Zioła w skrzynkach,donicach...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michal__M
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 paź 2011, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Problemy z miętą

Post »

Zuza_i_Tygrysek - a muszą być dziewczyny?

Sprawa prosta, jeśli masz dość duży pojemnik. Z przodu pojemnika posadź niższe rośliny - mięta, majeranek i bazylia, koper, estragon i ewentualnie lubczyk z tyłu. Stanowisko słoneczne. Z miętą trzeba uważać, bo będzie się rozrastała i zagłuszała inne zioła.
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problemy z miętą

Post »

Michal Mazik pisze:Zuza_i_Tygrysek - a muszą być dziewczyny?

Sprawa prosta, jeśli masz dość duży pojemnik. Z przodu pojemnika posadź niższe rośliny - mięta, majeranek i bazylia, koper, estragon i ewentualnie lubczyk z tyłu. Stanowisko słoneczne. Z miętą trzeba uważać, bo będzie się rozrastała i zagłuszała inne zioła.

No właśnie w tym problem, że balkon jest od pólnocy i słońce mam tylko do 6 rano. Co do pojemników, to na fotce można zobaczyć czym dysponuję. Nie mogę za dużo nastawić, bo... dopiero co połowę wywaliłam tylko po to by wstawić stolik :) Dysponuję tylko wiszącymi skrzynkami, które muszą się zmieścić , bo wewnętrznej stronie balkonu, bo los chciał, że mój balkon jest nad wyjściem z klatki i jakoś sobie nie wyobrażam życia z myślą, że komuś może skrzynka spaść z 5 piętra na głowę. Na podłodze mogą stać duże pojemniki na rozmaryn, cymbidium, i trzeci na coś jeszcze nie zidentyfikowanego.Może melisa? Ale czy nie bedzie jej za ciemno tak w kącie na dole?
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
x-H-v
---
Od: 18 maja 2011, o 19:15

Zioła w skrzynkach,donicach...

Post »

Witam,
mam taki problem iż ZAWSZE, kiedy melisa wypuszcza nowe liście, to po jakimś czasie:
Obrazek
no właśnie.. Czarnieją na końcach, a łodygi rośliny, nie trzymają się w pionie, tylko pół leżą, albo robią dziwny kąt, np szałwia którą nie mam w najlepszym stanie...
Obrazek
Mięta również tak samo rośnie, listki ma bardzo cieniutkie i wystarczy dotknąć aby spadły/zgniotły się, a łodygi musi kłaść albo je oprzeć o coś..
Obrazek
Słyszałem opinie że ziołom w doniczkach trzeba wymieniać ziemie co rok.. Nie wiem czy tak trzeba ale..
Nie wiem dlaczego tylko rosiczka mi pięknie rośnie, reszta to totalna porażka.. Może coś źle robie?
Proszę, pomóżcie bo raczej stracę te roślinki..
Pzdr.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Melisa i szałwia, które marnie rosną..

Post »

Wygląda to na zgorzel zgnilakową. Choroba grzybowa, zwykle spowodowana właśnie niewłaściwa uprawa, np: zbyt częste podlewanie. Młode rośliny pokładają się u podstawy pędy gniją, korzenienie łatwo odchodzą od rośliny. Ja proponuje posadzić nowe ziła, bo bez sensu kupować środki ochrony roślin. Tylko przedtem donice należy porządnie wymyć i wyparzyć. Na dno donicy najlepiej dać drenaż i dość spore dziurki w podstawie. Ziemia do ziół powinna być , żyzna ale lekka. stanowisko słoneczne. Sadząc zioła należy je płytko sadzić, żeby nie gniła podstawa rośliny. Dobrze by by było również wyściółkować na powierzchni podłoża jakimś grysem.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
x-H-v
---
Od: 18 maja 2011, o 19:15

Post »

Widziałem na internecie środek "Bioczos" lub teraz zwane "kostki himal" (mają zwalczać choroby grzybiczne i zapobiegać) , te kostki to niby sam czosnek i otoczka z parafiny. Kupiłem sobie nowe roślinki (stare dałem na przetrwanie :d ) i mam pytanie, jeżeli wsadze przekrojony na pół ząbek czosnku do nowej melisy i szałwi, to coś się im może stać?
Pzdr.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Po co ta chemia, trzeba zmienić warunki uprawy, gołym okiem widać, że nieodpowiednie.Wydaje mi się, że masz zbyt zwięzłą ziemię w tych skrzynkach, widać biały pleśniawy nalot.Zioła dobrze rosną w niewielkich doniczkach glinianych, porowatych, a do ziemi dobrze jest dodać piasku.Szybko przesycha, trzeba częściej podlewać, ale coś za coś.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Ok jeśli uparłeś sie na zwalczanie niech ci bedzie, ale ostroznie przy pracach pielegnacyjnych, zeby nie przenieśc choroby na zdrowe egzemplarze. Czosnek sam nie pomoże. Polecam zrobic wywar z czosnku i takim czyms podlewac :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Marchisio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2011, o 21:19

Zioła na balkon

Post »

Witam,
chciałbym zaopatrzyć się w kilka ziół na balkon. Zastanawiam się, czy lepiej kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym/markecie, czy jeszcze uda się otrzymać sadzonki z nasion, tak aby zdążyły urosnąć do wakacji. Jeśli miałbym siać z nasionek, to dopiero na początku maja.
Bardzo proszę o poradę, które z następujących ziół mógłbym jeszcze zasiać, a które odpuścić z uwagi na to, że nie zdążą urosnąć do wakacji lub są ciężkie do uprawy :)

bazylia
oregano
mięta
melisa
lawenda
pietruszka
szczypiorek
rukola
tymianek
i myślałem jeszcze nad pomidorami koktajlowymi :)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Re: Zioła na balkon

Post »

Zioła jak najbardziej polecam wysiane przez siebie z nasionek, jest taniej, więcej i do tego jaka satysfakcja.
Poimidorki już powinny wschodzić jeżeli chcesz mieć szybciej owocki, więc polecam zakup gotowych sadzoneczek.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Jak będą miały odpowiednio dużo słońca i w miarę żyzne podłoże (chyba, że raz na miesiąc będziesz nawozić biohumusem) to każda z tych, wyżej podanych wyrośnie Ci do końca wakacji.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Marchisio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za odpowiedź :)
Zdecydowałem się na zakup takich nasion ziół:

Rzeżucha
Szczypiorek czosnkowy
Pietruszka naciowa
Mięta
Melisa
Szałwia
Rumianek
Bazylia właściwa
Koper Lukullus
Oregano
Lawenda

Chciałbym zapytać jakie podłoże oraz doniczki powinienem do nich dobrać, no i jak sadzić?

Z tego co słyszałem to powinno się nasypać ziemi do 3/4 doniczki, następnie nasionka i przysypać 1-2 cm ziemi. Tak mam zrobić?
Ziemia uniwersalna, czy do tych ziół jakaś specjalna? Drenaż potrzebny? Mam w domu keramzyt i perlit.
Wielkość doniczki 5,5 cm będzie ok? Myślałem też, czy nie kupić mini szklarenki, np. takiej
http://img9.imageshack.us/img9/156/imgp ... 7,s:0,i:83
Co o niej myślicie? Oczywiście nie używałbym pokrywki, aby zioła się nie ugotowały. I jak podrosną to bym przesadził do doniczki.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Polecam ci ten wątek, zwłaszcza, że tu przygoda z ziołami zaczyna się 3 maja. Niesamowity zbieg okoliczności. :shock:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43180
Marchisio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo przydatny wątek :) Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”