Sinningia speciosa,S.hybrida (potoczna Gloksynia)- uprawa
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gloksynia
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Czyli z moich chyba już nie będzie No ale nadzieja umiera ostatnia... będę je podlewać i może wreszcie coś drgnie.... Byleby nie zgniły od nadmiaru wody bo będę je dużo częściej podlewać
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Nela napisała:
Czy jak wszystkie naraz zakwitą to kwiaty nie gniotą się jedne od drugich? To już testowany projekt, czy nowe doświadczenie w tym roku?Moje /10 odmian/ w jednej dużej donicy
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
- Nela
- Przyjaciel Forum
Czasem tak sadzę rośliny- ja mam bardzo dużo donic i problem z ustawieniem... Więc czasem sadzę do jednej dużej by się z wielu nie nosić. W ostatnich dwu latach wynoszę gloksynie na ogród gdzie lepiej mi rosną / w półcieniu /- mimo opadów bezpośrednio na rośliny- niż w domu. Dożywają jesieni- co w domu kończyło się chorobą grzybową- na ogrodzie zdrowe... Więc teraz rosną w domu- ale docelowo - ogród lub balkon. Ważny spory drenaż w donicy- by nadmiar wody szybko wyszedł... / Gloksynia ma nieduży system korzeniowy../
Nie sadziłam jeszcze tylu odmian do jednej donicy- trzy najwyżej=- ale i donica mniejsza. Tego roku kupiłam wszystkie u nas dostepne odmiany- i sądzę, że dadzą radę.
Nie sadziłam jeszcze tylu odmian do jednej donicy- trzy najwyżej=- ale i donica mniejsza. Tego roku kupiłam wszystkie u nas dostepne odmiany- i sądzę, że dadzą radę.
- fiskomp
Nela co to za odmiany masz w tej donicy?
Bardzo ciekawe z tym wynoszeniem na dwór.
Bardzo ciekawe z tym wynoszeniem na dwór.
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
- Nela
- Przyjaciel Forum
Czy się okażą tymi co kupiłam- zobaczymy... mam -Tigrina Blue, Tigrina Red, Kaiser Friedrich, Kaiser Wilhelm, Hollywood, Violacea, Blanche de Meru, Ettoile de Feu, Mont Blanc,Defiance... tak często w sklepie pomieszane cebule... Wybierałam dokładnie, opisywałam karteczkami- a co bedzie...
Ja te moje biedne bulwy zaczęłam mocniej podlewać i pojawiły się małe białe skaczące robaczki I nie wiem czy to te pożyteczne czy nie?
Ajlonko..
A morze to mszyce one nie raz zimują w ziemi i wiosną się wylęgają...
A morze to mszyce one nie raz zimują w ziemi i wiosną się wylęgają...
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małe, białe, skaczące robaczki to mogą być skoczkonóżki. Piszą, że nieszkodliwe a nawet w pewnym sensie pozytecznie. I to by się zgadzało, bo ja mam zawsze tego pełno, zwłaszcza w domowych roslinach i jakoś nic się im nie dzieje.
Ale to mogą też być ziemiórki i wtedy trzeba z nimi walczyć. Ja bym podlała ziemię roztworem z preparatem owadobójczym.
Ale to mogą też być ziemiórki i wtedy trzeba z nimi walczyć. Ja bym podlała ziemię roztworem z preparatem owadobójczym.
No też czytałam o tych robaczkach i dalej nie wiem które mam:( Ale na razie nie będę eksperymentować z podlewaniem czymkolwiek innym niż przegotowana woda, bo za bardzo mi zależy żeby wreszcie wypuściły listki....
Białe, skaczące robaczki to skoczogonki. Nie są szkodliwe ale mogą świadczyć o przelewaniu roślin. Należy przesuszyć ziemię przed kolejnym podlaniem. Ja zastosowałam pałeczki owadobójcze (takiej serii "Zielony dom", są tanie i skuteczne i nie szkodzą roślinkom).
ajlona postaraj się nie zalać, bo gloksynie szybko zagniją jak mają za mokro, na pewno będziemy podziwiać Twoje kwiatuszki...Ja podlewam jak mają na wierzchu całkiem sucho...
Marusia.
- fiskomp
A moje już mają pąki.
Mam małą cebulkę gloksyni wychodowaną z listka nie wiecie dziewczyny ile trzba czasu żeby doczekać kwiatów 2-3 lata?
Mam małą cebulkę gloksyni wychodowaną z listka nie wiecie dziewczyny ile trzba czasu żeby doczekać kwiatów 2-3 lata?
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka