Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Hartowanie zacznę od 10 kwietnia. To oznacza że sadzonki spowolnią. Będą się borykać z problemami zmiennej temperatury. Ponadto, te które kupowałem na targu, były w pojemnikach o połowę mniejszych. Jakoś starczało im podłoża. Po posadzeniu zawsze dwa tygodnie sadzonka stoi jak zaklęta. Napiszę tak. Dobre czasy dla rozsady minęły, nastał czas mężnieć. Niektórzy w dolnośląskim, sadzą do zimnych tuneli już po 14 kwietnia. Pogoda i ryzyko jest tu kluczem.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Odkąd , któregoś roku wyczytałam tu na forum o tych ekranach to je stosuje z bardzo dobrym skutkiem. W tym roku, ponieważ mam więcej sadzonek zabrakło mi jednego ekranu i minęło kilka dni zanim zorganizowałam kolejny - było widać ewidentnie różnice na sadzonkach.Suppa pisze:Ekrany z folii aluminiowej
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za pomoc.
Ekran pewnie dobra sprawa, ale mam zastawioną już podłogę do połowy pokoju ( mój H. jest bardzo cierpliwy )
Muszę spróbować. Ciekawe jak to wygląda.
Ekran pewnie dobra sprawa, ale mam zastawioną już podłogę do połowy pokoju ( mój H. jest bardzo cierpliwy )
Muszę spróbować. Ciekawe jak to wygląda.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Uciąć i ukorzenić wybiegnięte sadzonki.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz jakiś specjalny sposób na ukorzenianie? Czy po prostu do wilgotnej ziemi?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Moja nigdy nie grzebała ale uwielbia włazić - najlepiej jak jest ciasno i nisko ,między doniczki - a w tedy wiadomo tu się omsknie łapka, tam ogonek i doniczki lądują na ziemi - po sterylce zamiłowanie do wspinaczki nie minęło Póki co pomidorów i papryki nie rusza.... za to polubiła wyrzucanie fiołków z doniczek.sylwana85 pisze:SandroABC, moja kotka o dziwo teraz omija pomidorki i moje rozsady za to pozwalam jej czasami grzebać w ziemi z kwiatkami domowymi już wolę to mniejsze zło ale co do pułek, to kotki uwielbiają skakanie po regałach zwłaszcza w mojej piwnicy gdzie mam regały i dużo pięterek z pudeł i stołów porobionych na dalie, datury i pomidorki kotek uwielbia i o dziwo łazi po brzegach doniczek czasami tylko pogrzebie w ziemi za tydzień kotka już idzie na polko, bo po sterylce i mam nadzieję, że nie będzie mi grzebała w pomidorkach balkonowych których będzie dużo, odmiana Venus super maleńkie, ale za to kształtne i grubiutkie siewki
Myślę właśnie jak przed nią pozabezpieczać miejsca gdzie będą sadzonki....
Tak czytam ile macie odmian...i stwierdzam,że chyba ta 'choroba' pomidorowa też mnie dopadła - w tamtym roku było 5 odmian , z czego 4 po jednym krzaczku ...a w tym roku odmian jest 17 + 4 koktajlówki .... już się boję kolejnego sezonu...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moje Venus mają 16cm wzrostu (14cm powyżej liścieni) i już 3 grona z rozkwitniętymi kwiatami - siew 23 stycznia. Bardzo mnie zdziwiła swoim maleńkim rozmiarem. Maskotki to też małe krzaki, ale Venus połowę mniejsza, ma ciemniejszą zieleń i grubszą łodygę.sylwana85 pisze:...odmiana Venus super maleńkie, ale za to kształtne i grubiutkie siewki
Moje Maskotki siane 23 stycznia już kwitną od tygodnia - maja 30cm wzrostu.baron pisze:Moja maskotka ...Tego pomidorka siałam końcem stycznia.Jest przesadzony do doniczki w której ma stać na tarasie.Już ma zaczątki pączków....
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Szanso, pokaż proszę Cię swoje Venus Maskotki miałam w zeszłym roku, i same mi się rozsiewają, także na nie liczę także w tym roku, że wyjdą z gruntu a Venus to super jak tak szybko owocują moje na taras pójdą do doniczek, też chyba siałam gdzieś końcem lutego, jak pamiętam, za tydzień jak się ociepli będę hartowała i wystawiała na dzień na taras
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Ostatnio szanso a gdzie ty je teraz trzymasz, w domu?
Iwona
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Wczoraj przepikowałam część swoich pomidorków. Tak sie prezentują na wschodnim oknie
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Nie potrafię wstawić zdjęć . Nigdy tego nie robiłam.
Pomidory trzymam trochę w mieszkaniu na południowym oknie, trochę w garażu w budynku, trochę w suterenach. Mam nadzieję, że zawiążą - trochę je pieszczotliwie trącam
Pomidory trzymam trochę w mieszkaniu na południowym oknie, trochę w garażu w budynku, trochę w suterenach. Mam nadzieję, że zawiążą - trochę je pieszczotliwie trącam
Moje nowe imię Szansa
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Wczoraj jeszcze żłobek...
...dziś już przedszkole
Pomidorki siane 15 marca.
Poza pomidorkami Stupice (nie z wymiany) 3/5, wszystkie nasionka skiełkowały, oj będzie testowanie pod chmurką
...dziś już przedszkole
Pomidorki siane 15 marca.
Poza pomidorkami Stupice (nie z wymiany) 3/5, wszystkie nasionka skiełkowały, oj będzie testowanie pod chmurką
Ania
- jayc
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 wrz 2011, o 21:32
nie wiem czemu pisane jest na forum żeby wysiewać końcem lutego jeżeli pomidory idą do tunelu.Jeszcze tydzień i wywiozę jo do nieogrzewanego pomieszczenia.