Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- jayc
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 wrz 2011, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Dzięki za rady tak zrobię-dosypię ziemi równo z kubkiem i nie podlewam na razie.a odnośnie odmian to kupiłem stupice,box car willi,bycze rogi i koraliki z tym że podpisałem kubeczki tylko cyferkami od 1 do 5 i teraz nie wiem który jest który.
jayc piszesz, ze wśród nich jest odmiana Bycze rogi, a widziałeś zdjęcie Byczych rogów, które zamieściłam w innym wątku? Jaką mają urodę?
Dziękuję za odpowiedź. Zobacz str. 16 wątku Akcja wymiany nasion 2012-pytania i doświadczenia cz.2 w poście Kasencji jest mowa o byczych rogach, może to coś wyjaśni.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2826491
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2826491
- jayc
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 wrz 2011, o 21:32
człowiek się cale życie uczy
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
słuchajcie..
fioletowe liście od spodu to brak Fosforu prawda?
Pytam bo wszystkie pomidorki w kuwecie poskręcane -to nadmiar azotu chyba znów za to fioletowe takie że hej.. nóżki też troche dołem..
ale żyłki są zielone...
więc stawiam na fosfor..
Nadają się do przesadzenia już tylko czekam na zorganizowanie się m aby z działki doniósł mi doniczki i kubeczki..
Pytanie czy zasilić florovitem czy wystrczy tylko przesadzić do większych pojemników...
Przyznam że te wcześniejsze pomidory popikowane już do dużych pojemników nie posiadają przebarwień..znalazłam je może na 2-3 starszych sadzonkach.. przy czym dziś dosypałam ziemi...
fioletowe liście od spodu to brak Fosforu prawda?
Pytam bo wszystkie pomidorki w kuwecie poskręcane -to nadmiar azotu chyba znów za to fioletowe takie że hej.. nóżki też troche dołem..
ale żyłki są zielone...
więc stawiam na fosfor..
Nadają się do przesadzenia już tylko czekam na zorganizowanie się m aby z działki doniósł mi doniczki i kubeczki..
Pytanie czy zasilić florovitem czy wystrczy tylko przesadzić do większych pojemników...
Przyznam że te wcześniejsze pomidory popikowane już do dużych pojemników nie posiadają przebarwień..znalazłam je może na 2-3 starszych sadzonkach.. przy czym dziś dosypałam ziemi...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Fioletowe zabarwienie mają też siewki odmian posiadających gen barwy miąższu. Sylwana stożek wzrostu Twojego pomidorka uległ uszkodzeniu i roślinka wypuszcza 2 boczne.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ania właściwie sama odpowiedziałaś sobie na to pytanie.
Skoro u wcześniejszych po pikowaniu nastąpiła widoczna poprawa, to po co kombinować. Jak podjedzą już z nowych pojemników, to najwyżej wtedy zasilisz.
Sylwia, To na pewno nie jest 'normalne'. Już widać, że pomidor wypuszcza dwa pędy ( tzn. tak to wygląda ), a co będzie potem..
Nie mam pojęcia co to jest, to 'coś' w środku i w ogóle wydaje mi się, że ten rok jest trochę dziwny..
Skoro u wcześniejszych po pikowaniu nastąpiła widoczna poprawa, to po co kombinować. Jak podjedzą już z nowych pojemników, to najwyżej wtedy zasilisz.
Sylwia, To na pewno nie jest 'normalne'. Już widać, że pomidor wypuszcza dwa pędy ( tzn. tak to wygląda ), a co będzie potem..
Nie mam pojęcia co to jest, to 'coś' w środku i w ogóle wydaje mi się, że ten rok jest trochę dziwny..
pozdrawiam, Anita
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Nitko, właśnie Fioletową Zebrę mam pierwszy raz Ale coś takiego widzę też pierwszy raz czy Fioletowe Zebry mają tak szeroko rozstawione liścienie i są one dłuższe niż kubek na piwo. Mimo wszystko zostawię tą zeberkę, nie wiem czy czasami nie mam jednej, aż przeglądnę zostawię ją ale raczej w odosobnieniu, podobnie jak którąś z 37 z czterema liścieniami Masz rację ten rok jest dziwny miejmy nadzieję, że pozytywnie dziwny
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Z tego co zaobserwowałam, to wszystkie Zebry, które miałam miały rozłożyste liścienie - takie 'Ważki'
pozdrawiam, Anita
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasencja pisze:jayc piszesz, ze wśród nich jest odmiana Bycze rogi, a widziałeś zdjęcie Byczych rogów, które zamieściłam w innym wątku? Jaką mają urodę?
Jak widzę takie duże pomidory to mnie zazdrość od środka zżera.
U mnie stan obecny taki:
Myślicie że po Zośce będą gotowe żeby je wsadzać do gruntu?
Będą na połowę maja albo jeszcze wcześniej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KASENCJA czy twoje bycze rogi były takie poskręcane (jak rogi byczka) za młodu (4 tydzień). Wszystkie moje pomidorki (z 7 marzec) mają takie eleganckie kształty, a te jak by ktoś wymiętosił.
pomidorowka jak patrzę przez okno to Ci nawet zazdroszczę, że masz takie małe
pomidorowka jak patrzę przez okno to Ci nawet zazdroszczę, że masz takie małe