Anturium kwitnie, nie kwitnie i wytwarza nasiona
Anturium kwitnie, nie kwitnie i wytwarza nasiona
Witam miłośników anturium
Chcę pokazać mojego kwiatka. Oto on:
Wydaje mi się, że rośnie ładnie, co jakiś czas pojawiają się nowe listki. Na podstawce ma wysypany żwir, podlewam pstrożnie odstaną wodą, cały czas ma wilgotną ziemię. Chyba czuje się dobrze, ale nie kwitnie. Ma 3 kwiaty cały czas te same, z którymi go kupiłam wiosną zeszłego roku. Nie wypuścił ani jednego nowego kwiata i raczej nie ma żadnych pączków.
Czy ktoś wie, dlaczego anturium nie kwitnie, mimo że rozrasta się ładnie i zdrowo? Nigdy go nie nawoziłam? Może nie kwitnie od braku nawozu albo może ma za zimno? Co myślicie?
Ogólnie pozdrawiam wszystkich i życzę ładnych rozkwitów.
Chcę pokazać mojego kwiatka. Oto on:
Wydaje mi się, że rośnie ładnie, co jakiś czas pojawiają się nowe listki. Na podstawce ma wysypany żwir, podlewam pstrożnie odstaną wodą, cały czas ma wilgotną ziemię. Chyba czuje się dobrze, ale nie kwitnie. Ma 3 kwiaty cały czas te same, z którymi go kupiłam wiosną zeszłego roku. Nie wypuścił ani jednego nowego kwiata i raczej nie ma żadnych pączków.
Czy ktoś wie, dlaczego anturium nie kwitnie, mimo że rozrasta się ładnie i zdrowo? Nigdy go nie nawoziłam? Może nie kwitnie od braku nawozu albo może ma za zimno? Co myślicie?
Ogólnie pozdrawiam wszystkich i życzę ładnych rozkwitów.
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anturium z nasion
Anturium z nasion
Aniu fotka jest niesamowita.
Oczywiście można rozmnażać z nasion w temp 24* tylko jest to trudne.(ponoć)
Przyznam się,że nie spotkałem się z czymś takim i nie wiem czy to nasiona... podejrzewam,że nasiona musiały by dojrzeć żeby z nich coś wylazło...
Oczywiście można rozmnażać z nasion w temp 24* tylko jest to trudne.(ponoć)
Przyznam się,że nie spotkałem się z czymś takim i nie wiem czy to nasiona... podejrzewam,że nasiona musiały by dojrzeć żeby z nich coś wylazło...
Anturium nie kwitnie,kwitnie
Re: Anturium plamy na liściach
Ładnie kwitnie.Na moim parapecie też powoli zaczynają się nowe zmiany...... słonko obudziło je po zimowym śnie .
Witam serdecznie, mam również Anturium,moje stoi na oknie wschodnim, stoi w wodzie i ma się super , wypuszcza liście jak szalony. Mam tylko pytanie co zrobić z kwiatkami które już swój najlepszy okres mają za sobą, bo robią się zielone, a to coś w środku co było żółte zrobiło się również zielone, i zaczyna usychać od szczytu.Nie wiem czy to obciąć, czy to zostawić. Proszę o pomoc
Sama czekam na czyjąś podpowiedź, bo jestem początkująca na forum i nie wiem, a też mnie to interesuje. Ale jakoś nikt się nie odzywa. Może trzeba się zwrócić do moderatora o pomoc?
Poszperałam trochę w necie i na forum, i znalazłam informację że dobrze jest obciąć "przekwitnięte" kwiaty, bo to stymuluje roślinę do zawiązania i wypuszczenia nowych kwiatów, więc wzięłam i wszystkie kwiaty przekwitnięte poobcinałam.Intuicja mi to też podpowiadała, więc myślę że będzie dobrze. Pozdrowionka
Hej witam jakiś czas temu kupiłem anturium dwie sztuki kwitnie na piękny fioletowy kolorek. Chce ję przesadzić i stad moje pytanie czy podłoże do storczyków z podłożem do paproci substrala było by dobrym rozwiazaniem w podłożu do paproci jest torf wysoki i torfowieć a w podłożu do storczyków kora sosnowa dało by to kwaśne podłoże?? Drugie pytanie wiąże się z tym że są to duże sztuki i dotykaja listkami okna, chciałem zapytać czy zimą to nie będzie przeszkadzało-czy nie pomarzna???? Pozdrawiam.
Anturium z nasion
Witam. Na "pałce" mojego anturium pojawił się pomarańczowy bąbel, który ciągle rośnie. Obstawiam że są to nasiona. Czy ta torebka pęknie i czy są szanse na wzrost roślinek z tych nasion? Zbiorę wysieje i co dalej?
---14 lis 2015, o 09:29----
?
?Nikt nic nie wie?
---14 lis 2015, o 09:29----
?
?Nikt nic nie wie?
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1