Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Łomatko, Maciek ma rację, bardzo przepraszam, nie zwróciłam uwagi na rok posadzenia!!!! Nie wiem dlaczego pomyślałam o ub. jesieni. Wygląda na to, że coś się faktycznie dzieje z korzeniami skoro nie dają normalnych odrostów.
Andrew, u mnie Polana została posadzona w miarę dobrze przygotowanej ziemi a Polka w czystym piaseczku. Dopiero ub. jesieni przesadziłam ją na inne, dobrze przygotowane o wiele wcześniej miejsce (glina z piaskiem + obornik), zobaczymy jak wysoka urośnie. Może przerosnąć Polanę.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oinone pisze: Z drugiej strony ta gleba ma chuba dobre życie wewnątrzne tzn jest tam MNÓSWO dżdżownic...chyba herbicydy by je wyrżnęły?
Bez przesady :wink:
dorotam
50p
50p
Od: 23 wrz 2010, o 13:38

Post »

Czy nie będzie przeszkadzało jak Polana będzie rosła kolo Polki bardzo blisko ?
Dorota
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie Polana i Polka rosną koło siebie i chyba sie lubią :wink: . Polka rośnie zdecydowanie mocniej niż Polana na tak samo przygotowanej ziemi.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
hot-dog4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2012, o 17:16

Post »

Przepraszam ze sie wtracam ale chcialbym sie dowiedziec konkretnie jakie nawozy TERAZ stosowac , nie chodzi mi o sklad chemiczny tylko chcialbym zebyscie mi podali nazwy nawozow.
Azofoska - to juz wiem , a jakies inne ? Slyszalem cos o Polimag S ?
Prosze o podpowiedzi bo na razie o malinach malo wiem.
z gory dziekuje
pozdrawiam
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

hot-dog4 -> ja właśnie dzisiaj posiałem MOCZNIK, na początek okresu wzrostu powinien wystarczyć. Później zapewne będzie potrzebna AZOFOSKA, ale to jeszcze w moim przypadku potwierdzi analiza gleby.
Mocznik prawie o połowę tańszy od azofoski.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

hot-dog4 pisze:a wiec jaki nawóz stosowac ?
hot-dog4 pisze:chodzi mi o nazwy nawozów ktore także moge zastosowac oprocz Azofoski.
hot-dog4 pisze:Przepraszam ze sie wtracam ale chcialbym sie dowiedziec konkretnie jakie nawozy TERAZ stosowac , nie chodzi mi o sklad chemiczny tylko chcialbym zebyscie mi podali nazwy nawozow.
Azofoska - to już wiem , a jakies inne ? Slyszalem coś o Polimag S ?
Do malin wszystkie bezchlorkowe nawozy wieloskładnikowe z przewagą procentową potasu. Generalnie zdecydowana większość nawozów przeznaczonych dla ogrodnictwa w małych do 25kg opakowaniach (nie dla rolnictwa czy sadownictwa, sprzedawanych w workach po 50kg), dostępnych w sklepach ogrodniczych lub sieciach marketów na stoiskach dom i ogród (np. OBI, NOMI, CASSTORAMA itp.). Tak więc nawozy typu Azofoska, Florovit, Fructus (te na pewno są bezchlorkowe) Substral, Biopon, Fruktowit (te przed zakupem trzeba sprawdzić bo nie jestem pewien czy bezchlorkowe). Z nawozów przeznaczonych dla rolników czy sadowników sprzedawanych w większych opakowaniach to np.: Lubofoska, Nitrophoska, Rosafert, Polimag S, Bontar, Bontar T, Bontar Max, Ogród 2001 (wszystkie oprócz tego do trawników), Timac 37 N Pro, YaraMila Complex, Tarnogran 9 (choć ten ma 8,5% w postaci siarczanowej i 8,5% w postaci chlorkowej), Hydro Plon 6, Blaukorn, Triabon, NovaTec, tak więc jest w czym wybierać.
Warto też zapoznać się z tą ulotką (długo się wczytuje): http://www.kali-gmbh.com/export/sites/k ... pl-sop.pdf
killer19
50p
50p

Post »

wyczerpująca odpowiedź kolegi powyżej :)
ale jeszcze jedno bym dodał, SALETRZAK, u mnie w rodzinie jeden plantator stosuje do malin no i efekty są naprawdę bardzo dobre. On odradza mocznik (który ja stosowałem), na szczęście skończył mi się i teraz najprawdopodobniej kupie właśnie Saletrzak, cena przyzwoita i dobrze "współpracuje" z malinami.

Jak tam wygląda sytuacja u Was z chwastami? ktoś już coś pryskał czy "motyka i teściowa" :) Ja dzisiaj devrinolem psiuknąłem, zobaczymy jakie będą tego efekty
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

killer19 niestety motyka, albo i stety, chociaż kości potem bolą to zdrowiej i dla nich i dla malin ;:108
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
killer19
50p
50p

Post »

Kasik_38 kości również po pryskaniu niestety bolą - opryskiwacz plecakowy, 20l, 3h pryskania... Oby było warto, ale z poprzedniego roku wiem że bez motyki się nie obędzie..... Oprysk może jedynie zmniejszyć liczebność chwastów.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

killer19 ale Mocznik czy Saletrzak to nawozy czysto azotowe (choć Saletrzak ma jeszcze trochę Ca i Mg), ja podawałem nazwy nawozów wieloskładnikowych. Po zastosowaniu Mocznika, Saletry czy Saletrzaka nie uzupełnisz braków potasu, fosforu i mikroelementów w podłożu. Dlatego jeśli ktoś nawozi rośliny wyłącznie nawozami sztucznymi (bez kompostu, obornika kurzańca itp.) i ma słabszą glebę, to podczas stosowania wyłącznie Mocznika czy Saletry, zaczną po pewnym czasie pojawiać się braki innych ważnych składników w glebie. Dlatego osobiście nie zalecam stosować wyłącznie nawozów azotowych.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Mam pytanie z innej beczki :wink:
Wycinałam suche pędy malin dwuletnich, dolne partie niektórych łodyg posiadały guzki (zgrubienia). Co to takiego?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lobuzka mam bardzo złe przeczucie, ale żeby potwierdzić to koniecznie wstaw tutaj zdjęcia tych korzeni.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”