Magnolie kwitnienie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Destiny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2012, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Magnolia - kiedy do gruntu?

Post »

hejka, mam pytanko, właśnie w biedronce pojawiły się magnolie po ok 13 zł, i kiedy można je wsadzić do ogrodu, jaki miesiąc jast najlepszy, czy trzeba czekać dop maja?? i czy krzaczek można przetrzymać w piwnicy?? bo w domu to chyba za ciepło jej będzie? :shock:
buziaki ;:196
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magnolia - kiedy do gruntu?

Post »

Zależy gdzie były trzymane przed przyjazdem do sklepu, krzewy jak i drzewa , byliny można już sadzić , najlepszy moment. Jeżeli była trzymana w szklarniach czy innych pomieszczeniach zahartował bym ją przez okres kilku tyg. i dopiero wsadził do gruntu. Zapytaj kierownika , pracownika sklepu z kąd przyjechały.
anetik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2012, o 12:13

Re: Magnolia - uprawa

Post »

Sama sobie odpowiem, bo znalazłam co chciałam, szkoda że tu nikt się nie pojawia bo mam parę pytań do fanów magnolii... może jednak. Czytałam posty, że niektórzy czasami tną magnolię ( wiem, że nie jest to zalecane ) ale chciałam się dopytać, tych co tną, jakie mają efekty i skutki i kiedy tną i jak dużo?? Czekam na kwitnienie może się wtedy pojawicie.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

anetik, a gdzie 'Genie' znalazłaś? Czy mogłabyś napisać?
Ja moje magnolie staram się nie ciąć, ale czasem muszę, wtedy trzeba posmarować rany maścią ogrodniczą. Młode egzemplarze jednak lepiej nie ciąć.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja cięłam magnolię, bo chciałam formę drzewka.
Jak najbardziej można ją przycinać ale zaraz po kwitnieniu i zanim zaczną się rozwijać liście, wtedy nie płacze. Miejsc cięcia niczym nie smarowałam
anetik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2012, o 12:13

Post »

Genie, nie znalazłam, jedynie Lennei i Rustice Rubre, ale to mi wystarcza :D Na genie będę dalej polować
dzięki za informacje co do cięcia !!
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Magnolia - dlaczego nie kwitnie?

Post »

Poczytałam troszkę i zaciekawiły manie wasze wypowiedzi , ja mam magnolie Suzan , dostałam malutka i od razu kwitła i pięknie kwitnie co roku chociaż nic przy niej nie robię , natomiast moja sąsiadka zapytała mnie dzisiaj co jest nie tak z jej Suzaną , przez trzy sezony wyrósł jej krzak na trzy metry , szeroki , piękne zielone liście i znów ani jednego pączka kwiatowego.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Skoro ma już taką wielkość i nie kwitnie, to być może trafiła jej się sadzonka wychodowana z nasiona.
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Post »

Renzal, podłamałaś mnie postem, bo ja mam od kilku lat rubrę, która nie kwitnie. Zawsze mówiłam, że kiedyś przyjdzie jej pora, a teraz dałaś mi do myślenia.
Ja sobie przy nowych magnoliach daję kilka lat na wypadek, jakby magnolia była z nasion, ale 14 to trochę długo... I nie mam zielonego pojęcia jak ją "zachęcić" do kwitnienia :oops: Nie znasz odmiany?
Nie kwitnie mi też parasolowata, ale ona ma jeszcze czas.

Usa: ja miałam mikoryzę, została mi i dałam magnoliom. Nie zaszkodzi, a czy pomaga to nie wiadomo :;230 Aczkolwiek moja była sąsiadka, która jest biologiem dawała mikoryzę i z czasem mimo, że sadziłyśmy to samo, to u niej wyglądało lepiej. Też zaczęłam dawać ;:224 dostało i się i rosnacym magnoliom.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pewnie tak , rośnie jak szalona tylko szkoda że zielona , moja ma już kilka ładnych lat i jest połowę mniejsza.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Obrazek

Penelopa! Nie mam pojęcia co to za odmiana, bo jak pisałam dostałam ją już jako duże drzewko.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Druga wersja to taka, że nadmiernie ja nawozi nawozami, które mają zbyt wysoki skład azotu. Wówczas obserwujemy intensywny wzrost tzw przyrost masy zielonej ,a nie ma kwitnienia. :?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu , to też możliwe bo sąsiadka kocha nawozy, jutro skonsultuję temat z sąsiadką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”