Truskawkki cz.2
Re: Truskawki - cz.2
Truskawki chyba można ściółkować trocinami, ale lepiej zrobić to później, przed owocowaniem. Chodzi o to , żeby dojrzewające truskawki nie zabłociły się jak będzie padać. Pozdrawiam ,Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Kilka lat temu podsypałam swieżymi trocinami truskawki.Już więcej tej głupoty nie zrobię,krzaczki zrobiły się takie ,jakby miały z 6 lat,owoce malutkie ,niesmaczne.Zdaje się ,że to były sosnowe.Najlepsza słoma.Szwedzi całe plantacje wysciełają słomą.
Romaszko, jeżeli masz borówkę amerykańską to sypnij te trociny pod nią , przynajmniej sie nie zmarnują. Nasze borówki dostają "zużyte" trociny od koszatniczek, wcześniej córka miała królika i te trociny też tam trafiały.
Pozdrawiam , Bożenka.
Tak czytam i czytam o tych truskawkach i zastanawiam się po ile hektarów tych plantacji macie.
Ja jednego roku okryłem słomą trawę pampasową, i okazało się że zamiast trawie pomóc, pomogłem nornicom ,bo znalazły sobie wspaniałe lokum.
Na plantacjach to jest dobra rzecz bo truskawki są wtenczas czystsze i nawet gdy wejdzie te parę nornic to szkody są niewspółmierne do naszych zagonków.
Wolę popielić i nigdy nie robię oprysków na żadne choroby grzybobójcze.
Ja jednego roku okryłem słomą trawę pampasową, i okazało się że zamiast trawie pomóc, pomogłem nornicom ,bo znalazły sobie wspaniałe lokum.
Na plantacjach to jest dobra rzecz bo truskawki są wtenczas czystsze i nawet gdy wejdzie te parę nornic to szkody są niewspółmierne do naszych zagonków.
Wolę popielić i nigdy nie robię oprysków na żadne choroby grzybobójcze.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
elzunia70
Przypomnij co tam już było wsypane do tej studni.
GRANIA
Masz racje nawet na agro rozkładamy tu słomę, czyste owoce, brak ich kontaktu z nadmiarem wilgoci(mniej zgniłych, słoma szybko wysycha), osłona przed nadmiernym wyparowywaniem wilgoci z gleby itp. Słoma słoma i jeszcze raz słoma, żadna sucha trawa, trociny kora czy inne wynalazki.
Pozdrawiam
GRANIA
Masz racje nawet na agro rozkładamy tu słomę, czyste owoce, brak ich kontaktu z nadmiarem wilgoci(mniej zgniłych, słoma szybko wysycha), osłona przed nadmiernym wyparowywaniem wilgoci z gleby itp. Słoma słoma i jeszcze raz słoma, żadna sucha trawa, trociny kora czy inne wynalazki.
Pozdrawiam
brak polskich znaków
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Majs Gdzieś się podziewał? Zapadłeś w sen zimowy?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słuszna uwaga pod borówkę są dobre a nie pod truskawki.Rumianka pisze:Romaszko, jeżeli masz borówkę amerykańską to sypnij te trociny pod nią , przynajmniej sie nie zmarnują. Nasze borówki dostają "zużyte" trociny od koszatniczek, wcześniej córka miała królika i te trociny też tam trafiały.
Słoma tak jest bardzo dobra ,zatrzymuje wodę i truskawki są czyste. po zbiorze grabię
Ja nie mam dużego areału ale jestem maniakiem odmian
majs pisze:elzunia70
GRANIA
Pozdrawiam
Ja też jestem za słomą jak w Norwegi słoma słoma i jeszcze raz słoma .No jak się jej nie ma to niech już będzie agro
kwiaty łagodzą obyczaje
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
WITAM majs moje pytanie też co sie stobą DZIAŁO ze nie odwiedziłes forum ?? a jak tam twoje truskawki rozumiem ze praca jak zwykle masz pod dostatkiem. Dawałes moze juz jakiś nawóz??
ehh ta ortografia
- majs
Rybka
nie nie zapadłem w sen tylko muszę troszkę łokieć oszczędzać, zimą raczej wszystko sobie odpoczywa, to i tematów truskawkowych brak.
rianoks
Cześć, w tym tygodniu maj być przymrozki w nocy to im coś tam sypnę.
nie nie zapadłem w sen tylko muszę troszkę łokieć oszczędzać, zimą raczej wszystko sobie odpoczywa, to i tematów truskawkowych brak.
rianoks
Cześć, w tym tygodniu maj być przymrozki w nocy to im coś tam sypnę.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
Tez u nas w Polsce cos ma być:) ja mam swoje włókniną przykryte to przezyją:P niebyło sniegu buło -22 i przezyły kilka młodych odpadło ale i tak jestem zadowolony jakies 4% poleciało, wymarzło
ehh ta ortografia
- majs
rianoks
Zawsze będą jakieś straty, zobacz co się stało z pszenicą, tu też choć nie było tak zimno jak w Polsce, też wymroziło, dziwne, że rzepaku szlak nie trafił.
Takie przymrozki jak są teraz to już nie zaszkodzą truskawką, chyba, że jakimś wybitnie wrażliwym gatunkom. jak zaczną kwitną spadki tem. poniżej zera to prawdziwy horror. Zostaw zwinięto agro w międzyrzędziach jak najdłużej jest to możliwe, nawet w maju lubi przymrozić kwiatki.
Zawsze będą jakieś straty, zobacz co się stało z pszenicą, tu też choć nie było tak zimno jak w Polsce, też wymroziło, dziwne, że rzepaku szlak nie trafił.
Takie przymrozki jak są teraz to już nie zaszkodzą truskawką, chyba, że jakimś wybitnie wrażliwym gatunkom. jak zaczną kwitną spadki tem. poniżej zera to prawdziwy horror. Zostaw zwinięto agro w międzyrzędziach jak najdłużej jest to możliwe, nawet w maju lubi przymrozić kwiatki.
brak polskich znaków
Czy ma ktoś truskawki
Truskawka Alfa Centauri
Truskawka Ambrozja
czy warte grzechu?
Ambrozja ma ponoć poziomkowy smak
Truskawka Alfa Centauri
Truskawka Ambrozja
czy warte grzechu?
Ambrozja ma ponoć poziomkowy smak
Pozdrawiam. Ewa