Kolory usychania iglaków Cz.1
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolory usychania iglaków
Witam. Jestem tu nowy, ale od dawna czytam to forum i uczę się. Od jakiegoś czasu rozpocząłem "walkę" z ogrodem. W tamtym roku posadziłem kilka żywotników zachodnich europa gold (żółtawe) ok 70cm. Ok miesiąc temu zauważyłem że na czubkach żółte gałązki pociemniały mocno - zrobiły się brązowe - ale nie suche brązowe. Czy to naturalny proces? czy przemarzły zimą? Jak można je podleczyć? Podlałem je niedawno aliette (50g na 10L i po ok 800ml na drzewko). Proces brązowienia nie postępuje, jest jakby stały, ale na jednych drzewkach jest więcej a na innych mniej.
Szanowni specjaliści zerknijcie proszę na dwa zdjęcia naszej sosny himalajskiej.
Wsadzona była wiosną zeszłego roku. Od kilku tygodni widzę na niej trochę za dużo brązowego koloru.
Czy to tylko efekt pozimowy czy jednak jakaś choroba się przyplątała? Jakieś 3m obok rosła sobie sosna wejmutka. Jednak przed zimą zaatakowało ją coś (bardzo możliwe, że rdza wejmutkowo-porzeczkowa, jednak głowy sobie nie dam uciąć) i wejmutka leży w kompostowniku. Czy to brązowienie igieł s. himalajskiej może być związane z chorobą wejmutki?
Mam kilka środków grzybobójczych (topsin, falcon, score i najpopularniejszy chyba miedzian). Może spryskać którymś z nich?
Proszę Was o poradę, bo szkoda mi kolejnej sosenki na śmietnik wyrzucać.
Jeszcze kwestia zagospodarowania miejsca po padniętej wejmutce...czy tam spokojnie mogę coś wsadzić? Leży tam jeszcze sporo igieł z tej nieszczęsnej wejmutki...pozbierać i spalić czy nie ma to większego znaczenia?
Wsadzona była wiosną zeszłego roku. Od kilku tygodni widzę na niej trochę za dużo brązowego koloru.
Czy to tylko efekt pozimowy czy jednak jakaś choroba się przyplątała? Jakieś 3m obok rosła sobie sosna wejmutka. Jednak przed zimą zaatakowało ją coś (bardzo możliwe, że rdza wejmutkowo-porzeczkowa, jednak głowy sobie nie dam uciąć) i wejmutka leży w kompostowniku. Czy to brązowienie igieł s. himalajskiej może być związane z chorobą wejmutki?
Mam kilka środków grzybobójczych (topsin, falcon, score i najpopularniejszy chyba miedzian). Może spryskać którymś z nich?
Proszę Was o poradę, bo szkoda mi kolejnej sosenki na śmietnik wyrzucać.
Jeszcze kwestia zagospodarowania miejsca po padniętej wejmutce...czy tam spokojnie mogę coś wsadzić? Leży tam jeszcze sporo igieł z tej nieszczęsnej wejmutki...pozbierać i spalić czy nie ma to większego znaczenia?
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
nikt nie podpowie z ww. tematem u mnie ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 kwie 2012, o 08:43
Kolor tui kórnik - normalny czy nie ?
Witam. Jestem nowy na forum i zupełnie nie doświadczony, w dziedzinie ogrodnictwa znam się tyle co nic i mam pytanie. Kupiłem niedawno 14 tui Kórnik i mam pewne obawy co do ich koloru który był już w szkółce, ale kupując nie zwróciłem na to uwagi. Dotychczas miałem tylko balkon w bloku ale kupiłem dom z ogrodem to też nie znam się i stąd moje obawy. Im bliżej wierzchołka tym bardziej są one brązowo-rude , ale nie uschnięte.
Gdy wrzucisz zdjęcie rośliny na forum (duże zbliżenie) to fachowcy będą mogli poradzić Ci coś.cysterniarz pisze:nikt nie podpowie z ww. tematem u mnie ?
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
dlaczego nikt nie odpowiada? szkoda...... wesolych swiat
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Temat chorób iglaków to trudny temat.... Nie jestem w tym dość dobra Mogę tylko o moich przypuszczeniach napisać.
henior - to nie jest obsikanie przez zwierzęta. Sprawdź czy gałąź nie jest uszkodzona u podstawy.
cysterniarz - vitoldo napisał już - bez zdjęć nikt nie pomoże
gleameil - naturalne opadanie starych igieł, ale też wydaje mi się osutka.
ogrodniczy - tuja jest zdrowa, to przebarwienie po zimie.
henior - to nie jest obsikanie przez zwierzęta. Sprawdź czy gałąź nie jest uszkodzona u podstawy.
cysterniarz - vitoldo napisał już - bez zdjęć nikt nie pomoże
gleameil - naturalne opadanie starych igieł, ale też wydaje mi się osutka.
ogrodniczy - tuja jest zdrowa, to przebarwienie po zimie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
dziekuje Aniu, galaz nie jest uszkodzona, tylko te dziury w ziemi...., mysle ze nornice. Dzięki i pozdrawiam
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
Zatem dodaję zdjęcia i proszę o diagnozę. Tak jak wcześniej napisałem:
W tamtym roku posadziłem kilka żywotników zachodnich europa gold (żółtawe) ok 70cm. Ok miesiąc temu zauważyłem że na czubkach żółte gałązki pociemniały mocno - zrobiły się brązowe - ale nie suche brązowe. Czy to naturalny proces? czy przemarzły zimą? Jak można je podleczyć? Podlałem je niedawno aliette (50g na 10L i po ok 800ml na drzewko). Proces brązowienia nie postępuje, jest jakby stały, ale na jednych drzewkach jest więcej a na innych mniej.
Dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi (raczkuję dopiero w ogrodzie).
W tamtym roku posadziłem kilka żywotników zachodnich europa gold (żółtawe) ok 70cm. Ok miesiąc temu zauważyłem że na czubkach żółte gałązki pociemniały mocno - zrobiły się brązowe - ale nie suche brązowe. Czy to naturalny proces? czy przemarzły zimą? Jak można je podleczyć? Podlałem je niedawno aliette (50g na 10L i po ok 800ml na drzewko). Proces brązowienia nie postępuje, jest jakby stały, ale na jednych drzewkach jest więcej a na innych mniej.
Dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi (raczkuję dopiero w ogrodzie).
Spryskałem dziś dla pewności Falconem. Mam jednak nadzieję, że to tylko efekt pozimowy, bo podobne objawy w trochę mniejszym stopniu zauważyłem na innych młodych sosenkach (m.in. rumelijska, żółta, bośniacka). WESOŁYCH ŚWIĄT.aniawoj pisze:gleameil - naturalne opadanie starych igieł, ale też wydaje mi się osutka.
- waniczek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2006, o 20:40
Nikt mi nie odpowie?waniczek pisze:Oto kolory moich iglaków. Poradźcie jak je uratować?
Uploaded with ImageShack.us
Witam,
Moja mama ma problem z iglakiem. Wie ktoś co mu dolega i jak go uratować? Będę wdzięczy za pomoc.
Moja mama ma problem z iglakiem. Wie ktoś co mu dolega i jak go uratować? Będę wdzięczy za pomoc.
- cysterniarz
- 10p - Początkujący
kto podpowie ?