Co wolno palić lub wypalać wiosną?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co wolno palić lub wypalać wiosną?

Post »

Wiadomo- trawy ani połaci sawann pozimowych i innych- nie wolno wypalać.
A gałązki po wiosennych porządkach i inne wygrabione śmieci? Jak to jest dobrze prawnie i praktycznie robić? Które ognisko jest OK, a za które mogę zostać ukarany?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Co wolno palić lub wypalać wiosną?

Post »

Żadne, nic nie wolno palić... Nawet gdyby z porażonych roślin została już tylko kupka czystych zarodników nie można jej spalić :(
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

maryann nie wiem jak to dokładnie wygląda z punktu widzenia prawa, natomiast ostatnio byłem na wykładzie
na temat spalania odpadów zielonych, gałęzie, liście itp. Powiem szczerze do tego czasu nie byłem świadomy jak szkodliwe
dla zdrowia ludzi jest pozbywanie się takich odpadów. Warto o tym poczytać :roll:
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc koniec z pieczeniem ziemniaczków w ognisku na łętach ziemniaczanych? W prawdzie to zwykle jesienią, ale to jakaś różnica?
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
koma
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 07:41

Post »

maryann pisze:Wiadomo- trawy ani połaci sawann pozimowych i innych- nie wolno wypalać.
A gałązki po wiosennych porządkach i inne wygrabione śmieci? Jak to jest dobrze prawnie i praktycznie robić? Które ognisko jest OK, a za które mogę zostać ukarany?
Czyżby takie słowa jak kompost, kompostowanie, kompostownik były by Ci obce? :D
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie... A coż to ma do rzeczy?
Ziemniaczki z kompostu???
co ze słuchania mądrego.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Nie wszystko niestety nadaje się do kompostowania, bo np porażone pędy malin(zamieranie pędów) brzoskwiń(kędzierzawość) pomidorów(zaraza)itp. ;:185
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
DarekRz

Post »

Ustawa o odpadach Art. 13. pkt 3. mówi , że "Dopuszcza się spalanie zgromadzonych pozostałości roślinnych poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli na terenie gmin nie jest prowadzone selektywne zbieranie lub odbieranie odpadów ulegających biodegradacji, a ich spalanie nie narusza odrębnych przepisów?.
W praktyce regulują to rady gminy/miasta wydając odpowiednią uchwałę. Choć nawet jeśli brak takiej uchwały a w miejscowości prowadzona jest selektywna zbiórka lub odbiór (czyli albo przyjeżdżają po odpady, albo przyjmują przywiezione przez Ciebie) odpadów organicznych pochodzenia roślinnego to za spalanie można zapłacić mandat, bo ustawa jest nadrzędna. Odnosi się to również do ogrodów działkowych - ustawa działa niezależnie i nadrzędnie czy zarząd danego ROD podjął uchwałę w tej sprawie czy nie i czy regulamin danego ROD dopuszcza spalanie czy nie.

Jest taki dokument dotyczący gminy Maryana: http://www.slomniki.pl/joomla/dmdocumen ... padami.pdf

pkt 5.3.3. mówi, że na terenie gminy nie ma instalacji do segregacji odpadów. Niestety to już leciwy dokument i nie wiem czy jest coś nowszego. Myślę, że wystarczy zadzwonić do urzedu gminy/miasta do odpowiedniego wydziału i powiedzą jakie jest obowiązujące w danej gminie prawo w tej kwestii.
koma
50p
50p

Post »

maryann pisze:Nie... A coż to ma do rzeczy?
Ziemniaczki z kompostu???
O jakich ziemniaczkach mówisz?
Jeśli o takich do jedzenia, to się je jje, a jeśli mówisz i odpadkach, łętach to albo spalić, albo do kubła na śmieci. :D
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

koma wiesz co to są ziemniaki pieczone w łętach podczas kopania ziemniaków? Bo maryann właśnie o te chodzi
koma
50p
50p

Post »

eleanor pisze:koma wiesz co to są ziemniaki pieczone w łętach podczas kopania ziemniaków? Bo maryann właśnie o te chodzi
Wiem, wiem i jeśli już mówimy o pieczonych ziemniakach na łętach, to ludzkość od zarania dziejów już wiedziała, że łęty trzeba spalić. :D
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rusza sezon grillowy, na ten temat wszystko: http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/ ... 13786,4206 . Ale jak z moimi ulubionymi ogniskami- są jakieś nowe uregulowania?
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kiełbasa z patyka i ziemniak z popiołu to jest coś, a te całe grylle to dziadostwo .Ja jakoś nie poddałem się fascynacji tego cuda , wole stare tradycyjne metody :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”