Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

nezzz pisze: Nie za bardzo rozumiem - gleby ciężkie m.in. gliniaste mają odczyn pH zasadowy, natomiast gleby lekkie jak piach, czy torf wysoki to gleby kwaśne.
Jest to las w którym był sam piach, tak lekki, że auto osobowe zapadało się jak w błocie.
Aby zapewnić odpowiednie warunki dla trawy należało dostarczyć odpowiedniej ziemi,
Głownie chodziło o stworzenie optymalnych warunków sorpcji i zapewnienie kwaśnej gleby na poziomie 5.5pH
dlatego pojawił się piasek w pionowych "odwiertach", który ma za zadanie utrzymywać odpowiedni bilans
gazów w strefie korzennej. Bo jak powszechnie wiadomo na glebie kwaśniej powstaje wolny glinek i koncentracja manganu. Co prowadzi do ograniczenia wzrostu korzeni. Dlatego by zapewnić kolor jasny i utrzymać trawę przy życiu konieczne było zastosowanie drenażu pionowego czyli popularnie zwanej aeracji. Koniecznym w takim zestawieniu i warunkach ekstremalnych dla trawy jest podawanie magnezu, którego nie przyswaja trawa z gleby. Dodatkowo aeracja zapobiega w tym przypadku na glebie kwaśnej lepszemu pobieraniu fosfor,który wprowadzany z nawozów mineralnych, wiąże się z glinem i żelazem, w formy niedostępne dla roślin. W odpowiednich proporcjach została też wymieszana ziemia z piaskiem by zapobiec nieblokowaniu procesu utleniania się azotu amonowego. Którego nadmiar prowadzi do zamierania korzeni i skażenia wód powierzchniowych. Regulację kwaśności gleby ustabilizowałem stosując silną dawkę azotu, który jest odpowiedzialny za zakwaszenie ziemi, o czym niewielu właścicieli trawników wie. Pewnie mógłbym pisać wiele o tej realizacji, ale sadzę,ze większoć tu prezentowanych informacji w niewielkim stopniu się przyda wiec na tym poprzestanę.
nezzz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2012, o 21:38

Post »

nezzz pisze:Regulację kwaśności gleby ustabilizowałem stosując silną dawkę azotu, który jest odpowiedzialny za zakwaszenie ziemi, o czym niewielu właścicieli trawników wie.
O tym, że nawożenie azotowe zakwasza glebę wie nawet każdy rolnik ;) co kilka lat wapnując swoje pola.
x - o -0
---

Post »

nezzz pisze:
nezzz pisze:Regulację kwaśności gleby ustabilizowałem stosując silną dawkę azotu, który jest odpowiedzialny za zakwaszenie ziemi, o czym niewielu właścicieli trawników wie.
O tym, że nawożenie azotowe zakwasza glebę wie nawet każdy rolnik ;) co kilka lat wapnując swoje pola.
Ty o tym wiesz ;:333 , ja średnio ;:131 , może i jeszcze kilku innych czytelników i wszyscy rolnicy ;:333 , ale mamy też zwykłych posiadaczy domów dla, których ogród jest pasją, a nie pracą zawodową i dla nich takie informacje podawane na forach są skarbnicą wiedzy. Wiec trzeba przekazywać wiedzę w najprostszy, możliwy, dostępny sposób.
Masz rację każdy rolnik też wie, że na każdy kilogram wysypanego N do ziemi, musi podać dla równowagi 2kg CaO
x - o -0
---

Post »

W ramach podziękowania, za uznanie które jest naprawdę niepotrzebne, przedstawię jak bez specjalistycznych kosztownych maszyn, założyć, trawnik z "górnej półki". Jak zawsze warunkiem jest idealne przygotowanie gruntu pod przyszły trawnik. Musimy w pierwszej kolejności postawić sobie pytanie, jaka ma spełniać rolę? Musimy, też pamiętać, że nie można połączyć w jedno trawnika ozdobnego z użytkowym. W zależności od przeznaczenie szykujemy odpowiednio grunt przez jego formowanie czyli najcięższa praca fizyczna oraz chemiczne niezbędna wiedza z zakresu biologi traw i chemii. Pierwsze czyli fizyczne prace wykona Pan domu pod bacznym okiem Pani doceniającej trud jaki ponosi by być kochanym. Do tego celu potrzebuje, kilku niedrogich narzędzi. Dobry szpadel polecam firmy Fiskars oraz bardziej damski, firmy Gardena z amortyzowana rączką. obowiązkowo wał, skaryfikator, zgarniacz.

