Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lawenda - część 1.

Post »

Zapomnialam kupic ukorzeniacz :( ,Wsadzilam tak bez korzeni(komus się udało i ukrzeniły się)
Ale o nowych nasionach nie zapomnialm.Stratyfikowałam tylko dzień(bez sensu sama nie wiem poco,ale żeby nie bylo że nie :wink: )Wysialam i czekam.Te dwie z tamtego roku plus kilka może wyjdzie i gitara :heja
Pozdrawiam,Basia
TwojaLawenda
50p
50p
Od: 28 lut 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Udaje się bez ukorzeniacza. Najlepiej jeśli cięcie było ukośne w węźle, gdzie wychodziły listki. Wówczas szanse rosną.

Ja przeprowadzam i opisuję test, w którym wysiane zostały nasiona lawendy z jednej partii. Wysiane do 2 pojemników z identycznym podłożem. Po 5 dniach od wysiania ze stratyfikowanych wyrosło 5 siewek, a z tych bez przygotowywania 1. Wszystko ładnie opisuje u siebie(link w stopce), ale postaram się też tu zdawać relację.
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Ja w tamtym roku stratyfikowałam i było 20 ale po przesadzeniu do gruntu przeżyło dwie i z nich mam te male sadzonki,które chce ukożenć.
To będe śledziła ,ja póki co jeszcze nie mam co opisywać bo nic nie drgnęło(dopiero2dzień).Pozdrwiam
Pozdrawiam,Basia
TwojaLawenda
50p
50p
Kontakt:

Post »

Małe siewki powinno się jeszcze pewien czas trzymać w domu/szklarence rozsadzone do osobnych doniczek lub wielodoniczek. Dopiero po tym (najlepiej rok) posadzić w gruncie.
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Tego nie wiedziałam,że tak długo.Ale w sumie jak będzie cieplo to na zewnątrz a na zime dopiero do domu?Czyli moge się cieszyć z tych co mi przeżyły,a juz traktowalam to jako porażkę. :)
Pozdrawiam,Basia
TwojaLawenda
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dobrze by było, aby nie miała zbyt dużych różnic temperatur przez pierwsze 3 miesiące. A co do radości, to należy się cieszyć z każdej wyrośniętej rośliny ;) Doskonała okazja do drinka, ja tak zrobiłem po wykiełkowaniu pierwszego nasiona, w tegorocznym siewie ( przeprowadzanym teście) :)
kamilil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy wasze lawendy wypuszczają już nowe listki? Bo moje nie wykazują na razie znaku życia. Po zdrapaniu wierzchniej warstwy łodygi ukazuje się ciemnobrązowy kolor i zero zielonego w środku. Mogę już je wykopać czy czekać jeszcze?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pytanko do mistrzyń lawend, jak wcześniej pisałem ( w ubiegłym roku), w grudniu pierwszą partię wysiałem do donicy, zostawiłem na zewnątrz pod drzewkiem( nnt. leszczyną) i zostawiłem na zimę, dwa tygodnie temu przeniosłem donicę do inspektu, coś kiełkuje, czy to może ta lawenda :?:
Obrazek

Obrazek

Druga partia z lodówki wysiana z tydzień temu czeka... tzn. ma kiełkować..

Kiedy to porozdzielać i porozsadzać?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
TwojaLawenda
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tak, to zdecydowanie jest lawenda. Przeszła naturalną stratyfikację. Rozsadzaj do pojemników gdy będą miały nie mniej niż 10 cm. Tak wynika z moich doświadczeń z lawendą z nasion. Trzymaj je jeszcze w inspekcie. A w okolicach maja zacznij powoli hartować ( wystawiać na zewnątrz w cieplejsze dni (nie wietrzne)) na 3-4 godzinki.

Rosa1, tak, spokojnie możesz jeszcze wysiać, ale najlepiej przemroź nasiona przez min. 2 tygodnie w zamrażalniku. U mnie w stopce jest link, jak przeprowadzić stratyfikację nasion lawendy.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Będę w najbliższych dniach przesadzać lawendę z ogrodu na pole, ziemia jest już przygotowana. Czy mam ją najpierw przyciąć, a potem przesadzić, czy też odwrotnie?
TwojaLawenda
50p
50p
Kontakt:

Post »

Odpowiedziałem na to już w innym wątku więc nie będę zaśmiecał forum. Pamiętaj jeszcze, że dobrze jest przed posadzeniem lekko podsypać nawozem, ew upewnić się, że ziemia jest zasadowa.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Dzięki - posypałam dolomitem :)
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Moje z tamtego roku,troszke podciełam ,szkoda mi więcej ciąć bo i tak kiepska.Może więcej na jesień,jak myślicie?Tego badyla z tyłu wycięłam po sesji. Obrazek Obrazek

-- 9 kwi 2012, o 19:09 --

Szkoda mi podcinac bo przesadzałam i boje się ze może za slaba będzie poza tym moja pierwsza roślinka wysiana przeze mnie
Pozdrawiam,Basia
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”