Kuchenne inspiracje AGNESS
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3700
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
AKL,ja nie dodaję maggi ani wegety,przepis mam podobny z innego topiku
Aga pozwolisz?
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne według
własnego uznania
dodam,ze soli daję 1/3 szklanki,1/2 to dla mnie za dużo.
Na święta takie mięsko kroję w plastry i zalewam galaretą.
Aga pozwolisz?
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne według
własnego uznania
dodam,ze soli daję 1/3 szklanki,1/2 to dla mnie za dużo.
Na święta takie mięsko kroję w plastry i zalewam galaretą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kasiu (kasik 69), dziękuję. Ja, jak Aga, też staram się piec mięso do chleba, stąd moje zbieractwo takich sprawdzonych przepisów.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Jagódko, Mireczko to naprawdę nie jest trudne ....dacie radę
Kasiu pieczareczek zebrałam około 10 kg, było kilka dużych wysypów, tak, ze musiałam mrozić, a w międzyczasie tak po kilka rośnie
Teraz już wyrzucę je na dwór, bo w jednym kartonie zaczęły wyrastać takie zniekształcone pieczarkowe bryły, nie wiem dlaczego.....wkopię podłoże w ogród, może coś się pojawi
Akl62 jeśli wolicie mniej słone, to naprawdę nie zaszkodzi jak zmniejszysz troszkę ilość....przecież jeśli okaże się zbyt mało słone to później na kanapce można zawsze odrobinę posolić, czy położyć słonego kiszonego ogóreczka lub posolonego pomidorka
Zawsze najlepiej eksperymentować i wyciągać własne wnioski ....ja przeważnie wszystkie przepisy przerabiam i zmieniam wg gustu
Z vegetą i maggi to też najmniejszy problem, jeśli nie używasz to po prostu nie dawaj, to wcale nie jest konieczne, to przepis podstawowy, który można modyfikować wg własnego gustu
ja w związku z tym, ze robię mięsko dosyć często to bardzo kombinuję z zalewą, żeby zawsze było troszkę inne
Majonez jest moim zdaniem nie do ruszenia bo uważam, ze to niezmienna podstawa tego przepisu, ale wszystko pozostałe to wolna amerykanka
Ja robię zamiennie i z listkiem i zielem i ziołami prowansalskimi, czosnkiem, goździkami, musztardą, keczupem, warzywami ( marchewka, seler, pietruszka) z grzybkami, ze śliwką suszoną....naprawdę pełna dowolność i analizowanie co nam najbardziej smakuje.....robiłam nawet i z miodem i w piwie
Kasiu dzięki za podrzucenie przepisu, fajny pomysł z tą galaretką
Może ktoś ma sprawdzony przepis na galantynę z kurczaka???
W związku z tym, że zbliżają się święta, gdzie sernik jest nieodzownym elementem , proponuję sernik na zimno z dużą ilością owoców ....pycha. Wcześniej podawałam przepis na tę samą masą serową w torciku, dziś klasyczny
SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI
* 1 kg mielonego sera
* 1 masło
* 2 galaretki cytrynowe
* 20 dag cukru
* 2 cukry wanilinowe
* owoce na wierzch
* 2 galaretki takie jak owoce
* paczka biszkopcików lub herbatników
Biszkopciki nasączyć galaretką ułożyć na dnie tortownicy.
Ser, masło, cukier, cukier wanilinowy zmiksować na gładką masę.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w małej ilości wrzątku, podstudzić. Dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć.
Ser wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Galaretki np truskawkowe rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Ostudzić . Owoce ułożyć na serze, zaleć galaretką, wstawić do lodówki.....smacznego....
.....proste a pyszne ....właśnie delektuję się nim do kawki




Kasiu pieczareczek zebrałam około 10 kg, było kilka dużych wysypów, tak, ze musiałam mrozić, a w międzyczasie tak po kilka rośnie


Akl62 jeśli wolicie mniej słone, to naprawdę nie zaszkodzi jak zmniejszysz troszkę ilość....przecież jeśli okaże się zbyt mało słone to później na kanapce można zawsze odrobinę posolić, czy położyć słonego kiszonego ogóreczka lub posolonego pomidorka










