Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
S_H_A_D ale to nie na korzeniach, tylko na łodygach są te zgrubienia.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
S_H_A_D jest dokładnie tak jak piszesz, ja zastosowałem na razie mocznik, dopiero na 23 kwietnia będę miał wyniki analizy gleby i będę wiedział jakich składników i w jakich ilościach dokładnie brakuje. Mocznik miałem akurat w domu, dlatego go zastosowałem póki co.
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
lobuzka napisałaś że dolne partie łodyg, więc zrozumiałem że są to guzki przy szyjce korzeniowej. Tak czy inaczej wstaw zdjęcia, zobaczymy co to jest i może uda się ustalić czy to jakiś patogen, i jeśli tak to jaki.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Narośla, typu galasów, raczej nisko na łodydze - przeziernik, galasówka maliniak. Larwy zimują w tych zgrubieniach, należy wycinać. Jest jeszcze pryszczarek - również wyżej na pędzie, widać blizny na korze, ale nie galasy.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=521
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=521
- lobuzka
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Tutaj pomyłka, Pryszczarek malinowiec (Lasioptera rubi) jak najbardziej tworzy galasy, Tobie chyba chodziło o Pryszczarka namalinka łodygowego (Resseliella theobaldi), ten galasów nie tworzy. Co do Przeziernika malinowca (Bembecia hylaeiformis) to powoduje guzowaty rozrost korzenia głównego, ewentualnie dolnej części łodygi ale przy samej glebie. Oddzielnych kilku narośli na łodydze nie powoduje.Rossynant pisze:Jest jeszcze pryszczarek - również wyżej na pędzie, widać blizny na korze, ale nie galasy.
To co zaatakowało twoje pędy lobuzka to Pryszczarek malinowiec (Lasioptera rubi). Jeśli chodzi o Galasówke maliniak (Diastrophus rubi) to galasy są zupełnie inne.
- lobuzka
Bardzo dziękuję za pomoc, jutro jeżeli tylko pogoda dopisze będzie ognisko!
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Ano, na szkodnikach się nie znam - ma ich nie być i tyle wrzuciłem artykuł ze zdjęciami dla porównania, nawet go nie czytając...
- lobuzka
Bardzo pomógł . Dosyć nieskutecznie szukałam pod hasłem "choroby malin"
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Maliny przycięte, posypane saletrą amonową. Po jakim czasie posypać obornikiem ? A może jednak lepiej azofoską ?
Dorota
S_H_A_D
Wielkie Dzięki ! o taka odpowiedz mi chodzilo. Teraz nic tylko isc na zakupy
jeszcze raz wielkie Dzięki i pozdrawiam !
Wielkie Dzięki ! o taka odpowiedz mi chodzilo. Teraz nic tylko isc na zakupy
jeszcze raz wielkie Dzięki i pozdrawiam !
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Wam rozszyfrowałem nieproszonego gościa w moich malinach.
Pryszczarek malinowiec.
Tak jak u Lobuzki u mnie też było parę łodyg ze zgrubieniami, 10-25 cm od ziemi.
Po przecięciu w środku wygląda tak:
W środku najbardziej rzucają się w oczy pomarańczowe larwy ok. 3 mm długości.
Pozdrawiam
Pryszczarek malinowiec.
Tak jak u Lobuzki u mnie też było parę łodyg ze zgrubieniami, 10-25 cm od ziemi.
Po przecięciu w środku wygląda tak:
W środku najbardziej rzucają się w oczy pomarańczowe larwy ok. 3 mm długości.
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Witam dorgich forumowiczów Moje malinki dopiero wyszły z ziemi. Wyrwałem chwasty i chciałbym je ponawozić. Moja polka jest juz dwuletnim krzewem. Glebę posiadam 4lub 5 klasa. Malinka rośnie w 6 rzędach po 15 metrów. W ubiegłym roku dałem polifoskę. Podczas owocowania malinki zaczeły usychać, co było dziwne, sucho nie było i pędraków też nie. Wyczytałem że przyczyną może być brak potasu w glebie potrzebny przy owocowaniu. Jakie nawozy dać teraz żeby glebe wzbogacić. I w jakiej ilości powiedzmy na krzak sypnąć. Mam duże prześwity w rzędach. Azofoskę może? I jaki preparat na pędraki, bo widze że się pojawiły. Za wszystkie informacje z góry dziękuję. pozdrawiam