Drzewo (duży krzew) a bliskość muru

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żywotników jest dosyć dużo, jedne są szerokie na dwa metry i mają 3 metry wysokości a inne są wąskie na 30cm.
greggis
50p
50p
Od: 22 mar 2008, o 13:43

Post »

jakie to konkretnie thuje?
olo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2006, o 19:41

Post »

witam
Zywotniki sadzi się w odległości 65-70cm od muru, siatki nie wymagającej konserwacji. Dane dla żywopłotu o wys. do 3-4m, standardowych odmian sadzonych w rozstawie ok.1m. pozdrawiam olgierd
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Olo to co podałeś to tylko suche dane. Odległości przy sadzeniu dobieramy tak, aby w żądany sposób zagospodarować dane miejsce. Aby szybko utworzyć gęsty żywopłot odległości między żywotnikami nie powinny przekraczać 75 centymetrów (a najlepiej 50). Ale wracając do tematu, pamiętaj o tym, że kiedyś może przyjdzie Ci malować dom, czy też go ocieplać. Dlatego zostawiłbym dojście do muru , którego przysłaniają tuje. Wystarczyłoby ok 20 centymetrów (mówiąc o dorosłych krzewach), aby wejść w szczelinę i pracować. Wtedy odległość między murem a tujami przy sadzeniu powinna wynosić ok 60 - 70 centymetrów. Wartość ta zależy oczywiście od odmiany żywotnika, ale dane podałem orientacyjnie dla zachodniego.
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sadzenie Tui

Post »

cube pisze:Witam

Mam pewien problem, a mianowicie nie wiem w jakiej odległości sadzi się tuje od muru.... Czy ktoś może mi doradzić?
Przynajmniej 50cm.
Mur/ fundament odciąga wodę z gleby, a więc także spod brył korzeniowych.
I żeby tuje nie cierpiały na permanentną suszą, warto dać im trochę życiowej przestrzeni, zważywszy, że za 5 lat ich korzenie mogą mieć metr rozpiętości i tyleż długości.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sadzenie Tui ...

Post »

Kiedy będzie najbliższy termin na sadzenie Tui :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Z doniczki prawie zawsze, za wyjątkiem dni, kiedy ziemia jest zamarznięta, ale to nam teraz nie grozi :)
Po prostu trzeba teraz dużo podlewać.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ilona ma rację, jeśli roślinki są w doniczce to sadzić je można prawię cały rok, natomiast gdyby były z gołą bryłą korzeniową to zaleca się sadzenie jesienią lub wiosną. Gorąco pozdrawiam. Pamiętaj dobrze podlać :D 8)
Grzegorz B

Post »

Zgadzam się z przedmówcami. Ja mimo nieodpowiedniego terminu, posadziłem około 40 sadzonek tuji z gołym korzeniem. Jak na razie jedna padła a jedna podsycha, reszta rośnie. Podlewane codziennie, chyba, że deszcz spadnie :D .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”