Lobelia Cz. 1
- jadzia89
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 sty 2011, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lobelia
Witam serdecznie, piękne już są te Wasze lobelie. Moja wysiana 7 marca w skrzynce razem z uczepem i werbeną prezentuje się przy Waszych raczej marnie, nie wszędzie zeszła i nie wiem kiedy pikować.. Zwieszającą się wysiałam 19 marca i jak poźniej zauważyłam mój mały kociak Muller przechadzał się po doniczkach (na zdjęciu widać ślady łap ) Najciekawsze jest to, że tam gdzie zadeptał schodzą jako pierwsze Martwi mnie tylko że tak gęsto..
A czy takie siane wytrzymują u Was całe lato ? Zawsze kupowałam i już w połowie lata lądowały na kompoście , a jeśli nawet są w donicy, to nieciekawie wyglądają
Gdyby tak było, to może pokusiłabym się o trud wysiewania ?
Gdyby tak było, to może pokusiłabym się o trud wysiewania ?
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam to samo kiedyś i dlatego warto pokusić się samemu wysiewać, zaczynają one troszkę później kwitnąć, za to można cieszyć się takim widokiem do aż przymrozków. U ogrodnika kupuje się sadzonkę wyhodowaną z jednej siewki, ma to być ekonomicznie dla niego... okres kwitnienia który zaczyna się już w kwietniu trwa 3-4 miesiące nie dłużej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Popikawałam kupkami moje Lobelie i wcale nie widać aby coś ucierpiały. Pięknie stoją i mam wrażenie, że od soboty urosły .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Ja też tak miałam - dopiero trzecia kupiona lobelia prztrwała u mnie trochę dłużej. Poprzednie szybko marniały...
Troche się spóźniłam ale też wysialam dwie lobelie przylądkową i zwisającą.Proszę napisać kiedy będzie kwitnienie,pewnie nie wcześniej jak sierpniu
Wysiam dwie w jednej doniczce,nasionek prawie nie widać ale mam nadzieję że siewki będzie nie dlugo widać
Wysiam dwie w jednej doniczce,nasionek prawie nie widać ale mam nadzieję że siewki będzie nie dlugo widać
Pozdrawiam,Basia
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani aby przyspieszyć wzrost lobelii koniecznie okrywajcie doniczki foliówkami albo przezroczystymi pudełeczkami, zobaczycie jak siewki przyspieszą. To jest ważne bo podnosi wilgotność, przez pierwsze 2-3 dni nawet nie sciagam foliówki, dopiero potem odkrywam na 10min,a jak podrastają to na dłużej, tak traktuje każde rosliny przy wysiewie. Nasiona wysiane lobelii wzeszły w ten sposób w 100%. Stale utrzymuje wilgoć w doniczce ale nie przelewam i stoja w słonku.
Jadziu u Ciebie to wygląda jakby za suchutko miały.
Jadziu u Ciebie to wygląda jakby za suchutko miały.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magdo moja wygląda tak samo. Miałam małą katastrofę i dwa tygodnie temu musiałam część przepikować. Pikowałam kępki. Nic nie pomogło jak wszystko stało tak stoi.
Moja wygląda też bardzo podobnie. Wczoraj kupiłam odżywkę i podlałam trochę moje siewki, zobaczymy czy to coś da
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
Wyszły mi dwie sztuki mam nadzieję że to nie koniec.Czy ktoś pikował do wytłoczek z jajek?Gdyby nie przelewać może by się nadało a później odcinać i wsadzać razem i by się rozmokło w donicy?Mam dwa parapety od strony południowej i jeszcze nie wyszły a juz się martwie gdzie popikowane pomieszczę i przede wszystkim do czego popikuje a do takich wytłoczek by trochę weszło.
Pozdrawiam,Basia