Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
KASENCJA czy twoje bycze rogi były takie poskręcane (jak rogi byczka) za młodu (4 tydzień). Wszystkie moje pomidorki (z 7 marzec) mają takie eleganckie kształty, a te jak by ktoś wymiętosił.
pomidorowka jak patrzę przez okno to Ci nawet zazdroszczę, że masz takie małe
pomidorowka jak patrzę przez okno to Ci nawet zazdroszczę, że masz takie małe
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
forumowicz pisze:Będą na połowę maja albo jeszcze wcześniej.
Pozdrawiam
Dziękuję
Tak swoją drogą co zrobić żeby te krzaki były duże grube i solidne.
W tym roku sadzę pomidory po raz drugi w życiu. W ubiegłym roku krzaki były cienkie a i też kiepsko owocowały. Ziemia jest na działce chyba dobra bo kwaśna.
Czy mogę je czymś nawozić?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
W warunkach domowych zazwyczaj nie da się osiągnąć grubych i solidnych łodyg. A nawozić możesz przecież nawozem specjalnie przeznaczonym do pomidorów, albo pokrzywówką
gizela tak, wyglądają jakby je ktoś wymiętosił .gizela-75 pisze:KASENCJA czy twoje bycze rogi były takie poskręcane (jak rogi byczka) za młodu (4 tydzień). Wszystkie moje pomidorki (z 7 marzec) mają takie eleganckie kształty, a te jak by ktoś wymiętosił.
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
patasko pisze: W warunkach domowych zazwyczaj nie da się osiągnąć grubych i solidnych łodyg. A nawozić możesz przecież nawozem specjalnie przeznaczonym do pomidorów, albo pokrzywówką
A kiedy mogę zacząć nawozić? ile czasu po przepikowaniu?
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popikowałam dzisiaj paprykę , bakłażana (aż 2 sztuki) i 4 odmiany pomidorów...i zabrakło mi parapetów
Resztę pomidorów zostawię na poniedziałek , a na przyszły sezon mam nauczkę ,żeby nie brać się za tyle odmian na raz...bo o ile w ogródku miejsce jest to na parapetach niekoniecznie
Resztę pomidorów zostawię na poniedziałek , a na przyszły sezon mam nauczkę ,żeby nie brać się za tyle odmian na raz...bo o ile w ogródku miejsce jest to na parapetach niekoniecznie
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
pomidorowka, nie wiem jak po przepikowaniu, ale jeśli stożek wzrostu zacznie żółknąć to możesz podlać np florovitem. Gdy wysadzisz do gruntu to chyba możesz od zaraz nawozić tak jak pisze na opakowaniu, albo pokrzywówką co tydzień. Jak myślisz forumowicz?
Wiesz co patasko ?. Tu są absolwenci szkół rolniczych tudzież ogrodniczych i nie będę im odbierał chleba.patasko pisze:Jak myślisz forumowicz?
Pozdrawiam
W wątku Przygotowanie własnej rozsady przez początkujących ogrodników, można znaleźć wiele przydatnych informacji.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Można można w warunkach domowych mieć piękne rozsady, tylko wszystko trzeba z rozsądkiem a najlepiej czytać pół roku dokładnie te mądrzejsze posty o uprawie Przeważnie te domowe uprawy są siane nie w terminie - w sensie przeznaczenia - szklarnia/ogrzewana, nieogrzewana, grunt - albo za wcześnie bo za krótki dzień i nasłonecznienie, albo uprawa na ciepłych a wręcz gorących 24 h kaloryferach - nadmierne wybieganie w sufit , albo niewłaściwe pikowanie, nadmierna opiekuńczość - przelanie, przenawożenie, albo zapominalstwo - przesuszenie, już nie wspomnę o doborze ziemi. Oj wymieniać by można było. Ja dopiero drugi rok sieję swoje pomidorki, mój tata robi to od lat. Oczytałam się wiele, co prawda mam niedociągnięcia co do chemicznej strony, ale powoli zaczynam kumać Życzę zatem pięknych rozsad i przede wszystkim superowych zbiorów
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sty 2012, o 14:10
Nasiona z akcji, wysiane 18 02 2012r ? rozsada 6 tygodni.
_____Pozdrawiam ____
Zawsze sieje pomidory około 20.03
Dziś są takie
Na poczatku kwietnia pikuje , w połowie kwietnia wystawiam na balkon i pod koniec kwietnia sa takie
Do gruntu wsadzam pomiędzy 1 a 5 maja, do końca mają są okryte włókniną.
Pod koniec lipca są takie.
Proste.
Dziś są takie
Na poczatku kwietnia pikuje , w połowie kwietnia wystawiam na balkon i pod koniec kwietnia sa takie
Do gruntu wsadzam pomiędzy 1 a 5 maja, do końca mają są okryte włókniną.
Pod koniec lipca są takie.
Proste.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Heek i noka ładniutkie rozsady no można można Heek moje są troszkę mniejsze, ale jutro postaram się je ładnie sfotografować niektóre odmiany wyglądają cudnie, niektóre jak by je kopnął
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sty 2012, o 14:10
Do szklarni ogrzewanej, gdzie już od 2 tygodni rosną te wysiane 18 stycznia.ivona15 pisze: Czy one są do tunelu ogrzewanego?
_____Pozdrawiam ____