http://www.romaniktools.com/pl/inne/488 ... y-263.html zgarniacz
http://narzedzia-online.pl/produkt,6492 ... 2659fcbabe skaryfikator

inne narzędzia są powszechnie znane wiec nie linkuję

1. Dobieramy mieszankę traw.
Jeśli ma to być trawa użytkowa szukamy takiej mieszani by było w nie jak najwięcej życicy trwałej (rajgras angielski)
kolejna powinna się znaleźć kostrzewa czerwona najlepiej jeśli jest to odmiana klasyfikowana i trzeci rodzaj wiechlina łąkowa. Taki skład zapewnia trzy poziomowy układ traw od najwyższej życicy przez średnią kostrzewę do nisko rosnącej wiechliny.
mieszanka ozdobna w żadnym wypadku nie powinna zawierać życicy trwałej lub procentowo nie przekroczyć 10%
Skład powinien opierać się na kostrzewach z dodatkiem wiechliny. Obecnie znam tylko jedną taką mieszankę jest ona sprzedawana przez Firmę Gazon.pl o nazwie Gold Grass.

2. Prostujemy i formujemy ziemię pod siewkę. Opisywać nie będę fotografia wszytko wyjaśni.
Obrazek
3. Nawozimy przygotowany grunt, obficie podlewamy przez 7 dni, wysiewamy siewnikiem, piaskujemy i wałujemy
Obrazek
4. Wcześniej wykonujemy obrzeża, mogą przyjmować różną formę na zdjęci kostka Libet Bianka Carrera
Obrazek
5. Jeśli mamy możliwości finansowe instalujemy automatyczny system nawadniania
Obrazek
Na zdjęciu system mojego pomysłu z "efektami" kolejność załączanych zraszaczy co 5 sekund
tworzy widok wirującego koła fontann opartych na dyszach MP Rotator i sterowniku jaki produkuję dla klientów
o nieco wyższych wymaganiach jakości i niepowtarzalności.

6. Czekamy na efekty ;:215
W tygodniu poproszę właściciela ogrodu o wyrażenie zgody na wykonanie zdjęć i publikacje aktualnego stanu trawnika.
dodam, że trawnik był siany co może wiele osób zaskoczyć w listopadzie !!! widać to po ciepłym ubiorze pracownika.

Przy tak dużych trawnikach wspomagam się Bobcta'em podobnym jak na filmie
http://www.youtube.com/watch?v=CBcEXvKEILA
wadą tej maszyny jest to że pozostawia niewielkie ślady na ziemi, które trzeba ręcznie wyprostować co widać na zdjęciu poniżej
Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W jaki sposób tu oczyściłeś grunt? Zrywaliście darń?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
x - o -0
---

Post »

Nie była zrywana darń. Większa część działki była mokradłem. Działka liczy sobie 13000 m2, z czego trawnik stanowi 11000m2. W pierwszej kolejności został ustabilizowany grunt, gruzem warstwa około 100cm, następnie 20cm piasek gruboziarnisty, geowłóknina i na wierzchu około 25 cm ziemi zmieszanej z piaskiem. Dodatkowo przez środek działki płynął strumyk, który obecnie jest pod ziemią w róże o przekroju fi1200. Oczywiście pojawiły się niechciane rośliny, ktore traktowałem standardowo herbicydem 540SL.
Jeśli mas zna myśli zdzieranie darni to mam przystawkę do frezowania ziemi (zgrabiarko-przesiewacz) podłączaną do Bobcat'a http://weltech.com.pl/kategorie/maszyny ... cat/page/7, w małych ogrodach korzystam z sod cuttera spalinowego firmy Turfco. właśnie sobie przypomniałem, że jakiś czas temu zrobiłem ręczny sod cutter i wygląda on jak na zdjęciach.

Malowanie w domu
Obrazek

Test na trawniku w styczniu, była mocno zmrożona ziemia, ale widać ze dało się zrolować trawnik
Obrazek
dzierga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2012, o 06:51

Post »

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Przeglądałem cały wątek - Trawnik po zimie- Postanowiłem wziąc się za mój trawnik, wygrabiłem go (elektrycznymi grabiami:P) Na połową wrzuciłem azofoskę i jeszcze dorzuce mocznika(czy to dobry pomysł)?

Z kolei na drugą stronę planuję wyrzucić polifoskę 8 + mocznik. Tylko zachodzi pytanied w jakiej proporcji na 100m2 to sypać?
x - o -0
---

Post »

aniawoj pisze:W jaki sposób tu oczyściłeś grunt? Zrywaliście darń?
Nie mogę coś odszukać filmu działania z moich realizacji, dlatego chwilowo linkuję z youtube.com
sposób działania przystawki frezującej http://www.youtube.com/watch?v=jczb3C6E7iI
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

ogrod2000 mój exclusor po zimie wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to jest najgorsze miejsce na trawniku.
Dostał już 3 razy mocznik (oprysk) , i tydzień temu nawóz Yara Hydrocomplex, który już został rozpuszczony po ostatnich opadach ;:138 , widzę że coś się zazielenia w tych miejscach ale bardzo malutko, pojedyncze trawki.

