Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Trawnik po zimie

Post »

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie nawożenia mojego trawnika,
a więc wysiałem nawóz lubofoska 4-12-12 w ilości ok 2kg na 100m2, mam wrażenie że za mało w nim azotu i w związku z tym pytanie czym i kiedy mogę go uzupełnić oraz w jakiej ilości i czy w ogóle jest to konieczne.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

szkutnik pisze:Mam pytanie odnośnie nawożenia mojego trawnika,
To pytanie było już zadane i była odpowiedź. Przeczytaj wcześniejsze wypowiedzi Tadeusza i moje.
Mimo, że na pozór wypowiedzi są niespójne, zmierzają do tego samego, azot jest niezbędny.
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

dzięki, ok już przeczytałem cały wątek, kupie jakiś nawóz azotowy i za 2 tygodnie wysieje, w dawce zalecanej przez producenta minus to co teraz poszło.
Ogród2000 mam jeszcze pytanie gdzie można kupić nakładki areacyjne do glebogryzarki (takie jak zaprezentowałeś kilka stron wcześniej) 8-).
x - o -0
---

Post »

Tylko wysyłkowo, najbliżej Anglia. Gdzieś w necie trafiłem importera polskiego, ale przepadł mi www, jak znajdę chwilę w dni świąteczne poszukam i wstawię link na forum. Do aeracji płytkiej nie nieszczącej trawę znajdziesz na popularnym portalu aukcyjnym. Do głębokiej poszukam w notatkach w wolnej chwili.
texas
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2012, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie do Ogród2000. Mam 150 m2 trawnika świeżo po wertykulacji i posypałem go nawozem "substral długo działający" taki studniowy. On ma w składzie 22% azotu a pytanie brzmi : czy jeśli posypę go jeszcze saletrzakiem to pomogę mojej trawce czy zaszkodzę? Naczytałem się że na wiosnę dawać dużo azotu ale nie wiem czy te 22% w substralu to wystarczy?
x - o -0
---

Post »

Drogi są dwie:

1. Podasz płynny azot by szybko wystartować trawę. Granulat nie jest już wskazany można przedobrzyć i spalić trawę.
2. Nie podawać azotu, silnie polewać by przyśpieszyć rozpuszczenie się Substrala
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wątek bardzo na czasie. :) Tadeuszu, zaraz pobiegnę do Twojego ogrodu podziwiać trawnik. Ja o swój staram się zadbać od początku, czyli od zeszłego roku, dobrze że można się tu podszkolić. W zeszłym tygodniu, a może już dwa tygodnie temu, robiliśmy wertykulację, ale bez wcześniejszego wałowania, bo nie było od kogo pożyczyć. Potem grabienie. ;:133 Teraz poszłabym rozsypać nawóz i podlać, ale mam chwilowego lenia. ;:131
Awatar użytkownika
przemo83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2011, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam, wszystkich na wiosne , cieplo sie zrobilo i dlatego mam kilka pytan nt. mojego trawnika:
ale od początku :

trawa "sahara " ,trawnik założony 2 lata temu na dosc trudnej glebie ,przykrytej dość dobrą czarną ziemią ,ale mam kilka z nia problemów ,1. trawa jeszcze sie nie zazieleniła tzn zaczyny dopiero wschodzic ,była zgrabiona na zime ,na wiosne też , nakłuta wertykulatorem, posiana azofoska 13-tka i iiiiiiiiiiiii i jeszcze nic ,dlatego sie zastanawiam dlaczego ,czy sahara wschodzi troche puzniej ? czy wymarzła ?? i dopiero odbija! dodam ze trawnik jest jakby 2-u poziomowy. na nizszym poziomie nigdy nie miałem problemu z trawą ,rosła szybko i zawsze w dobrym stanie ,jak kosiłem trawnik to tam moglbym 2 razy w tyg a tą na górze np. tylko raz bo jest jakby słabsza .a że jest to moje "oczko " to już naprwde nie wiem co z nim jest !!! kilka zdjec zrobiłem ,nawet wykopałem kawałek zeby sprawdzic czy jest dobrze ukorzeniona,ale niemam porównania .

Prosze o pomoc

http://img59.imageshack.us/img59/1713/zdjecie530.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/381/zdjecie527.jpg
http://img254.imageshack.us/img254/769/zdjecie526.jpg
http://img692.imageshack.us/img692/4026/zdjecie525.jpg
http://img515.imageshack.us/img515/534/zdjecie524.jpg
x - o -0
---

Post »

Przemo83

Jeśli miałbym opierać się na zamieszczonych fotografiach i opisie to:

1. problem pierwszy to zbyt zbita ziemia, koniecznie musisz wykonać aeracje głęboką z
piaskowaniem.

2. było bardzo sucho w tym roku w zimie i trawa zwyczajnie została przesuszona. Zwróć uwagę,
na miejsca zacienione tam masz resztki zielonej trawy, tam woda utrzymuje się dłużej, czyli
czeka Cię, obowiązkowo montaż instalacji nawadniającej.

3. trawa o nazwie marketingowej "Sahara" (jeśli jest to ta, o której myślę) jest na gleby luźne
piaszczyste, na gliniastej słabo się rozwija.

4. w wyższych partiach zawsze jest mniejszy deficyt wody, więc to normalne,
że słabiej rośnie jak ją przesuszasz.

5. na glinie składniki odżywcze dłużej się "rozchodzą" dlatego działanie nawozów jest nieco
późniejsze i słabsze.

6. jest chłodno więc i wegetacja spowolniona, to powód opieszałości działania azofoski. Lepiej będą
się sprawdzać w Twoim ogrodzie, nawozy wolno rozpuszczalne lub podawane dolistnie.

