Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia - wysiew nasion
Wysiałam w sobotę bazylie i nie przykrywalam ziemią.Ziemią mieszana z piaskiem(żeby byla bardziej przepuszczalna) i przykryłam folią z dziurkami?Czy coś z tego będzie,może posypać z wierzchu ziemią bo taki golasy leżą?Codziennie zraszam i wietrze.
Pozdrawiam,Basia
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Juz nie pamiętam, czy przysypywałam ziemią. Ale zrobiłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wszystko wzeszło. Może dociśnij ziemię łyżeczką. Aha, i z tym zraszaniem nie przesadzaj. Ja zauważyłam, że leipiej mi wszystko kiełkuje jak właśnie nie mają zbyt mokro.
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
ja też posiałam bazylie 23 marca. Tak wygląda teraz (zdjęcie robione wczoraj, czyli ma 10 dni):
Nie wiem czy mam ją jeszcze przykrywać, czy już nie? I będę pikować raczej kępkami, bo po jednej to chyba zwariuje ;) Ale chyba jeszcze za wcześnie na pikowanie, jak myślicie?
Przysypałam ją odrobiną ziemi i wykiełkowała pomimo to, więc może to nie jest źle. Mam nadzieję, że uda mi się tak pięknie jak Wasze
ja też posiałam bazylie 23 marca. Tak wygląda teraz (zdjęcie robione wczoraj, czyli ma 10 dni):
Nie wiem czy mam ją jeszcze przykrywać, czy już nie? I będę pikować raczej kępkami, bo po jednej to chyba zwariuje ;) Ale chyba jeszcze za wcześnie na pikowanie, jak myślicie?
Przysypałam ją odrobiną ziemi i wykiełkowała pomimo to, więc może to nie jest źle. Mam nadzieję, że uda mi się tak pięknie jak Wasze
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie przykrywać
pikować jak będą miały liście właściwe , to co masz teraz to tylko liścienie ;)
pikować jak będą miały liście właściwe , to co masz teraz to tylko liścienie ;)
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
keny dzięki za szybką odpowiedź. Pokażę moją bazylię znowu jak trochę podrośnie
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
Przykrylam je odrobine,może coś z niej jeszcze będzie.Jeśli nie to zostalo mi jeszcze pół opakowania nasion i będe siala dalej
Pozdrawim
Pozdrawim
Pozdrawiam,Basia
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Ja miałem 6 sadzonek i zostały mi 4 olbrzymie sadzonki .
Chyba wysieje reszte nasion na wszelki wypadek .Kiedyś kupilam nasiona na takim kółku poprzyklejane(jakis papier czy włóknina co miala się rozpuścić) ale ani pół siewki nie wyszło Jak proponujecie.Przykrywać nasiona ziemią czy nie?
Pozdrawiam,Basia
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Niestety tylko 6 sadzonek , bo posiałem w złą ziemię i nasiona przysypałem ziemią .basiabar pisze:Z calego opakowania udalo ci się 6szt?
hmm poczekam do końca tygodnia może coś wykiełkuje Dopiero zaczynam,muszę uzbroić się w cierpliwość,nie jest to latwe
Pozdrawiam,Basia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2012, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uploaded with ImageShack.us
A to moja bazylia tylko tak się zastanawiam, ma już parę liści właściwych więc mogę pikować, tylko jak myślicie, czy powinnam ją teraz wsadzić głębiej, bo tak mi się zdaje,że jest za bardzo wyciągnięta
Pozdrawiam Bea