Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

AKL,ja nie dodaję maggi ani wegety,przepis mam podobny z innego topiku
Aga pozwolisz?
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne według
własnego uznania
dodam,ze soli daję 1/3 szklanki,1/2 to dla mnie za dużo.
Na święta takie mięsko kroję w plastry i zalewam galaretą.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu (kasik 69), dziękuję. Ja, jak Aga, też staram się piec mięso do chleba, stąd moje zbieractwo takich sprawdzonych przepisów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko, Mireczko to naprawdę nie jest trudne ....dacie radę :D

Kasiu pieczareczek zebrałam około 10 kg, było kilka dużych wysypów, tak, ze musiałam mrozić, a w międzyczasie tak po kilka rośnie :D Teraz już wyrzucę je na dwór, bo w jednym kartonie zaczęły wyrastać takie zniekształcone pieczarkowe bryły, nie wiem dlaczego.....wkopię podłoże w ogród, może coś się pojawi :D

Akl62 jeśli wolicie mniej słone, to naprawdę nie zaszkodzi jak zmniejszysz troszkę ilość....przecież jeśli okaże się zbyt mało słone to później na kanapce można zawsze odrobinę posolić, czy położyć słonego kiszonego ogóreczka lub posolonego pomidorka 8-) :D Zawsze najlepiej eksperymentować i wyciągać własne wnioski ....ja przeważnie wszystkie przepisy przerabiam i zmieniam wg gustu 8-) :lol: Z vegetą i maggi to też najmniejszy problem, jeśli nie używasz to po prostu nie dawaj, to wcale nie jest konieczne, to przepis podstawowy, który można modyfikować wg własnego gustu :D ja w związku z tym, ze robię mięsko dosyć często to bardzo kombinuję z zalewą, żeby zawsze było troszkę inne :D Majonez jest moim zdaniem nie do ruszenia bo uważam, ze to niezmienna podstawa tego przepisu, ale wszystko pozostałe to wolna amerykanka :wink: :lol: Ja robię zamiennie i z listkiem i zielem i ziołami prowansalskimi, czosnkiem, goździkami, musztardą, keczupem, warzywami ( marchewka, seler, pietruszka) z grzybkami, ze śliwką suszoną....naprawdę pełna dowolność i analizowanie co nam najbardziej smakuje.....robiłam nawet i z miodem i w piwie 8-) :lol:

Kasiu dzięki za podrzucenie przepisu, fajny pomysł z tą galaretką :D

Może ktoś ma sprawdzony przepis na galantynę z kurczaka???

W związku z tym, że zbliżają się święta, gdzie sernik jest nieodzownym elementem , proponuję sernik na zimno z dużą ilością owoców ....pycha. Wcześniej podawałam przepis na tę samą masą serową w torciku, dziś klasyczny

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

* 1 kg mielonego sera
* 1 masło
* 2 galaretki cytrynowe
* 20 dag cukru
* 2 cukry wanilinowe
* owoce na wierzch
* 2 galaretki takie jak owoce
* paczka biszkopcików lub herbatników

Biszkopciki nasączyć galaretką ułożyć na dnie tortownicy.
Ser, masło, cukier, cukier wanilinowy zmiksować na gładką masę.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w małej ilości wrzątku, podstudzić. Dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć.
Ser wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Galaretki np truskawkowe rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Ostudzić . Owoce ułożyć na serze, zaleć galaretką, wstawić do lodówki.....smacznego....
.....proste a pyszne ....właśnie delektuję się nim do kawki 8-) :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Aguś właśnie dziś wstawiłam u siebie przepis na galantynę,chyba mamy takie same myśli :)
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu aż niesamowite, a ja właśnie do Ciebie się wybierałam, tylko zobaczyłam u siebie Twoją wiadomość i wróciłam....telepatia ? 8-) :lol:
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Dziewczyny czy do metalowej formy na muffinki wkłada się jeszcze papierowe papilotki??
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko do metalowej foremki najlepiej włożyć papilotki, bo bardzo przylepia się ciasto i trudno wyjąć. Do silikonowych nie trzeba wkładać.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

milkicjo, mi się w metalowej powlekanej nie przypalały, ale jak wyjdą dziwnie wyrośnięte (tzn. krzywe), to w papilotkach zawsze lepiej wygladają.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Dzięki dziewczyny za odpowiedź.
Ja dzisiaj zrobiłam koperty z ciasta francuskiego z budyniem. Palce lizać. Szybko, łatwo i smacznie. Cóż więcej można chcieć :lol: :lol: :lol:
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Pesteczko mam takie pytanie jezeli chodzi o placek pijane śliwki .. wszystko mi pasuje oprócz śmietany .. jak można by zmienić ?
mam zamiar robić połówkę czy będzie dobry jak cały ciemny? i masę dam w środek?
Żeby mieć więcej gatunków piekę po połówce różnych placków
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

