Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wilec purpurowy (Ipomoea purpurea)

Post »

Norisko, u większości roślin z rodziny powojowatych (w tym u wilców) nasiona zawierają bodajże LSA, zbliżony działaniem do LSD. Niektóre gatunki takie jak wilec trójbarwny (ipomoea tricolor) zawierają go ponoć najwięcej i są szczególnie niebezpieczne. Owoce wilca nie wyglądają jakoś szczególnie 'apetycznie' dla małych dzieci, ale mimo wszystko z takich gatunków chyba lepiej zrezygnować jeśli po ogrodzie często buszują nasze szkraby bez opieki..
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziekuje za wyjasnienia ;:180

Niestety musze zrezygnowac z wijcow ;:144 Mam mala corke i choc planowalam posiac w rogu ogrodu, jednak nie warto ryzykowac.
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p

Post »

Norisko,
Tak będzie chyba najlepiej.. Choć wilec purpurowy (ipomoea purpurea) nie zawiera według wiki dużej ilości erginy (lsa), to lepiej przez kilka lat się wstrzymać i z jednorocznych wysiać np. fasolę ozdobną, groszek pachnący, chmiel japoński, kobeę (choć na nią to już trochę za późno :) ), itd.
Uważaj też na bardziej ozdobne odmiany śniedka (ornithogalum), konwalię majową (convallaria majalis)- jej jagody są szczególnie niebezpieczne, ziemowita jesiennego.

Edit: tutaj znajduję się lista różnych roślin trujących- warto przejrzeć.

Pozdrawiam Ciebie i córeczkę :wit
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

moje siewki

Wilec Red Picotee
Obrazek

Wilec seta
Obrazek

Trójbarwny będę wysiewał bezpośrednio do gruntu
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Tez posialem "Red Picotee"... na razie nic nie wzeszło (to już 2 tygodnie). Inne wilce już dawno powychodziły.

AGP-ON - jak długo kiełkowały twoje siewki? Jaki procent nasion mniej więcej wykiełkował?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

AdamoB - wg tej listy, to pół ogródka musiałabym wykopać - łącznie z morelą, bukszpanami itd... Moja czterolatka właściwie od urodzenia dowiaduje się, co jest jadalne, a co nie. Wie, że wilec to kwiatuszki, a kwiatuszków się nie je :wink:
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Kiełki wzeszły po jakiś 3 tygodniach. W paczce było jakieś 10 nasion, chyba wzeszły wszystkie.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Dzięki za info... no czyli mają jeszcze czas. Już się trochę martwiłem bo reszta wystarowała na 3 dzień ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Destiny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2012, o 10:01
Kontakt:

Post »

o czy to normalne ze ohara ma żółto zielone listy gdy rośnie?? moje tak maja i nie wiem co to oznacza... ???
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Nie wiem, moja ma sadzonka ma jasne, żywo zielone (tfu tfu odpukać), a dwa dni temu przesadziłem do większej doniczki i mam nadzieję że dobrze to zniesie. Jak za dnia zrobię zdjęcie to wstawię. Może za dużo wody? :?
Kuba
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Nie siejcie paniki z ta trucizna.Toksyczne sa tylko nasiona .Dziecko musialo by zjesc garsc nason by sie podtruc.Przez takie opinie wiele pieknych roslin zostalo wycofanych ze sprzedarzy bezpowrotnie.Wilec to urokliwe pnacze i warto go miec.Wystarczy jesienia zebrac koszyczki nasienne by miec nasiona na przyszly rok i by dzieci sie nimi nie zajadaly garsciami

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

ja jednak na razie wole sie wstrzymac. Jest tyle innych ladnych pnaczy, chocby nasturcja czy groszek :)
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p

Post »

Emet, te piękne rośliny nie zostały wycofane ze sprzedaży z powodu jakiś krzywdzących opinii ogrodników, tylko z powodu narkomanów.. ;:108 Garść nasion o której wspomniałeś w przypadku i. tricolor to duża dawka toksyn, a już szczególnie dla małego brzdąca.

Oczywiście, nie ma co siać paniki, zdrowy rozsądek jest zawsze najlepszym doradcą! :) Wilce to fantastyczne pnącza i sam mam niemałego bzika na ich punkcie- część mojej kolekcji jest tutaj, post środkowy.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Adam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”