Ogórek - polecane odmiany cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lis 2011, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek do gruntu - jaki wybrać
Miałem w zeszłym roku ogórek Monika.Nadaje się tylko na sałatki i małosolne.Zrobiłem na próbę 2 słoiki kiszonych na zimę-otworzyłem po dwóch miesiącach,dla mnie były bez smaku.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam, mój eksperyment też się nie udał, ale ogólnie to smaczny ogórek - u mnie był w tunelu.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Witam wszystkich!
Mam parę pytań dotyczących wzajemnego zapylania: Czy ogórek sałatkowy może być siany obok zwykłego? Zakładam, że oba są obcopylne np. Octopus i Tessa. Albo taki sam zestaw tylko samopylne np. Gracius i Alhambra obok siebie? W jakiej odległości trzymać partenokarpiczne od obcopylnych?
Mam parę pytań dotyczących wzajemnego zapylania: Czy ogórek sałatkowy może być siany obok zwykłego? Zakładam, że oba są obcopylne np. Octopus i Tessa. Albo taki sam zestaw tylko samopylne np. Gracius i Alhambra obok siebie? W jakiej odległości trzymać partenokarpiczne od obcopylnych?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przecież nie uprawiasz ogórków na nasiona, a tak to jest obojętne.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
grzesiek i renzal dzięki za informację. Jeden błąd mniej.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja trzymałam partenokarpiczne cały czas pod włóknina aby pszczółki nie zaglądały do nich. Odkrywałam tylko na zbieranie.adamw pisze:...W jakiej odległości trzymać partenokarpiczne od obcopylnych?
Jak już odkryłam pod koniec sezonu to pojawiały się krzywe z pojedynczymi nasionami w środku - pszczółki przyniosły pyłek od sąsiada. Nie wiem czy da się określić bezpieczną odległość.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Dziękuję za odpowiedzi. Ekopom- na nasiona nie uprawiam chodziło mi o owoce, czy nie zmutują. Jak posiałem cukinie żółtą, cętkowaną i zieloną na jednej grządce to po jakimś czasie rosły łaciate żółto-zielono-cętkowane.
-
Uściślij co oznacza po jakimś czasie. Posiałeś oryginalne nasiona i w tym samym sezonie owoce zmieniły koloradamw pisze:... po jakimś czasie rosły łaciate żółto-zielono-cętkowane.

Moje nowe imię Szansa 

-
To mnie zdziwiło. Zdarzyło mi się mieć pokrzyżowane owoce z oryginalnych nasion - u producenta też mogli nie dopilnować pszczółek - ale były cały czas takie same na krzaku - od pierwszego do ostatniego owocka.
Niektóre odmiany cukinii/dyni są na początku zielone, a po dojrzeniu zmieniają kolor. Może wyrastały zbyt duże osobniki i dojrzewały tak jak ogórek.
Może Ktoś
sie wypowie
Niektóre odmiany cukinii/dyni są na początku zielone, a po dojrzeniu zmieniają kolor. Może wyrastały zbyt duże osobniki i dojrzewały tak jak ogórek.
Może Ktoś

Moje nowe imię Szansa 

Może troszkę odstaję doświadczeniem od wypowiadających się
ale chciałem spróbować uprawy ogórka. Jako że ten rok będzie moim
debiutem w roli działkowca, proszę o odpowiedź na może banalne pytania
Chciałem wysiać ogórki bezpośrednio do gruntu, kiedy to zrobić?
Jakie odległości powinny być zachowane między kolejnymi nasionami?
Ile miejsca (średnio) zajmuje po wyrośnięciu roślina?
Jako że planuję uprawę tradycyjną (w poziomie ;)) czy są jakieś techniki siania?
No i najtrudniejsze pytanie po przeczytaniu całego tego wątku, jakiej odmiany użyć ? :o
Z tematu moim zdaniem wynika że octupus f1. Dodam że ogórki mają być głównie do spożycia
codziennego, ale również nadmiarowe do kiszenia
ale chciałem spróbować uprawy ogórka. Jako że ten rok będzie moim
debiutem w roli działkowca, proszę o odpowiedź na może banalne pytania

Chciałem wysiać ogórki bezpośrednio do gruntu, kiedy to zrobić?
Jakie odległości powinny być zachowane między kolejnymi nasionami?
Ile miejsca (średnio) zajmuje po wyrośnięciu roślina?
Jako że planuję uprawę tradycyjną (w poziomie ;)) czy są jakieś techniki siania?
No i najtrudniejsze pytanie po przeczytaniu całego tego wątku, jakiej odmiany użyć ? :o
Z tematu moim zdaniem wynika że octupus f1. Dodam że ogórki mają być głównie do spożycia
codziennego, ale również nadmiarowe do kiszenia

No właśnie na początku każda odmiana miała owoce jak malowane z obrazka na opakowaniu. Z biegiem czasu zaczął się robić totalny mix - odmiany wymieniały się cechami, paski, cętki etc. Dlatego pytałem o ogórki czy też mi się nie pomieszają.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Mam 3 odmiany ogórka; Izyd, Octopus i Soplica, jeśli takowe mieliście, napiszcie prosze w jaki sposób wam sie najlepiej przechowywały. Które lepsze do kiszenia, które do konserwonania i na sałatki.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Wiecie co robię w tym roku? Biorę garść nasion od kuzyna, który profesjonalnie uprawia ogórki, kisi je i sprzedaje marketom.zawsze mu wychodzi, ogórki nie są puste, gorzkie, zawsze cacy.nawet nie będę pytał co to za odmiana, chociaż mam nadzieję, że tempesta, hehe.mam problem z głowy i nadzieję, ze będą porządne kwaszeniaki
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Witam!
Na początku maja, zaraz po weekendzie będe miał do odsprzedania około 2 000 nasionek odmiany Tempesta. Dlaczego dopiero w maju? Nasionka są zamknięte w fabrycznej puszce i otworze dopiero w dniu siewu. Jak coś to pisać na PW
Na początku maja, zaraz po weekendzie będe miał do odsprzedania około 2 000 nasionek odmiany Tempesta. Dlaczego dopiero w maju? Nasionka są zamknięte w fabrycznej puszce i otworze dopiero w dniu siewu. Jak coś to pisać na PW