Kompost cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 maja 2011, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompostowanie krzaków pomidora i papryki
Czyli wniosek nasuwa mi się jeden... spalic łęty i popiół na kompostownik wyniosę moja działeczka ma 3500m2 więc jest miejsce nawet na bardzo dużą pryzmę kompostową
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Re: Kompost
Tu takie kubełki tez brązowe stoją przy każdym domku obok czarnego na zwykle odpady, dostajemy nawet 2 litrowe torebki papierowe na odpady organiczne.
brak polskich znaków
Majs, , czy ten system z odpadami bio w Skandynawi działa bez zarzutu?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie torebki też dostałam, ale pojemników nie widziałam
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
[bRybka][/b]
Ja dostałem torebki i brązowy kosz rok temu.
Orania
Czy to działa, chyba tak bo kosze nie zniknęły i są systematycznie opróżniane.
Szwedzi maja ekologicznego pozytywnego bzika, wydaja niesamowita kasę na ochronę środowiska i edukacje ekologiczną dzieci, i to właśnie edukacja pozwala im na wystawianie takich pojemników. Przechodząc obok otwartych garaży widać posegregowane surowce wtórne czekające na wywiezienie do odpowiednich pojemników.
Ja dostałem torebki i brązowy kosz rok temu.
Orania
Czy to działa, chyba tak bo kosze nie zniknęły i są systematycznie opróżniane.
Szwedzi maja ekologicznego pozytywnego bzika, wydaja niesamowita kasę na ochronę środowiska i edukacje ekologiczną dzieci, i to właśnie edukacja pozwala im na wystawianie takich pojemników. Przechodząc obok otwartych garaży widać posegregowane surowce wtórne czekające na wywiezienie do odpowiednich pojemników.
brak polskich znaków
Majs, dzięki!
No i nas, za jakiś czas dopadnie taka właśnie świadomość Szwedów, wcześniej czy później!
Dopiero niedawno nasze śmietniki zostały obudowane murkiem, okratowane i zadaszone (śmiecie nie fruwają po osiedlu), stawiono zamki.
Chyba wciąż jesteśmy na początku drogi ale przynajmniej tej słusznej - eko.
Nie czekając na dobrą organizację segregacji biomasy w Polsce,
.........................................................KOMPOSTUJMY BIO ODPADY !.......................................................
No i nas, za jakiś czas dopadnie taka właśnie świadomość Szwedów, wcześniej czy później!
Dopiero niedawno nasze śmietniki zostały obudowane murkiem, okratowane i zadaszone (śmiecie nie fruwają po osiedlu), stawiono zamki.
Chyba wciąż jesteśmy na początku drogi ale przynajmniej tej słusznej - eko.
Nie czekając na dobrą organizację segregacji biomasy w Polsce,
.........................................................KOMPOSTUJMY BIO ODPADY !.......................................................
Ogród nad Oranią
forumowicz i Ekopom baaardzo dziękuję, obornik uratowany dzięki Wammonika pisze:forumowicz zajrzałbyś tu , bardzo proszę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Hałda przerzucona, wszystko ok. Zero śladów spopielenia
Nakryć to jakąś włókniną żeby zielsko nie wlazło, prawda?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Czy ktoś z was kompostował sierść zwierzęcą i ma jakieś pojęcie jaki jest czas rozkładu tego produktu do postaci nieco bardziej "kruchej"?
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ja wyrzucam na kompost zawartość worka z odkurzacza, a tam psich kłaków spora dawka, ale jakoś szczególnie nie zwracałam uwagi, jak długo się rozkładają, choć jak M przerzuca kompost, to sierści nie widać..
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Dzięki, właśnie o te paprochy z odkurzacza idzie, no i z czesania.. Swoją droga zajrzałam w sumie mimochodem, ale brnę w tył przez watek, i trzeba przyznać że bardzo tu radośnie I jakże pouczająco, w różnych tematach;)
Pierwszy raz samodzielnie zakładamy ogród. Czy do obornika na kompost można dodać wapno budowlane? wiem,że nie ma tylu minerałów ale może kompost to zrekonpensuje?
Beata
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Nie wiem jak to jest z kompostem .. bo obornik w żadnym wypadku nie łączy się z wapnem .. jak nawozi się obornikiem to trzeba "zaorać "
a wapno kiedy indziej..
a wapno kiedy indziej..