Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Patyczki powtykałem dlatego że kładły się na boki z ciężaru liść . Tak ja myślę .
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Yvona pisze:SandraABC czy miałaś już wcześniej zebry? Na ostatniej fotce widać wyraźnie podwinięte liście, a tak samo zachowuje się moja malinowa zebra z dziubkiem. Czy taka jest uroda zeberek?
Wcześniej nie miałam ,ale zauważyłam że taki chude popodwijane są właśnie zebry- zielona i fioletowa z akcji , reszta pomidorów wygląda normalnie..
Krzysiek, w sumie czytając jakie w tym roku siewki dziwaczne rosną, to i Twoja już mnie nie dziwi .11krzych pisze:Jedna siewka wyszła mi całkiem biała. Albinos bez chlorofilu. To się zdarza czy mam jakiś problem? Reszta pomidorów wygląda dobrze.
Pomijając pomidory, to nawet papryka mi się trafiła dziwnie krzewiąca.
A ja proponuję pisać oprócz objawów, co to się złego z pomidorami dzieje, datę wysiewu. Myślę, że ta informacja jest najważniejsza i zasadniczo ukierunkuje rady pomocnicze, co się dzieje z sadzonkami.
I masz rację Slawgos. Czasem/ a nawet często/ nie wiemy czy pomidory wysiane były powiedzmy dwa tygodnie temu czy może dwa miesiące i stoją. A to ważna rzecz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potrzebuje porady. Kozula pisała kiedyś, że skręcające się liście mogą świadczyć o wirusie. Czy to właśnie spotkało moje niektóre pomidorki?
Dzieje się tak z niektórymi koralikami i megagroniastymi z akcji, czy to jest właśnie ten wirus? Co to za wirus i w ogóle o co z nim chodzi? Liścienie też w tych pomidorkach są pofalowane i podejrzanie wyglądają. Muszę wywalić te pomidorki? Nic z nich nie będzie?
I jeszcze jedno pytanie. Dziś zauważyłam, że w jednym pomidorku końcówki liści i liścieni zrobiły się koloru ciemna zieleń.
Coś z nimi nie tak? Pikowany parę dni temu. Stoi na wschodnim oknie z innymi, tylko jeden tak wygląda. Ziemia Pasłęka.
Dzieje się tak z niektórymi koralikami i megagroniastymi z akcji, czy to jest właśnie ten wirus? Co to za wirus i w ogóle o co z nim chodzi? Liścienie też w tych pomidorkach są pofalowane i podejrzanie wyglądają. Muszę wywalić te pomidorki? Nic z nich nie będzie?
I jeszcze jedno pytanie. Dziś zauważyłam, że w jednym pomidorku końcówki liści i liścieni zrobiły się koloru ciemna zieleń.
Coś z nimi nie tak? Pikowany parę dni temu. Stoi na wschodnim oknie z innymi, tylko jeden tak wygląda. Ziemia Pasłęka.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przypuszczam, że ziemia ma dużo nawozu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- moonniiaa
- 100p
To donośnie poskręcanego? Czy tego ze ściemnioną zielenią? Niczym nie nawoziłam ziemi dodatkowo.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczekaj, czas pokaże, czy następne liście też będą poskręcane.
pozdrawiam Ludwik
moonniiaa - wydaje mi się, że niedawno pikowałaś pomidorki.
Wg. mnie one jeszcze odchorowują zmianę warunków. Poczekałbym jeszcze z parę dni, ale wg. mnie nic złego się nie dzieje.
Wg. mnie one jeszcze odchorowują zmianę warunków. Poczekałbym jeszcze z parę dni, ale wg. mnie nic złego się nie dzieje.
- moonniiaa
- 100p
Tak, pikowane parę dni temu. Te poskręcane były jeszcze przed pikowaniem takie, więc to nie efekt pikowania.
To dopiero co posiane pomidorki. Trzy dni od wysiania były "pod folią", cztery dni rosną. Czyli mają ~tydzień. Wszystko z nimi ok', tylko jedna na 200szt jest biała, bez chlorofilu. Myślę, że taka jej uroda i zdechnie śmiercią "naturalną od obucha". Po prostu nie spotkałem się z "albinizmem" wśród flory i trochę się zdziwiłem. W wolnej chwili sprawdzę co to za pomidor i dam fotkę.forumowicz pisze:I masz rację Slawgos. Czasem/ a nawet często/ nie wiemy czy pomidory wysiane były powiedzmy dwa tygodnie temu czy może dwa miesiące i stoją. A to ważna rzecz.
Pozdrawiam
Pozdr:)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Moje były wysiewane 17 marca, pikowane niektóre 29 marca , reszta 2 kwietnia.
Ludwik ma rację. Trzeba do pomidorów podchodzić bardziej beznamiętnie. Z pomidorami jest jak z ludźmi ; nie każdy się rodzi Adonisem. Czasem trafi się ktoś np. z zezem rozbieżnym, ale to nie znaczy, że trzeba go od razu utylizowaćekopom pisze:Poczekaj, czas pokaże, czy następne liście też będą poskręcane.
To zanim padnie tą naturalną od obucha , to ja chętnie zobaczę albinoska.11krzych pisze:Myślę, że taka jej uroda i zdechnie śmiercią "naturalną od obucha".