Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Damian jak dobrze widzę po prawej papryka a po lewej pomidor. Czekaj, niech rośnie sobie.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
powiedzcie prosze czy moge pikowac moje pomidorasy do ziemii uniwersalenj z Pasłęka....skończyła mi się ziemia do rozsad i nie wiem co teraz robić - czy to bedzie ryzyko i samemu starać się coś przygotować czy nic im nie bedzie???
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
dobra pomidory wybiore najlepsze i przesadze do wiekszych pojemniczków dzisiaj ale jak je wyjąc bez uszkodzenia??czy moge juz wsadzic te pomidorki do własciwych doniczek/pojemników???mam takie jak widac styropianowe z pracy.....keny pisze:pomidory natychmiast popikować do pojedynczych doniczek lub kubków 0,5 L z dziurkami na spodzie
pomidory pikuje się po same liścienie
z cukinią się pospieszyłeś
dyniowate szybką wschodzą i szybko rosną
na dworze rozsady wysadza sie po 15 maja
jeśli chcesz zostawić tą cukinię to próbuj,przepikuj ją jak bedzie miała liście właściwe w docelową doniczkę
i w dzień słoneczny na balkon a nocą do domku i tak do ustania przymrozków ;)
Poczytaj ten wątek. Na stronie 1 jest dokładny opis. Polecam.
-
- 200p
- Kontakt:
Dzięki przeoczyłęm już wiem.mam takie pytanko bo nie jestem pewny....Czy np mogę zbierać nasionka z pomidorków i innych warzyw zakupionych na bazarku przez cały rok .Potem(na wiosne) bym wysiał i nie musiał bym kupować nasionek?jak to przechowywać??czy to sie opłaca?plisem wydaje mi sie to że wtedy mam takiego pomidora jak mi smakuje?tzn takiego jakiego kupiłem ?aria pisze:Poczytaj ten wątek. Na stronie 1 jest dokładny opis. Polecam.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
To tak nie jest, bo pomidory(i nie tylko) sprzedawane to mogą być mieszańce (na nasionach często jest symbol f1) i kolejne wysianie daje inne owoce. Albo duży krzak bez owoców. Nasiona zbiera się tylko z odmian ustalonych, czyli takich, które siane z nasion dadzą identyczne owoce.
-- 4 kwi 2012, o 09:11 --
Tu zajrzyj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51066
i poszukaj innych wątków o zbieraniu nasion.
-- 4 kwi 2012, o 09:11 --
Tu zajrzyj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51066
i poszukaj innych wątków o zbieraniu nasion.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BRZOSKWINKA
Ja bym poczekała niech nieco podrośnie - jeszcze ze 2 ;listki. A potem pikować.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Kontakt:
myslaelm że to tak wszystko razem sie sieje i obrywa potem........Widziałem bazylie w markecie w doniczce...to ja nie potrzebuje aż tyle ..chcę 1 doniczkę na parapet?? to co z jednego nasionka możemy uzyskać efekt "pełnej doniczki" jak w sklepach?chodzi mi o coś takiegoBRZOSKWINKA pisze:Ja bym poczekała niech nieco podrośnie - jeszcze ze 2 ;listki. A potem pikować.
-
- 200p
- Kontakt:
a moze powyrywac co niektore nasionka i tym sposobem rozrzedzic zeby nie pikowac?
Jeśli potrzebujesz 1 doniczkę na parapet, to uzupełnij swoim siewkom ziemię w doniczce i uprawiaj dalej. Uważaj by nie miały za mokro. Ja bazylii nie pikuję.
- BRZOSKWINKA
Ja mimo wszystko popikowałabym kępkami po kilka sztuk. Ale próbuj po swojemu, może lepsze efekty będziesz miał. Aria ma inne doświadczenia. Co kraj to obyczaj.
A bazylia robi się krzaczasta gdy ustrzykujemy końcówki pędów. Wtedy się rozgałęzia.
A bazylia robi się krzaczasta gdy ustrzykujemy końcówki pędów. Wtedy się rozgałęzia.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Kontakt:
uzupelnic ziemi??? dlaczego?? za mało jest? za plytko?? jeśli tak to jak uzupełnic? do jakiej wysokosci?? roslinki sa malutkie moge połamać jak dosypie ziemi...????aria pisze:Jeśli potrzebujesz 1 doniczkę na parapet, to uzupełnij swoim siewkom ziemię w doniczce i uprawiaj dalej. Uważaj by nie miały za mokro. Ja bazylii nie pikuję.