Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Dla Sovijet chcę dorzucić trochę dokładniejsze rozpoznanie przyczyn uszkodzeń na jego kaktusach. Otóż przyczyną takich uszkodzeń roślin jak na S.coryne i Echinopsis są mikroskopijne roztocza takie jak szpeciele, podskórniki i podrdzewiacze. Roztocza te mają rozmiary od 0.08 do 0.35mm i żerują pod skórką rośliny. Roztocza te nie dają się zauważyć nawet przy użyciu szkła powiększającego. Można je dopiero zobaczyć robiąc preparat mikroskopowy z tkanek podskórnych zainfekowanego kaktusa.
Zwalczanie polega na systematycznym opryskiwaniu różnymi akarycydami. Srodki należy zmieniać by nie powodować uodparniania się szkodnika a także po to by niszczyć różne stadia rozwojowe szkodników. Zainfekowanie roztoczami najczęściej zachodzi u producenta roślin, warto więc dokładnie oglądać kupowane kaktusy i nie bagatelizować na pozór niewinnych plam na ich skórce.
Pozdrawiam Władysław
Zwalczanie polega na systematycznym opryskiwaniu różnymi akarycydami. Srodki należy zmieniać by nie powodować uodparniania się szkodnika a także po to by niszczyć różne stadia rozwojowe szkodników. Zainfekowanie roztoczami najczęściej zachodzi u producenta roślin, warto więc dokładnie oglądać kupowane kaktusy i nie bagatelizować na pozór niewinnych plam na ich skórce.
Pozdrawiam Władysław
Cóż cegły do dyspozycji mam, zaś okno jak sprawdziłem kompasem w telefonie to północny-wschód, ze wskazaniem na tego drugiego. Hipnotyzer, a czy te roztocza przenoszą się na inne kaktusy? bo tego akurat dostałem w dość słabym stanie, cóż rano lub popołudniu muszę sprawdzić gdzie to zakupić.
Pozdrawiam Sovijet
Pozdrawiam Sovijet
-
- 50p
Roztocza nie fruwają więc ich przemieszczanie się na inne rośliny jest bardzo ograniczone ale nie jest niemożliwe. Mogą przewędrować wraz z podłożem, które było powtórnie kompostowane po innych kaktusach, mogą być przetransportowane przez inne owady, mogą być przeniesione nawet przez nasze palce itd.
Czyli najlepiej by było jakbym tego kaktusa przesadził do innej donicy?
-
- 50p
Zmiana ziemi na świeżą to zawsze dobre posunięcie ale musisz stosować akarycydy dość często gdyż roztocza są to dość trudne do całkowitego wytępienia.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Głównym roztoczem, który robi spustoszenie wśród kaktusów i innych roślin jest przędziorek. Wymiana podłoża wiele nie pomoże, choć w tym przypadku jest konieczna z innych przyczyn. Skutecznym środkiem na przędziorka jest Talstar. Natomiast zapobiegawczo należy roślinkom zapewnić bardziej wilgotną atmosferę. Przędziorki uwielbiają suche powietrze. Jeśli jest ono wilgotne przestają się rozwijać. W mieszkaniu należy roślinki systematycznie spryskiwać. Wtedy zagrożenie kolejną inwazją będzie zdecydowanie mniejsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Mszyca zjada moje adenium
Witam wszystkich!
z góry przepraszam jeśli zaczynam wątek w złym miejscu .
Mam takie pytanko, przeczytałem wszystko na forum co było na temat adenium ,
Ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie
wysiałem adenium w dwóch mini szklarniach
Szybko rosną lecz dziś rano zauważyłem ze w jednej szklarni zadomowiła się mszyca
Jest ich dość sporo nie wiem co mam zrobić żeby się pozbyć tych robali.
byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi doradzić jak je zwalczyć
z góry przepraszam jeśli zaczynam wątek w złym miejscu .
Mam takie pytanko, przeczytałem wszystko na forum co było na temat adenium ,
Ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie
wysiałem adenium w dwóch mini szklarniach
Szybko rosną lecz dziś rano zauważyłem ze w jednej szklarni zadomowiła się mszyca
Jest ich dość sporo nie wiem co mam zrobić żeby się pozbyć tych robali.
byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi doradzić jak je zwalczyć
- opty
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2012, o 19:18
witam, posiadam dwa kaktusy które ostatnio chorują. niestety nie udało mi się dopasować żadnych zdjęć z netu do plam które pojawiły się na moich roślinach. ktoś mi poradził, że to jakiś grzyb więc tydzień temu spryskałem je środkiem Topsin M500 (jedyne co mogła mi polecić pani w ogrodniczym). na razie nie widać efektów więc nie wiem czy zastosowałem właściwa kurację czy może potrzeba czasu. oba kaktusy są dla mnie bardzo cenne i muszę je uratować. dodam, że nie jestem znawcą kaktusów więc ewentualne porady nie powinny zawierać trudnego słownictwa ;P. poniżej załączam zdjęcia.
Ziemię wymieniłem na nową, tylko teraz jeszcze skołować Talstar.
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
od czego powstały te uszkodzenia na roslinach ? szczególnie ten drugi mnie interesuje w jaki sposób dostał tych plam na żebrachopty pisze:witam, posiadam dwa kaktusy które ostatnio chorują
- opty
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2012, o 19:18
no właśnie nie wiem. ten po prawej to młody i mały kaktus (wys. ok 10cm). na początku miał tylko takie brązowe pęknięcie na wewnętrznej krawędzi a potem pojawiły się te plamy. podejrzany jest darowany kwiatek, bo to po jego przyniesieniu do domu pojawiły się problemy (chociaż nie jestem pewny bo on nie miał żadnych plam).ejacek pisze:od czego powstały te uszkodzenia na roslinach ? szczególnie ten drugi mnie interesuje w jaki sposób dostał tych plam na żebrachopty pisze:witam, posiadam dwa kaktusy które ostatnio chorują
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
a na tym po prawej to nie jest wynik przemrożenia ?opty pisze:no właśnie nie wiem. ten po prawej to młody i mały kaktus (wys. ok 10cm). na początku miał tylko takie brązowe pęknięcie na wewnętrznej krawędzi a potem pojawiły się te plamy. podejrzany jest darowany kwiatek, bo to po jego przyniesieniu do domu pojawiły się problemy (chociaż nie jestem pewny bo on nie miał żadnych plam).ejacek pisze:od czego powstały te uszkodzenia na roslinach ? szczególnie ten drugi mnie interesuje w jaki sposób dostał tych plam na żebrachopty pisze:witam, posiadam dwa kaktusy które ostatnio chorują
i co się stało ze stożkiem wzrostu tego drugiego , bo widac że chyba zgnił a z dnia na dzien się to nie stało bo odbił .
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moim zdaniem to jest infekcja grzybowa. Nie znam środka na skuteczną z nią walkę. Rośliny muszą rosnąć na bardziej suchym i słonecznym stanowisku to infekcja nie będzie się rozwijać. Z czasem te czarne miejsca zamienią się w skorkowacenie (po około 2 latach) i będą wyglądać jak mechaniczne uszkodzenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek