Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
Witam Kochani to mój groszek:
rośnie jak szalony, ma około 40 cm, mieszkam na Suwalszczyźnie i u Nas w tej chwili jest jeszcze -5 w nocy i nad ranem.
Planuję wsadzić go do dużych donic na podwórku po świętach, podpowiedzcie czy takim sporym już roślinkom nie zaszkodzą przymrozki? (siewkom wiem, że nie straszne przymrozki)... Dzięki za odp.
rośnie jak szalony, ma około 40 cm, mieszkam na Suwalszczyźnie i u Nas w tej chwili jest jeszcze -5 w nocy i nad ranem.
Planuję wsadzić go do dużych donic na podwórku po świętach, podpowiedzcie czy takim sporym już roślinkom nie zaszkodzą przymrozki? (siewkom wiem, że nie straszne przymrozki)... Dzięki za odp.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obawiam się, że taki groszek rosnący do tej pory w cieple może nie być wystarczająco zahartowany. Ale niech się inni wypowiedzą, bo ja do tej pory nie uprawiałem groszku z rozsady.
No właśnie...
W tamtym roku założyłam swój pierwszy ogród, i na początku marca tak bardzo chciało mi się posiać jakieś roślinki, że się chyba pospieszyłam trochę z tym groszkiem
Ale mam go duży zapas i będę siała też prosto do donic na podwórku - po świętach, chciałam żeby część była już większa a inne żeby dopiero wychodziły, bo mam do zakrycia brzydką ścianę...
Proszę w takim razie o inne rady, po świętach mają być już temperatury dodatnie więc może będę po trochu wynosić na podwórko żeby zahartować, a do ziemi wsadzę w drugiej połowie kwietna.
Dobry pomysł???
W tamtym roku założyłam swój pierwszy ogród, i na początku marca tak bardzo chciało mi się posiać jakieś roślinki, że się chyba pospieszyłam trochę z tym groszkiem
Ale mam go duży zapas i będę siała też prosto do donic na podwórku - po świętach, chciałam żeby część była już większa a inne żeby dopiero wychodziły, bo mam do zakrycia brzydką ścianę...
Proszę w takim razie o inne rady, po świętach mają być już temperatury dodatnie więc może będę po trochu wynosić na podwórko żeby zahartować, a do ziemi wsadzę w drugiej połowie kwietna.
Dobry pomysł???
Aniu zacznij go po prostu hartowac. Wystawiaj na cały dzień roślinki na balkon, taras czy co tam masz a na noc zabieraj do domu. Ja tak hartowałam ok 1,5 tygodnia, kilka dni zostawiłam na całą noc i później przesadziłam na ogród. U nas już takich przymrozków nie ma, czasem -2C ale groszek sprawuje się bez zarzutu Bynajmniej nie padł
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
Super, dzięki za podpowiedź tak właśnie zrobię...
Moje groszki mają dopiero ok 5cm. Szczerze mówiąc mam nadzieję że to groszek bo zaginęła mi etykieta Ale tak się doliczyłam że to powinien być groszek
-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
mam pytanie do sosna1 - obejrzałam zdjęcia Twojego groszku przy/na płocie z zeszłego roku - przepiękny! I z tego co piszesz, również najpierw hodowany w domu z pojemniczkach i przesadzany do ogrodu. Mam pytanie - jak gęsto był wsadzany przy tym płocie - co ile cm była wysadzana sadzoneczka? Zależy mi na podobnym efekcie co u Ciebie - tzn. chcę mieć sezonowy jednoroczny żywopłot. Posiałam sporo nasionek w domu, teraz mają około 20-25 cm - jeszcze ich nie podpierałam, bo się trzymają, ale już zaraz będę musiała dać podpórki. Trochę z przerażeniem myślę o tym, że jeśli pogoda dalej będzie taka jak jest i ocieplenie przyjdzie dosyć późno, to nie wiem, kiedy będę mogła wysadzić te sadzonki do ogrodu... (o hartowaniu pamiętam!). No ale za oknem sypie drobny śnieg i wszystko pokryte jest śniegiem.... Co tu mówić o hartowaniu, jak temperatura w Gdyni to ok. -1 C...
Pozdrawiam miłośników groszku pachnącego!
ziemia_120
mam pytanie do sosna1 - obejrzałam zdjęcia Twojego groszku przy/na płocie z zeszłego roku - przepiękny! I z tego co piszesz, również najpierw hodowany w domu z pojemniczkach i przesadzany do ogrodu. Mam pytanie - jak gęsto był wsadzany przy tym płocie - co ile cm była wysadzana sadzoneczka? Zależy mi na podobnym efekcie co u Ciebie - tzn. chcę mieć sezonowy jednoroczny żywopłot. Posiałam sporo nasionek w domu, teraz mają około 20-25 cm - jeszcze ich nie podpierałam, bo się trzymają, ale już zaraz będę musiała dać podpórki. Trochę z przerażeniem myślę o tym, że jeśli pogoda dalej będzie taka jak jest i ocieplenie przyjdzie dosyć późno, to nie wiem, kiedy będę mogła wysadzić te sadzonki do ogrodu... (o hartowaniu pamiętam!). No ale za oknem sypie drobny śnieg i wszystko pokryte jest śniegiem.... Co tu mówić o hartowaniu, jak temperatura w Gdyni to ok. -1 C...
Pozdrawiam miłośników groszku pachnącego!
ziemia_120
-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
Pokazuję wam naszą "wiosenną zimę" w Gdyni...
(pierwszy raz dodaję zdjęcia, więc mam nadzieję, że wyjdzie...)
By ziemia_120 at 2012-04-04
(pierwszy raz dodaję zdjęcia, więc mam nadzieję, że wyjdzie...)
Wow widzę, że Suwalszczyzna nie jest tym razem Biegunem zimna - chociaż raz...
Ja musiałam do 30 cm patyczków do szaszłyków doklejać drugi bo za krótkie się zrobiły
Ja dziś wyniosę groszki do sieni jest tam od +8 do +15 stopni więc myślę, że będzie im tam dobrze, bo w domu 20-23 stopnie to jednak bardzo ciepło... no i w miarę możliwości pogodowych będę wynosić na zewnątrz...
Dołączam się do pytania ziemi_120, ja groszki będę wsadzać do donic o długości 90 cm więc też proszę o radę jak gęsto je sadzić żeby uzyskać taką piękną groszkową ścianę?
Ja musiałam do 30 cm patyczków do szaszłyków doklejać drugi bo za krótkie się zrobiły
Ja dziś wyniosę groszki do sieni jest tam od +8 do +15 stopni więc myślę, że będzie im tam dobrze, bo w domu 20-23 stopnie to jednak bardzo ciepło... no i w miarę możliwości pogodowych będę wynosić na zewnątrz...
Dołączam się do pytania ziemi_120, ja groszki będę wsadzać do donic o długości 90 cm więc też proszę o radę jak gęsto je sadzić żeby uzyskać taką piękną groszkową ścianę?
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podziwiam Wasze groszki. Jednak nie zdecydowałbym się na wcześniejsze ich pędzenie w domu.
Co roku sieję pod płotem w połowie kwietnia. Już pod koniec maja kwitną, a pod koniec czerwca brakuje im płotu .
Zauważyłem też mnóstwo samosiejek, które już mają 10-15 cm (to efekt ciepłego marca). Dzisiaj pod śniegiem, ale już niedługo:
Pozdrawiam
Adam
Co roku sieję pod płotem w połowie kwietnia. Już pod koniec maja kwitną, a pod koniec czerwca brakuje im płotu .
Zauważyłem też mnóstwo samosiejek, które już mają 10-15 cm (to efekt ciepłego marca). Dzisiaj pod śniegiem, ale już niedługo:
Pozdrawiam
Adam
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też miałam mnóstwo samosiejek, wyszły na przełomie lutego i marca!! Miały po kilka centymentów - szok. Wystarczy, że niespodziewanie zrobiło się troche cieplej. Potem znowu wróciły ostre mrozy i samosiejki zginęły
Tydzień temu wysiałam do gruntu nasiona
Tydzień temu wysiałam do gruntu nasiona
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasz groszek byl sadzony w jednym rządku co 10 cmziemia_120 pisze:Witam,
mam pytanie do sosna1 - obejrzałam zdjęcia Twojego groszku przy/na płocie z zeszłego roku - przepiękny! I z tego co piszesz, również najpierw hodowany w domu z pojemniczkach i przesadzany do ogrodu. Mam pytanie - jak gęsto był wsadzany przy tym płocie - co ile cm była wysadzana sadzoneczka? Zależy mi na podobnym efekcie co u Ciebie - tzn. chcę mieć sezonowy jednoroczny żywopłot.
Mój groszek ma obecnie około 10cm. Rośnie w kubeczkach. Czy potrzebuje podpórki?
Wow... już patyczki mu dalaś??
Ja bym nie ryzykowała z przesadzeniem go do ogródka... hartowanie - owszem, ale nie zostawienie całkiem sobie. Wiadomo, że dopiero po "zimnej Zośce" można ryzykować z zostawieniem na stałe na dworze ;) ale to jeszcze sporo czasu ;)
Ja bym nie ryzykowała z przesadzeniem go do ogródka... hartowanie - owszem, ale nie zostawienie całkiem sobie. Wiadomo, że dopiero po "zimnej Zośce" można ryzykować z zostawieniem na stałe na dworze ;) ale to jeszcze sporo czasu ;)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Witajcie
posiałam dziś groszek do skrzynek na balkonie. Nie zamierzam ich zabierać na noc do domu, chyba, że temperatura spadnie do 3 stopni. Na opakowaniu jest napisane, że sieje się do gruntu kwiecień-maj i tego się będę trzymać .
posiałam dziś groszek do skrzynek na balkonie. Nie zamierzam ich zabierać na noc do domu, chyba, że temperatura spadnie do 3 stopni. Na opakowaniu jest napisane, że sieje się do gruntu kwiecień-maj i tego się będę trzymać .