To są jeszcze młode krzaczki. W takim razie przesadzimy i podetniemy ładnie. Dzięki za rade.iga23 pisze: Michał, jeżeli sadziłeś lawendy jesienią to spokojnie możesz przesadzić, natomiast starsze krzaki nie lubią przesadzania.
Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 paź 2009, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lawenda - część 1.
pozdrawiam
Michał
Michał
Pierwszy raz wysiałam lawendę i dopiero po wysiewie przeczytałam że należy nasiona mrozić przed wysiewem. Wysiałam 9 marca i tak sądziłam że po 3-4 tyg. wzejdą dzisiaj zaglądam a one już powschodziły jestem mile zaskoczona.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie 1 paczka mrożona kilka dni już wzeszła ale wschody nieregularne a druga w zamrażarce była miesiąc i dopiero czekam za wschodami.
Odmiana lawenda lekarska
Odmiana lawenda lekarska
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Jak przezimowały lawendy sadzone w ubiegłym roku?
Ja swoją lawendę musiałam wysiać jeszcze raz bo mój kochany kotek mi zrzucił z parapetu.
Witam.
Mam pytanie odnośnie lawendy.Przycięłam 2dni temu moje krzaczki i chciała bym ukorzenić te końce żeby mieć więcej roślinek.Czy ktoś próbował ukorzeniać na wodzie z moczonej wierzby?Wyczytałam taki sposób a nie mam pod ręką ukorzeniacza(mieszkam na wsi) a szkoda mi wyrzucić.Proszę o radę.
Mam pytanie odnośnie lawendy.Przycięłam 2dni temu moje krzaczki i chciała bym ukorzenić te końce żeby mieć więcej roślinek.Czy ktoś próbował ukorzeniać na wodzie z moczonej wierzby?Wyczytałam taki sposób a nie mam pod ręką ukorzeniacza(mieszkam na wsi) a szkoda mi wyrzucić.Proszę o radę.
Pozdrawiam,Basia
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Zaś ja z kolei, tydzień temu, wyjąłem z lodówki drugą część nasion, a że zapomniałem o nich, (sadziłem czosnek itp.) dziś znalazłem paczuszkę z lawendą, w ziemi, rozsiałem ją, i zobaczę co dalej z nimi...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
basiabar- co do ukorzeniania gałązkami wierzby to było gdzieś o tym na forum, sama nie próbowałam ale słyszałam że skuteczne.
Wszystkie moje lawendy zimujące na dworze przemarzły Z korzeni to ona się chyba nie zregeneruje?
Dzięki mrożeniu nasion pierwszy raz w życiu mam własne siewki lawendy
Wszystkie moje lawendy zimujące na dworze przemarzły Z korzeni to ona się chyba nie zregeneruje?
Dzięki mrożeniu nasion pierwszy raz w życiu mam własne siewki lawendy
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 50p
- Od: 28 lut 2012, o 11:16
- Kontakt:
Ja w weekend kończę stratyfikację, wysiewać też będę niestratyfikowane. Chcę przeprowadzić test związany ze zwiększeniem wydajności przechłodzonych i normalnych nasion.
Chcę też ukorzenić nowe przycinki i porównać z tymi posadzonymi zimą.
Zobaczymy co z tego będzie
Chcę też ukorzenić nowe przycinki i porównać z tymi posadzonymi zimą.
Zobaczymy co z tego będzie
iohroma -dziękuje za odpowiedz.Mimo wszystko końcem tygodni kupie ukorzeniacz ,bo szkoda mi roślinek jak będzie ich więcej to będe ekspertymentowała Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam,Basia
Moja lawenda wysiana 11 marca wczoraj wreszcie wykiełkowała. Na razie tylko 2 siewki na kilkadziesiąt sztuk. Nie mroziłam wcześniej nasion.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W środę przycięłam lawendę z zeszłorocznego siewu, patyczki zamoczyłam w ukorzeniaczu i powtykałam w ziemię w namiocie foliowym - 120 szt. I znów czekam...
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja zeszłoroczna w doniczce sucha jak pieprz(ale po roztarciu pięknie pachnie) czekam aż się obudzi
Pozdrawiam Sylwia