Kasiu dzięki za podrzucenie przepisu, fajny pomysł z tą galaretką

Może ktoś ma sprawdzony przepis na galantynę z kurczaka???
W związku z tym, że zbliżają się święta, gdzie sernik jest nieodzownym elementem , proponuję sernik na zimno z dużą ilością owoców ....pycha. Wcześniej podawałam przepis na tę samą masą serową w torciku, dziś klasyczny
SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI
* 1 kg mielonego sera
* 1 masło
* 2 galaretki cytrynowe
* 20 dag cukru
* 2 cukry wanilinowe
* owoce na wierzch
* 2 galaretki takie jak owoce
* paczka biszkopcików lub herbatników
Biszkopciki nasączyć galaretką ułożyć na dnie tortownicy.
Ser, masło, cukier, cukier wanilinowy zmiksować na gładką masę.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w małej ilości wrzątku, podstudzić. Dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć.
Ser wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Galaretki np truskawkowe rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Ostudzić . Owoce ułożyć na serze, zaleć galaretką, wstawić do lodówki.....smacznego....
.....proste a pyszne ....właśnie delektuję się nim do kawki





- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3700
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś właśnie dziś wstawiłam u siebie przepis na galantynę,chyba mamy takie same myśli 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kasiu aż niesamowite, a ja właśnie do Ciebie się wybierałam, tylko zobaczyłam u siebie Twoją wiadomość i wróciłam....telepatia ?



- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dziewczyny czy do metalowej formy na muffinki wkłada się jeszcze papierowe papilotki??
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko do metalowej foremki najlepiej włożyć papilotki, bo bardzo przylepia się ciasto i trudno wyjąć. Do silikonowych nie trzeba wkładać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
milkicjo, mi się w metalowej powlekanej nie przypalały, ale jak wyjdą dziwnie wyrośnięte (tzn. krzywe), to w papilotkach zawsze lepiej wygladają.
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dzięki dziewczyny za odpowiedź.
Ja dzisiaj zrobiłam koperty z ciasta francuskiego z budyniem. Palce lizać. Szybko, łatwo i smacznie. Cóż więcej można chcieć

Ja dzisiaj zrobiłam koperty z ciasta francuskiego z budyniem. Palce lizać. Szybko, łatwo i smacznie. Cóż więcej można chcieć



-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Pesteczko mam takie pytanie jezeli chodzi o placek pijane śliwki .. wszystko mi pasuje oprócz śmietany .. jak można by zmienić ?
mam zamiar robić połówkę czy będzie dobry jak cały ciemny? i masę dam w środek?
Żeby mieć więcej gatunków piekę po połówce różnych placków
mam zamiar robić połówkę czy będzie dobry jak cały ciemny? i masę dam w środek?
Żeby mieć więcej gatunków piekę po połówce różnych placków
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1475
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Pesteczko, odlać 3/4 całej masy, czy 3/4 szklanki? jakoś tak nie jestem pewnaPESTKA@ pisze:Aguś ,a ile jajek ,bo nie doczytałam???
AMBASADOR
1 k.masła
2szkl cukru
5 łyzek ciemnego dobrego kakao
1 szkl mleka-te składniki chwilke pogotować do rozpuszczenia składników
Przelać mase do robota odlewając 3\4 masy do szklanki(to będzie polewa)
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
wszystkie składniki wymieszać robotem
dodać 5 żółtek-5 białek ubić i dodać na koniec do masy.
Do ciasta dodać bakalie jakie kto lubi ,albo bez(ja daję śliwki pokrojone w kosteczkę w alkoholu,skórkę pom.rodzynki i orzeszki.
Blaszkę wysmarować masłem.wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 180st-1godzinę
jak ciasto się upiecze jeszcze gorące ponakłuwać patyczkiem do samego dna i wylać mase ze szklanki.Masa wpłynie w dziurki w środek ciasta i zastygnie
Ciasto też jest z tych ciężkich i bardzo mokrych ciast.Do tego bardzo czekoladowe![]()
Zauważyłam ,że wraca moda na takie ciasta ,,babciowe,,Wyglądają bardzo elegancko do kawy,a na dodatek są szybkie i pyszne.
We Francji ciasta czekoladowe to podstawa i robi sie je z rozpuszczonych czekolad.6czekolad na małą blaszkę![]()
Miałam gdzieś podobny przepis ,ale bez jajek.Też szybciutki.Gdyby ktoś miał....bo mój sie zapodział

