Ogródek KLEO
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek KLEO
Basiu, ależ wspaniałe zakupy porobiłaś. Tymi małymi irysami to mnie zaskoczyłaś, że już kwitną.
A kaczuchy super wyglądają, natomiast co do prognozy pogody jeśli chodzi o krótkoterminowa to polecam ICM - http://www.meteo.pl , to są prognozy numeryczne, czyli w długoterminowych trochę się rozjeżdżają ale krótkich sprawdzalność w 99% przynajmniej u mnie.
A kaczuchy super wyglądają, natomiast co do prognozy pogody jeśli chodzi o krótkoterminowa to polecam ICM - http://www.meteo.pl , to są prognozy numeryczne, czyli w długoterminowych trochę się rozjeżdżają ale krótkich sprawdzalność w 99% przynajmniej u mnie.
Remi, pogodę obejrzałam, niestety tak samo pesymistyczna jak pozostałe. Ja chcę wreszcie ciepełka!!!
Mam już dość tego zimnego wiatru. A tu niestety i święta będą brzydkie i zimne. Tak mnie te marcowe ciepłe dni rozochociły, że już bym chciała aby cały czas tak było.
Moje clematisy które ostatnio nabyłam mają już małe pączki kwiatowe.
Mam już dość tego zimnego wiatru. A tu niestety i święta będą brzydkie i zimne. Tak mnie te marcowe ciepłe dni rozochociły, że już bym chciała aby cały czas tak było.
Moje clematisy które ostatnio nabyłam mają już małe pączki kwiatowe.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj KLEO Faktycznie ten marzec nas rozpieścił a teraz"kwiecień plecień poprzeplata trochę zimy trochę lata" A to już nam nie pasuje . Szkoda ,że święta będa chłodne a może nawet deszczowe.
Pozdrawiam Ewula
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też myslałam ,że Święta będą ciepłe
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
No i proszę, kolejny piękny ogród do podziwiania. Bardzo mi sie podobają Twoje rabatki, uwielbiam dojrzałe ogrody i oczka wodne. Oprócz roślinek, masz też malutki zwierzyniec , który też jest przeuroczy. Kociaki fantastyczne, kaczka bombowa, ale wiewióra po prostu wymiata , jest nie do przebicia
A w ogóle, to mieszkamy po sąsiedzku, ja też z tamtych okolic
A w ogóle, to mieszkamy po sąsiedzku, ja też z tamtych okolic
Magdo - witaj sąsiadko w moim ogródku. Faktycznie wiewiór bije rekordy popularności. Niebawem kiedy zrobi się cieplej wkleję zdjęcia oczka z kwitnącymi irysami, wygląda wtedy naprawdę ładnie.
Ewciu - prognozy pogody na święta trochę się poprawiły, zamiast -2 stopnie w niedzielę ma być 8 na plusie oczywiście. I nawet ma być trochę słonka. U mnie dziś było naprawdę ciepło. Po południu ostrzygłam jałowca i ligustr. Pobyt na dworzu całkiem przyjemny. Nawet moje ropuchy znów się uaktywniły i łażą całe stada po działce.
A to trochę zdjęć z dzisiejszegi dnia.
Ładnie już rozrośnięta kępka tulipanów botanicznych.
całkiem już spore ostróżki
Ewciu - prognozy pogody na święta trochę się poprawiły, zamiast -2 stopnie w niedzielę ma być 8 na plusie oczywiście. I nawet ma być trochę słonka. U mnie dziś było naprawdę ciepło. Po południu ostrzygłam jałowca i ligustr. Pobyt na dworzu całkiem przyjemny. Nawet moje ropuchy znów się uaktywniły i łażą całe stada po działce.
A to trochę zdjęć z dzisiejszegi dnia.
Ładnie już rozrośnięta kępka tulipanów botanicznych.
całkiem już spore ostróżki
Ostatnio zaniepokoił mnie wygląd moich Rh - tych które ładnie przezimowały. Dostały brązaowych plam na brzegach liści. I co się okazało- mimo zakwaszania gleby jesienią, i sadzenia w ziemi pomieszanej z kwaśnym torfem, po zrobieniu badania pH-metrem, okazało się, że moja gleba pod RH ma jakieś 6 -6,5 pH. Jestem zaskoczona, że tak szybko wypłukał się kwaśny odczyn gleby, mimo iż podlewałam moje RH wodą z oczka. Muszę szybko kupić zakwaszacz ( bo tamten już mi się skończył) i znów zakwasić glebę.
Zdjęcia bajeczne , kolorowo i baaaaardzo wiosennie. Jak są ropuchy, to jest znak,że idzie ciepełko Mam nadzieję,że prognozy okażą się łaskawe . co do rh to faktycznie szybko się ta gleba odkwasiła. Dobrze,że zmierzyłaś poziom pH. Taki miernik to dobra sprawa, bo zawsze można mieć podłoże pod kontrolą. Droga taka zabawka ?
No cena nie jest niska , ale gdyby miały się zmarnować rośliny , to koszt byłby dużo większy, więc z pewnością warto mieć na wyposażeniu.
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Basiu, fotki bajecznie wiosenne, jak ładnie Ci już wszystko rośnie.
A z tymi pH-miernikami to podobno trzeba uważać, potrafią przekłamywać podobno najlepszy to taki, gdzie rozrabiasz próbkę gruntu wodą, dolewasz odczynnika i sprawdzasz kolor.
Jednak skoro rzeczywiście Rh marnieją to może rzeczywiście wypłukało już zakwaszasz, na takie szybkie podkwaszenie, to podobno dobrym sposobem jest namoczenie chleba w wodzie i po jakimś czasie podlanie nią gleby.
A z tymi pH-miernikami to podobno trzeba uważać, potrafią przekłamywać podobno najlepszy to taki, gdzie rozrabiasz próbkę gruntu wodą, dolewasz odczynnika i sprawdzasz kolor.
Jednak skoro rzeczywiście Rh marnieją to może rzeczywiście wypłukało już zakwaszasz, na takie szybkie podkwaszenie, to podobno dobrym sposobem jest namoczenie chleba w wodzie i po jakimś czasie podlanie nią gleby.
Remi - dokładnie taki pH-metr kupiłam, słyszałam, że te elektroniczne to tylko takie po 400,00 zł są dobre, reszta niestety różnej bywa jakości. Dlatego nabyłam tradycyjny, on nie przekłamuje. Dziś już nabyłam zakwaszacz, oraz inne rzeczy, np. siarczan magnezu oraz szczepionkę mikoryzową dla moich Rh. Jak teraz im się nie polepszy to już nie wiem co robić. Nawet jednego wykopałam delikatnie, zobaczyłam, że ma nowe korzonki, ale nie za dużo . Faktycznie są cieniutkie jak niteczka, bardzo łatwo je uszkodzić. Sadzone były późną jesienią, więc chyba nie powinnam się spodziewać większej ilości.
A przy okazji będąc w centrum ogrodzniczym nabyłam przepiękne prymulki. A jakie kolory!!!
A przy okazji będąc w centrum ogrodzniczym nabyłam przepiękne prymulki. A jakie kolory!!!
No no, kolorki faktycznie ładne Co do rh, to ważne,że są nowe korzonki. Zakwasisz i powinny stanąć na nogi dość szybko