7. pozbądź się obumarłej trawy i czekaj na cieplejsze dni, wówczas wykonaj punkt 1

8. posypywanie nieprzygotowanego gruntu pod trawnik cienką, żyzną warstwą ziemi jest
zabiegiem na jeden sezon, czyli niewartym zachodu, bo korzenie z czasem schodzą niżej
gdzie jest twardo i brak wody, składników odżywczych mniej i efekt jest jak na zdjęciach.
Odwrotnie, kiedy mamy dużo opadów na gliniastym podłożu, zalega długo woda, czego
kostrzewy jakie masz w składzie mieszanki, nie lubią i gniją, pojawia się mech.

Jeśli Szanowna Pani moderator wyrazi zgodę, podam nr telefonu (niestety adresu nie pamiętam)
do firmy z Sosnowca, która posiada w ofercie ręczne aeratory za jak sadzę korzystną cenę około
150-200 zł
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Witam,
Trzy dni temu zastosowałem na trawnik biedronkowy nawóz granulowany o składzie 9% azotu , 6% potasu , 5,5 % fosforu i 1% żelaza. W dniu rozrzucenia nawozu zapowiadali deszcz jednak nie spadł on aż do dziś . W najbliższych kilku dniach również nie powinien padać i tu moje pytanie podlać cały trawnik czy poczekać do następnego deszczu?? :(
Pozdrawiam Krzysiek
x - o -0
---

Post »

lej wodę
BartekB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lut 2012, o 10:11

Post »

Witam ;:7 Chciałem poprosić o poradę :)
W ten weekend mam zamiar zasilić trawnik mocznikiem, wcześniej tzn jakieś 3tygodnie temu rozsypałem polifoskę 8.
Trawniczek jest nie duży, bo ma tak około 50m2, więc potrzebuję około 1kg mocznika i teraz mam pytania:

- czy rozsypać ten 1kg ręcznie i podlać trawnik??
- czy może lepiej będzie jak zrobię wodny roztwór mocznika i podleje nim trawnik?? Z tego co poczytałem to stosuje się 10g mocznika na 1 litr wody, więc 1kg wychodzi na 100 litrów, dobrze myślę ??
Awatar użytkownika
przemo83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2011, o 11:39

Post »

Jeśli miałbym opierać się na zamieszczonych fotografiach i opisie to:

1. problem pierwszy to zbyt zbita ziemia, koniecznie musisz wykonać aeracje głęboką z
piaskowaniem.

2. było bardzo sucho w tym roku w zimie i trawa zwyczajnie została przesuszona. Zwróć uwagę,
na miejsca zacienione tam masz resztki zielonej trawy, tam woda utrzymuje się dłużej, czyli
czeka Cię, obowiązkowo montaż instalacji nawadniającej.

3. trawa o nazwie marketingowej "Sahara" (jeśli jest to ta, o której myślę) jest na gleby luźne
piaszczyste, na gliniastej słabo się rozwija.

4. w wyższych partiach zawsze jest mniejszy deficyt wody, więc to normalne,
że słabiej rośnie jak ją przesuszasz.

5. na glinie składniki odżywcze dłużej się "rozchodzą" dlatego działanie nawozów jest nieco
późniejsze i słabsze.

6. jest chłodno więc i wegetacja spowolniona, to powód opieszałości działania azofoski. Lepiej będą
się sprawdzać w Twoim ogrodzie, nawozy wolno rozpuszczalne lub podawane dolistnie.

7. pozbądź się obumarłej trawy i czekaj na cieplejsze dni, wówczas wykonaj punkt 1

8. posypywanie nieprzygotowanego gruntu pod trawnik cienką, żyzną warstwą ziemi jest
zabiegiem na jeden sezon, czyli niewartym zachodu, bo korzenie z czasem schodzą niżej
gdzie jest twardo i brak wody, składników odżywczych mniej i efekt jest jak na zdjęciach.
Odwrotnie, kiedy mamy dużo opadów na gliniastym podłożu, zalega długo woda, czego
kostrzewy jakie masz w składzie mieszanki, nie lubią i gniją, pojawia się mech.

Dzięki bardzo za dużo informacji ,widze ze zdjęcia choć slabej jakości dały dosc dobry efekt ;-)

mam pytanie jk się wykonuje to piaskowanie ?
areacja to nakłówanie darni przez kolce? mam takie kolce zrobione samemu o długosci ok 10cm ,zakładam to na walec 1m, na walcu wychodzi mi ok 70 otworów na 1m2
pewnie przydal by się jakis wskaźnik wilgotności gleby na górnej czesci trawnika-musze o tym pomyslec
czyli teraz lać wode i czekać ,teraz trawa jest juz coraz bardziej zielona ,ale wode mam ze studni to niema problemu z podlewaniem .
a czy np. dobrym sposobem aby rozluźnic tą moją glee yloby zastosowanie Humus activ-a> podobno "uzyźnia glebe to moze warto bylo by go zastosować u mnie .
u mnie dodatkowo mam jeszcze taki problem ze na gorze jest za malo wody a na dole jest jej jakby za dużo ,moze wykonam piaskowanie również tam to lepiej nadmar wody bedzie odprowadzany z tej zwięzłej gleby .
ogolnie myslałem ze jak trawa jest na susze to znajdzie sobie wode nawet w tak "ekstremalnych " warunkach .

a co do nawozu to miałem zamiar zastosowac tak jak tamtym roku osmoc... ten na 6 miesiecy .,ale teraz jeszcze poczekamy z miesiąc zeby skończyła działac azofoska .

jeśli masz jeszcze jakies uwagi będę bardzo wdzięczny
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”