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7327
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A może podasz Agusiu jakieś fajne przepisy na baby może coś innego i fajnego 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
odlać 3/4 szklanki masy
Jeśli chodzi o bitą śmietanę na placku...jęśli nie chcesz nie dawaj.Podałam cały przepis.Często modyfikuję przepisy i w pijanych śliwkach czasem nie daję bitej śmietany ,ale wówczas dokładam wiśnie w alkoholu na wierz i polewam czekoladą lun przykrywam drugim plackiem.Chodzi o to żeby tam masa nie wyschła.
Pytasz czy będzie dobry...musisz sama spróbować.Nam bardzo smakuje.Ostatnio zmieniłam przepis i zrobiłam zamiast biszkoptu ciasto murzynek z dodatkiem powideł śliwkowych.Tez było pyszne.
Jeśli chodzi o bitą śmietanę na placku...jęśli nie chcesz nie dawaj.Podałam cały przepis.Często modyfikuję przepisy i w pijanych śliwkach czasem nie daję bitej śmietany ,ale wówczas dokładam wiśnie w alkoholu na wierz i polewam czekoladą lun przykrywam drugim plackiem.Chodzi o to żeby tam masa nie wyschła.
Pytasz czy będzie dobry...musisz sama spróbować.Nam bardzo smakuje.Ostatnio zmieniłam przepis i zrobiłam zamiast biszkoptu ciasto murzynek z dodatkiem powideł śliwkowych.Tez było pyszne.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Eluś proszę bardzo
Babki robię bardzo rzadko, chyba tylko na święta. Najbardziej lubię baby drożdżowe parzone i cytrynową....chociaż i czekoladowe są pyszne
Jako pierwszą podam cytrynową, którą będę robiła na święta
BABKA CYTRYNOWA
*250 g mąki
*250 g cukru
*kostka masła
*4 jajka
* otarta skórka z cytryny
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
*szklanka cukru pudru
*sok z 1/2 cytryny
-Ubić pianę z białek.
-Masło rozpuścić w garnuszku
-Żółtka ubić na gładką masę z cukrem. Dodać ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, zmiksować na gładko. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej formy ( ja robię w tortownicy z kominem i ozdobnym dnem) Piec w 180* przez około 40 min. Sprawdzać patyczkiem.
Lukier- cukier wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować ostudzone ciasto.
Babka soczysta i pachnąca....pyszna
BABKA CYTRYNOWA - błyskawiczna
*4 jajka
*200 g cukru
*250 g mąki
*0,5 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Sok i skórka z cytryny
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180* przez ok. 50 min. Po ostygnięciu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.



BABKA CYTRYNOWA
*250 g mąki
*250 g cukru
*kostka masła
*4 jajka
* otarta skórka z cytryny
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
*szklanka cukru pudru
*sok z 1/2 cytryny
-Ubić pianę z białek.
-Masło rozpuścić w garnuszku
-Żółtka ubić na gładką masę z cukrem. Dodać ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, zmiksować na gładko. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej formy ( ja robię w tortownicy z kominem i ozdobnym dnem) Piec w 180* przez około 40 min. Sprawdzać patyczkiem.
Lukier- cukier wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować ostudzone ciasto.
Babka soczysta i pachnąca....pyszna

BABKA CYTRYNOWA - błyskawiczna
*4 jajka
*200 g cukru
*250 g mąki
*0,5 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Sok i skórka z cytryny
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180* przez ok. 50 min. Po ostygnięciu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Witaj AGNESS
Dzięki za te wszystkie przepisy ,bo moja córcia nawet się zainteresowała i przymierza się do babki błyskawicznej. Może za pomocąTwoich inspiracji nauczy się piec. Byłabym szczęśliwa . Czasem trzeba aby młode dziewczyny sprytnie zachęcić ???
Jak przyjeżdża czasem ze studiów na weekend to czyta Forum ogrodnicze i nabiera ochoty do pracy.Dla mnie to super sprawa. Nie muszę jej zmuszać,bo widzi jak inni to robią /są nawet fotki ciast i potraw/i ambicjonalnie też chce coś pokazać,że umie zrobić
.Teraz ma okazję bo idą święta. 







Pozdrawiam Ewula