Nie wiem co robić, dosiewać czy cierpliwie czekać ?
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: trawnik po zimie

Post »

rescue-trans pisze:...Wiem że Babcia od której dostaliśmy działkę w tym roku, na jesień wysypywała nawóz. Czy to może mieć z tym związek? i czy pójdzie odratować to?
Moim zdaniem ma jak najbardziej związek. Przekonałem się na własnej skórze kiedyś, że późne nawożenie azotem zwiększa ryzyko pleśni. Trawnik do późnej jesieni cieszy oczy zielenią, za to na wiosnę.... lepiej nie mówić.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
x - o -0
---

Post »

marrcin pisze:
Nie wiem co robić, dosiewać czy cierpliwie czekać ?
Cierpliwie czekać, jest zimno, wegetacja wolna.
Daj jej trochę czasu, wszytko będzie ok ;:215
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

U mnie tez już widać, że są miejsca wymrożone :|
Wczoraj drugi raz wygrabiałem i rozrzuciłem nawóz FLOROVIT z duża dawką Azotu, żelaza i fosforu. Dzisiaj spadłe deszcz więc pewnie ładnie się rozpuściło. Swoją droga zauważyłem, ze ten nawóz sam się rano zaczął rozpuszczać. Na kostce drobinki nawozu były w połowie rozpuszczone i to bez podlewania.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu,ja mam do Ciebie pytanie :).W tym tygodniu,trawnik posypałam,polifoską 8,czyli za jakieś4-6tyg,kolejny nawóz,z większą zawartością azotu?,dobrze zrozumiałam?
EWKO, jak zapewne wiesz, nie jestem producentem, traw, nie prowadzę również firmy zajmującej się sprzedażą nawozów, czy zakładaniem trawników w ogrodach i nie reklamuję swoich usług.

Mam prawie półhektarowy ogród w południowo-wschodniej części kraju, w którym znaczą powierzchnię zajmuje trawnik. Jak ten trawnik wygląda od lat można zobaczyć na moim wątku ogrodowym. Nie jestem profesjonalistą w prowadzeniu ogrodu, jestem tyko ogrodnikiem amatorem z wieloletnim doświadczeniem.

Spacerując po moim ogrodzie moi Goście, pytają mnie co ja robię że mój trawnik od lat tak wygląda jak wygląda, i ja po prostu staram się precyzyjnie napisać co ja robię przez cały rok na swoim trawniku.

Na początku wegetacji trawnika rozrzucam na nim nawozy wieloskładnikowe, w w terminie późniejszym nawozy zawierające większe dawki azotu. Robię to dlatego tak że po prostu nawozy wieloskładnikowe , zaczynają swoją swoją pracę ze znacznym opóźnieniem ( 6 - 8 tygodni),od chwili ich zastosowania , natomiast po rozrzuceniu nawozów jedno- lub dwuskładnikowych ( np: mocznik , saletrzaki, czy saletry), ich skutek jest o wiele szybszy niż nawozów wieloskładnikowych.

Te działanie nawozów, po prostu zauważyłem i od wielu, wielu lat je tak stosuję. Nie czytam naukowych wypracowań na ten temat, zresztą jak wiem z własnego doświadczenia dopiero wiedza połączona z doświadczeniem daje pożądane efekty w swoim zastosowaniu, sama wiedza, jest dopiero wstępem do osiągnięcia dobrych wyników.

Nikomu nie zalecam mnie w naśladownictwie, po protu tylko piszę co ja robię że mój trawnik tak pięknie wygląda. A to czy ktoś mnie w działaniu będzie naśladował zostawiam samemu zainteresowanemu.

PIOTREK P napisał;
Tadeuszu, mam pytanie , wykonujesz aerację wgłębną czy nakłuwanie kolcami ?
Ja w swoim ogrodzie wykonuję "aerację", za pomocą wałka z nożami, a więc wykonuję aerację powierzchniową, nie nakłuwam kolcami swojego trawnika. Trawnik mam użytkowy, nie mam w ogrodzie żadnych pieszych ścieżek, poza ludźmi ,nie jest obciążany innymi ciężarami ( samochody, czy inny ciężki sprzęt).

Wykonuję ją raz w roku w końcu kwietnia- początku maja, gdy wzrost trawy jest najintensywniejszy i niekorzystne skutki aeracji najszybciej przyroda likwiduje. Częstszych prac pielęgnacyjnych po prostu mój trawnik nie potrzebuje.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”