Choinki ozdobne miniaturowe
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 mar 2012, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Choinki ozdobne miniaturowe
Chciałabym sobie posadzić małe choinki kolo domu tak do 1 m, aby więcej nie urosły jakie mi polecacie?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: choinki ozdobne miniaturowe
Niestety nie ma takich. Iglaki rosną całe życie. Mają mniejsze lub większe przyrosty, ale rosną... Można je zatrzymywać na określonej wysokości cięciem, ale nie wszystkie iglaki zachowują wtedy dobry pokrój.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ależ są. Poszukaj w odmianach picea glauca.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
giga100 pisze:chciałabym sobie posadzić małe choinki kolo domu tak do 1 m, aby wiecej nie urosły jakie mi polecacie?
Jodła balsamiczna "Nana"
Jodła balsamiczna "Picolo"
Jodła koreańska "Brevifolia"
Jodła kaukaska "Golden Spreader"
Jest masa cyprysików , jałowców i wiele innych iglaków. Zależy czego dokładnie szukasz . Można też używać skarlaczy do roślin.
Może lepszym pomysłem zamiast choinek będzie posadzenie tui? Nie urośnie taka wysoka- no powyżej 1m,ale o wiele szybciej niż choinka ozdobna jak chciałeś na początku.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Giga napisała "choinka", wiec nie brałam pod uwagę karłowych iglaków o kształcie innym niż stożek. A i tak raczej nie ma iglaka, który jak pisze giga urośnie do metra i koniec Spośród Picea glauca o kształcie stożka i tak wszystkie ten metr przerosną! Oczywiście tylko kwastia tego za ile latPitoleusz pisze:Ależ są. Poszukaj w odmianach picea glauca.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Te o których napisałem to przecież stożki. W ciągu 5 lat urosły mi z 30cm na..32cm, zaś obwód zwiększył się z 25cm na 27cm. Widziałem duże, wieloletnie okazy, miały niewiele ponad metr wysokości i 80cm średnicy. Ja swoje trzymałem na słabej, suchej glebie, żadnych nawozów, woda tylko z opadów, masa słońca. Moje to jakaś miniatura Conici, o wiele mniej kłopotliwa pod każdym względem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 mar 2012, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dzięki za dobre rady