Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Bo zahartowane:) Ja od lutego cały cza wietrzę-po kilka,kilkanascie minutek i tak wokoło macieju :roll:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja chciałam zapytać o podlewanie sadzonek pomidorów.
Wysiałam dość wcześnie 3 pomidory tak dla testu. Każdy rośnie już w dużym przezroczystym kubku, mają po 4 liście właściwe, wyglądają ok, nawet b. ok jak na moje pierwsze.
Do tej pory podlewałam oszczędnie, woda na pewno nie docierała do dna kubka. Wczoraj zobaczyłam, że korzenie tych sadzonek doszły do dna kubka i teraz nie wiem :? podlewać rzadko i dużo, żeby woda się przelała przez dziurki w dnie?? czy jak? bo po wierzchu to jakoś mi nie pasuje chyba
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika

Woda w kubku, jak i wszystkie rzeczy na Ziemi, podlega prawu grawitacji. Przemieszcza się zatem od góry doniczki w dół. I w takiej kolejności będzie obsychać. Trzeba wiec raz dokładnie przelać podłoże by woda wypłynęła otworem w dnie a potem uzupełniać tylko niewelką ilością wody ilekroć powierzchnia podłoża przeschnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Monika mam ten sam problem z podlewaniem ale teraz już odrobinę to wyczułam i chyba moim roślinom pasuje :D

A ja będe robiła eksperyment ;:172 po świętach wsadzę z 3 pomidorki do szklarni i zobaczę jak sobie dają radę ( z krótkich obserwacji mam wrażenie że moja szklarnia jest bardzo ciepła). Mam taką ilośc sadzonek że jak padną to jakoś przezyje tymbardziej że jedne mają już ok 35cm i grubaśną łodyge :lol:
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Wsadż głębiej żeby tylko czuprynka malutka wystawała .. możesz dodatkowo przykrywać na noc uciętą butelką 5 litrową ,, masz racje próbuj ;:138
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Jeden krzaczek ma fioletowe liście od dołu. Wyczytałem, że to może być wina przechłodzenia, ale raczej do tego nie mogło dojść.
Czy może być jakaś inna przyczyna tego stanu rzeczy?
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

Juda dzięki za cenne rady na pewno się przydadzą ;:180 dobry pomysł z tymi butelkami ;:138
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

A ja przygotowując rozsadę, po raz pierwszy dodawałam do ziemi perlit, comcia i być może jeszcze inne osoby polecały...powiem wam że na prawdę warto, pikowałam 26 marca i na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby podlewania, dodam że w mieszkaniu mam dosyć ciepło.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Jak pytałam o perlit w Cast czy L.M to tak dziwnie patrzyli.Trzeba by z all zamówić?
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

Ja miałam gotowe podłoże ze sporą ilością perlitu i zastosowałam je do poziomek. Odpukac te na tym podłożu są piękne a inne już na innej ziemi marniutkie :roll: czyli perlit działa rewelacyjnie. W przyszłym roku też poszukam ale na necie bo u nas niewielki wybór w sklepach.
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja kupowałam w centrali nasiennej, powinien być dostępny w każdym nasiennym sklepie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

kamilosz pisze:mam pytanie do osób które maja do dyspozycji tylko balkon bo tu tak ciągle o tych pomidorach to aż nabrałam ochoty na swoje własne czy na balkonie jest to możliwe?
bardzo interesuja mnie tez wszelkie wskazówki do upraw balkonowych.......
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

W zeszłym roku posadziłem pomidory koktajlowe z rozsady na balkonie w skrzynce. Wszystkie pięknie owocowały. Użyłem do tego ziemi uniwersalnej i niczym jej nie zasilałem. Ale z własnego doświadczenia wiem że żeby było z nimi o wiele lepiej trzeba je zasilać choc trochę. Choroby żadnej się nie nabawiły bo były na 4 piętrze, więc ich też nie pryskałem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”