Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
Re: Wilec purpurowy (Ipomoea purpurea)
Norisko, u większości roślin z rodziny powojowatych (w tym u wilców) nasiona zawierają bodajże LSA, zbliżony działaniem do LSD. Niektóre gatunki takie jak wilec trójbarwny (ipomoea tricolor) zawierają go ponoć najwięcej i są szczególnie niebezpieczne. Owoce wilca nie wyglądają jakoś szczególnie 'apetycznie' dla małych dzieci, ale mimo wszystko z takich gatunków chyba lepiej zrezygnować jeśli po ogrodzie często buszują nasze szkraby bez opieki..
Pozdrawiam!
Adam.
Adam.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziekuje za wyjasnienia
Niestety musze zrezygnowac z wijcow Mam mala corke i choc planowalam posiac w rogu ogrodu, jednak nie warto ryzykowac.
Niestety musze zrezygnowac z wijcow Mam mala corke i choc planowalam posiac w rogu ogrodu, jednak nie warto ryzykowac.
Norisko,
Tak będzie chyba najlepiej.. Choć wilec purpurowy (ipomoea purpurea) nie zawiera według wiki dużej ilości erginy (lsa), to lepiej przez kilka lat się wstrzymać i z jednorocznych wysiać np. fasolę ozdobną, groszek pachnący, chmiel japoński, kobeę (choć na nią to już trochę za późno ), itd.
Uważaj też na bardziej ozdobne odmiany śniedka (ornithogalum), konwalię majową (convallaria majalis)- jej jagody są szczególnie niebezpieczne, ziemowita jesiennego.
Edit: tutaj znajduję się lista różnych roślin trujących- warto przejrzeć.
Pozdrawiam Ciebie i córeczkę
Tak będzie chyba najlepiej.. Choć wilec purpurowy (ipomoea purpurea) nie zawiera według wiki dużej ilości erginy (lsa), to lepiej przez kilka lat się wstrzymać i z jednorocznych wysiać np. fasolę ozdobną, groszek pachnący, chmiel japoński, kobeę (choć na nią to już trochę za późno ), itd.
Uważaj też na bardziej ozdobne odmiany śniedka (ornithogalum), konwalię majową (convallaria majalis)- jej jagody są szczególnie niebezpieczne, ziemowita jesiennego.
Edit: tutaj znajduję się lista różnych roślin trujących- warto przejrzeć.
Pozdrawiam Ciebie i córeczkę
Pozdrawiam!
Adam.
Adam.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
moje siewki
Wilec Red Picotee
Wilec seta
Trójbarwny będę wysiewał bezpośrednio do gruntu
Wilec Red Picotee
Wilec seta
Trójbarwny będę wysiewał bezpośrednio do gruntu
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Tez posialem "Red Picotee"... na razie nic nie wzeszło (to już 2 tygodnie). Inne wilce już dawno powychodziły.
AGP-ON - jak długo kiełkowały twoje siewki? Jaki procent nasion mniej więcej wykiełkował?
AGP-ON - jak długo kiełkowały twoje siewki? Jaki procent nasion mniej więcej wykiełkował?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
AdamoB - wg tej listy, to pół ogródka musiałabym wykopać - łącznie z morelą, bukszpanami itd... Moja czterolatka właściwie od urodzenia dowiaduje się, co jest jadalne, a co nie. Wie, że wilec to kwiatuszki, a kwiatuszków się nie je
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
Kiełki wzeszły po jakiś 3 tygodniach. W paczce było jakieś 10 nasion, chyba wzeszły wszystkie.
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Dzięki za info... no czyli mają jeszcze czas. Już się trochę martwiłem bo reszta wystarowała na 3 dzień ;)
Zapraszam: spis treści ogród
- Destiny
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2012, o 10:01
- Kontakt:
o czy to normalne ze ohara ma żółto zielone listy gdy rośnie?? moje tak maja i nie wiem co to oznacza... ???
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, moja ma sadzonka ma jasne, żywo zielone (tfu tfu odpukać), a dwa dni temu przesadziłem do większej doniczki i mam nadzieję że dobrze to zniesie. Jak za dnia zrobię zdjęcie to wstawię. Może za dużo wody?
Kuba
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Nie siejcie paniki z ta trucizna.Toksyczne sa tylko nasiona .Dziecko musialo by zjesc garsc nason by sie podtruc.Przez takie opinie wiele pieknych roslin zostalo wycofanych ze sprzedarzy bezpowrotnie.Wilec to urokliwe pnacze i warto go miec.Wystarczy jesienia zebrac koszyczki nasienne by miec nasiona na przyszly rok i by dzieci sie nimi nie zajadaly garsciami
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
ja jednak na razie wole sie wstrzymac. Jest tyle innych ladnych pnaczy, chocby nasturcja czy groszek
Emet, te piękne rośliny nie zostały wycofane ze sprzedaży z powodu jakiś krzywdzących opinii ogrodników, tylko z powodu narkomanów.. Garść nasion o której wspomniałeś w przypadku i. tricolor to duża dawka toksyn, a już szczególnie dla małego brzdąca.
Oczywiście, nie ma co siać paniki, zdrowy rozsądek jest zawsze najlepszym doradcą! Wilce to fantastyczne pnącza i sam mam niemałego bzika na ich punkcie- część mojej kolekcji jest tutaj, post środkowy.
Pozdrawiam!
Oczywiście, nie ma co siać paniki, zdrowy rozsądek jest zawsze najlepszym doradcą! Wilce to fantastyczne pnącza i sam mam niemałego bzika na ich punkcie- część mojej kolekcji jest tutaj, post środkowy.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Adam.
Adam.