Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Za duża, stała wilgoć w doniczce, niewielka ilość korzeni nie jest w stanie sobie z nią poradzić.Staraj się ziemie lekko przesuszać.Ziemia wygląda mi na mało przepuszczalną, taka czarna i 'mazista'
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
No to ładnie się nimi opiekowałam Bo ja z kolei myślałam, że im za mało tej wody i jeszcze bardziej jej dolewałam Dzięki Selli
Paulina
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Mam do Was pytanko
Czy zimował już ktoś z Was w gruncie te hortensje?
Hortensja Hydrangea Coco Everbloom
Hortensja Hydrangea Passion You and Me Różowa
Hortensja Hydrangea Forever You and Me Niebieska
Czy zimował już ktoś z Was w gruncie te hortensje?
Hortensja Hydrangea Coco Everbloom
Hortensja Hydrangea Passion You and Me Różowa
Hortensja Hydrangea Forever You and Me Niebieska
Pozdrawiam. Ewa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2012, o 15:27
witam wszystkich '' hortensjowych fanów'' chciałabym skorzystać z waszych doświadczeń i poprosić o radę, dostałam w prezencie dwie Hortensje w osobnych doniczkach, jedna jest różowa druga niebieska, kwiatki były kupione w markecie i na opakowaniu miały nazwę '' Hortensja mix'' proszę o wskazówki dotyczące posadzenia tych kwiatków w ogródku .... z góry dziękuje za informacje
Te 'marketowe' często u nas słabo zimują, lepiej je uprawiać w donicy.Można spróbować posadzić w gruncie jeżeli jest przepuszczalny, ale dopiero z końcem maja.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2012, o 15:27
dziękuje za odpowiedz ..... zadam jeszcze jedno, jeśli pozwolisz ........ czy ziemia w której będą rosły musi byc specjalnie do nich dostosowana?
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Czy ktoś może próbował prowadzić bukietówkę na pniu ??? Doświadczenia , uwagi Jak zacząć prowadzić
edi13 może to Ci wystarczy na początek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3586&hilit
- paola1a
A czy ktoś z was zimował w tym roku w gruncie endless summer? Jestem ciekawa, czy dzielnie zniosła tegoroczne mrozy bo moja zimowała w piwnicy ale rozrasta się w takim tempie że za rok musi już zostać w gruncie
Paulina
Paola1a, hortensje z serii You and me mam 2 - różową (najprawdopodobniej Passion) i niebieską. Ta zima była drugą od ich kupna - w tamtym roku różowa przepięknie kwitła, niebieska produkowała liście W tym roku obie przezimowały bez uszczerbku, zasypane korą. Mam też Coco, ale to była jaj pierwsza zima. Ma zielone pączki więc chyba przeżyła mrozy.
edi13, wyprowadziłam na pniu Limelight - kupiłam jako krzaczek, zostawiłam 3 długie pędy i splotłam w warkocz, pozostałe obcięłam, przymocowałam do patyka i obcięłam czubki. W tamtym roku super kwitła (w wątku o hortensjach gdzieś powinny być jej zdjęcia). Pilnuję tylko usuwania zbędnych pączków na wyprowadzonym pniu.
edi13, wyprowadziłam na pniu Limelight - kupiłam jako krzaczek, zostawiłam 3 długie pędy i splotłam w warkocz, pozostałe obcięłam, przymocowałam do patyka i obcięłam czubki. W tamtym roku super kwitła (w wątku o hortensjach gdzieś powinny być jej zdjęcia). Pilnuję tylko usuwania zbędnych pączków na wyprowadzonym pniu.
Pozdrawiam. Anna
Edi, ja mam na pniu prowadzoną kyushu. Co prawda już ją kupiłam tak prowadzoną, ale odkopałam stare zdjęcia i widać, że główny pęd wyrasta z boku, czyli normalnie pozostałe byly najprawdopodobniej odcięte. Raz tylko z tego głównego pędu wyrosla mi gałązka poniżej "korony", którą odcięłam. W ubiegłym roku musiałam przywiązać pień, bo przechylila się pod ciężarem korony i chyba od wiatrów.edi13 pisze:Czy ktoś może próbował prowadzić bukietówkę na pniu ??? Doświadczenia , uwagi Jak zacząć prowadzić
Tak wyglądała w maju 2009 tuż po posadzeniu,
a tak w lipcu 2011 jeszcze przed rozwojem kwiatów
i w sierpniu po zakwitnięciu
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
moja posadzona w sierpniu, ma zielone pąki na gałązkach była zabezpieczona świerczyną i włókniną, w przyszłym roku będę sprawdzał lżejsze okryciepaola1a pisze:A czy ktoś z was zimował w tym roku w gruncie endless summer? ..
- paola1a
Chciałabym przesadzić swoją anabelkę Myślicie, że można to zrobić teraz czy może jej to w jakiś sposób zaszkodzić???
Paulina