniczce pionowo?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda twojego czasu,tylko się rozczarujesz
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Mam dośc czasu i tak chcę spróbować, tylko nie wiem jak, najwyżej się nie uda, ale póki co na pewno go nie wyrzucę.
Duke, moim zdaniem zgnilizna zaszła już zbyt daleko, ale próbować można.
Grasz na gitarze elektrycznej?
Jak pomóc mojemu Echinopsis subdenudatum?
Kupiłem go to miał kilka takich plamek. To chyba jakaś infekcja grzybiczna. Teraz plamek ma znacznie więcej, a na dodatek od dołu zaczął tracić zielony kolor i żółknąć.
Wybaczcie zdjęcie słabej jakości, ale lepszy aparat mi wyszedł z domu.
http://img850.imageshack.us/img850/4023/k004r.jpg
Grasz na gitarze elektrycznej?
Jak pomóc mojemu Echinopsis subdenudatum?
Kupiłem go to miał kilka takich plamek. To chyba jakaś infekcja grzybiczna. Teraz plamek ma znacznie więcej, a na dodatek od dołu zaczął tracić zielony kolor i żółknąć.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Kaktusy mają ciernie a nie kolce. Ten konkretny egzemplarz ma ciernie sztucznie barwione na czerwono. Jeśli przeżyje nowo wyrastające ciernie będą żółte. Dobrze kombinujesz. Trzeba osadzić pionowo kaktusa na pustej doniczce.Duke pisze:Patrzyłem na zdjęcia tego gatunku, ale nie było tam ani jednego kaktusa z różowymi kolcami(ten ma całe różowe kolce).
Błąd w nazwie. Echinopsis po łacinie jest rodzaju żeńskiego i nazwa gatunkowa powinna być też tego rodzaju. Czyli roślinka nazywa się Echinopsis subdenudata.Harvi pisze:Jak pomóc mojemu Echinopsis subdenudatum?
Plamkami się nie przejmuj. Nie są groźne. Jeśli zapewnisz roślince dobre warunki uprawy (dużo słonka) to roślinka urośnie a plamki pokryją się z czasem korkiem i zostaną przez nowe przyrosty odsunięte bliżej podłoża. Staną się niewidoczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ostra zgnilizna, suszenie kaktusa
Witam,
Dziś przeglądając rośliny(kot mnie do nich zaprowadził ) dowiedziałem się iż moje 2 kaktusy, zostały z pacyfikowane przez zgniliznę. Jeden już całkowicie, 2 jeszcze chyba "walczy". Czy da się go jeszcze jakimś sposobem uratować(sam już w to nie wierzę...), ew. czy można zrobić z nich "suszki" aby położyć na ziemi i zrobić taką mini pustynie ?
http://imageshack.us/g/818/dsc0035nd.jpg/ Sorry za jakość robione telefonem. Najlepiej wziąć na maksymalne powiększenie, wtedy nawet ładne zdjęcia są.
Dziś przeglądając rośliny(kot mnie do nich zaprowadził ) dowiedziałem się iż moje 2 kaktusy, zostały z pacyfikowane przez zgniliznę. Jeden już całkowicie, 2 jeszcze chyba "walczy". Czy da się go jeszcze jakimś sposobem uratować(sam już w to nie wierzę...), ew. czy można zrobić z nich "suszki" aby położyć na ziemi i zrobić taką mini pustynie ?
http://imageshack.us/g/818/dsc0035nd.jpg/ Sorry za jakość robione telefonem. Najlepiej wziąć na maksymalne powiększenie, wtedy nawet ładne zdjęcia są.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Roślina jest w agonii i nic jej nie pomoże. Jeśli chcesz zrobić z kaktusa suszka to pamiętaj, że w nim będzie mnóstwo zarodników grzyba, który go rozłożył i będzie zarażał wszystkie rośliny, które znajdą się w jego pobliżu. Dobrym zwyczajem jest usuwać tego typu trupy z kolekcji. Literatura sugeruje, by je zakopywać lub palić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A jakby tak poczekać aż bakterie go "zjedzą" do końca, i wtedy go do pieca(nie do ognia) lub zrobić mu ekstremalne suszenie(piec/mikrofala/węgiel/brykiet)? lub do denaturatu, bądź innego odkażacza?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Trudno mi coś na ten temat napisać bo nigdy czymś takim się nie zajmowałem. Jak jakaś roślinka u mnie wypada z kolekcji to ląduje na kompoście i tyle. Kaktusowymi truchłami nigdy się nie zajmowałem. O ile sobie przypominam to niektórzy kaktusiarze mają sentyment do melokaktusowych cefaliów, ale to twory składające się właściwie z samych włosków i ryzyko dalszego rozprzestrzeniania się pleśni jest minimalne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Cóż, idę szukać strzykawki i wstrzykuję do niego utlenioną/spirytus. Lub kąpiel w denaturacie. Dzięki za pomoc
Rzeczywiście zrobiłem byka w nazwie.blabla pisze: Błąd w nazwie. Echinopsis po łacinie jest rodzaju żeńskiego i nazwa gatunkowa powinna być też tego rodzaju. Czyli roślinka nazywa się Echinopsis subdenudata.
Plamkami się nie przejmuj. Nie są groźne. Jeśli zapewnisz roślince dobre warunki uprawy (dużo słonka) to roślinka urośnie a plamki pokryją się z czasem korkiem i zostaną przez nowe przyrosty odsunięte bliżej podłoża. Staną się niewidoczne.
Dziękuję za porady.