PESTKA@ pisze:Aguś ,a ile jajek ,bo nie doczytałam???
AMBASADOR
1 k.masła
2szkl cukru
5 łyzek ciemnego dobrego kakao
1 szkl mleka-te składniki chwilke pogotować do rozpuszczenia składników
Przelać mase do robota odlewając 3\4 masy do szklanki(to będzie polewa)
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
wszystkie składniki wymieszać robotem
dodać 5 żółtek-5 białek ubić i dodać na koniec do masy.
Do ciasta dodać bakalie jakie kto lubi ,albo bez :wink: (ja daję śliwki pokrojone w kosteczkę w alkoholu,skórkę pom.rodzynki i orzeszki.
Blaszkę wysmarować masłem.wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 180st-1godzinę
jak ciasto się upiecze jeszcze gorące ponakłuwać patyczkiem do samego dna i wylać mase ze szklanki.Masa wpłynie w dziurki w środek ciasta i zastygnie
Ciasto też jest z tych ciężkich i bardzo mokrych ciast.Do tego bardzo czekoladowe :wink:
Zauważyłam ,że wraca moda na takie ciasta ,,babciowe,,Wyglądają bardzo elegancko do kawy,a na dodatek są szybkie i pyszne.
We Francji ciasta czekoladowe to podstawa i robi sie je z rozpuszczonych czekolad.6czekolad na małą blaszkę :shock:
Miałam gdzieś podobny przepis ,ale bez jajek.Też szybciutki.Gdyby ktoś miał....bo mój sie zapodział :roll:
Pesteczko, odlać 3/4 całej masy, czy 3/4 szklanki? jakoś tak nie jestem pewna :oops: ...
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

A może podasz Agusiu jakieś fajne przepisy na baby może coś innego i fajnego :?:
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

odlać 3/4 szklanki masy
Jeśli chodzi o bitą śmietanę na placku...jęśli nie chcesz nie dawaj.Podałam cały przepis.Często modyfikuję przepisy i w pijanych śliwkach czasem nie daję bitej śmietany ,ale wówczas dokładam wiśnie w alkoholu na wierz i polewam czekoladą lun przykrywam drugim plackiem.Chodzi o to żeby tam masa nie wyschła.
Pytasz czy będzie dobry...musisz sama spróbować.Nam bardzo smakuje.Ostatnio zmieniłam przepis i zrobiłam zamiast biszkoptu ciasto murzynek z dodatkiem powideł śliwkowych.Tez było pyszne. ;:oj
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś proszę bardzo ;:196 Babki robię bardzo rzadko, chyba tylko na święta. Najbardziej lubię baby drożdżowe parzone i cytrynową....chociaż i czekoladowe są pyszne :D Jako pierwszą podam cytrynową, którą będę robiła na święta :D

BABKA CYTRYNOWA

*250 g mąki
*250 g cukru
*kostka masła
*4 jajka
* otarta skórka z cytryny
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:

*szklanka cukru pudru
*sok z 1/2 cytryny

-Ubić pianę z białek.
-Masło rozpuścić w garnuszku
-Żółtka ubić na gładką masę z cukrem. Dodać ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, zmiksować na gładko. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej formy ( ja robię w tortownicy z kominem i ozdobnym dnem) Piec w 180* przez około 40 min. Sprawdzać patyczkiem.

Lukier- cukier wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować ostudzone ciasto.

Babka soczysta i pachnąca....pyszna :D

BABKA CYTRYNOWA
- błyskawiczna

*4 jajka
*200 g cukru
*250 g mąki
*0,5 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Sok i skórka z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180* przez ok. 50 min. Po ostygnięciu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witaj AGNESS :wit Dzięki za te wszystkie przepisy ,bo moja córcia nawet się zainteresowała i przymierza się do babki błyskawicznej. Może za pomocąTwoich inspiracji nauczy się piec. Byłabym szczęśliwa . Czasem trzeba aby młode dziewczyny sprytnie zachęcić ??? ;:138 ;:138 Jak przyjeżdża czasem ze studiów na weekend to czyta Forum ogrodnicze i nabiera ochoty do pracy.Dla mnie to super sprawa. Nie muszę jej zmuszać,bo widzi jak inni to robią /są nawet fotki ciast i potraw/i ambicjonalnie też chce coś pokazać,że umie zrobić :;230 :;230 :;230.Teraz ma okazję bo idą święta. ;:108
Pozdrawiam Ewula
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”