MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

Bożena Śmigielska pisze:Czy komuś udało się z trzmielami, czy zadomowiły się u Was ?
u mnie budka stoi już drugi sezon i jakoś nie zagnieździła się jeszcze żadna pani trzmielowa :D :D

Ja złapałem ostatnie samicę , była troszkę chyba zziębnięta po nocy bo bidulka chodziła tylko po wrzoścach i coś sobie podjadała , więc ja delikatnie zapakowałem do skrzyneczki , dodałem jeszcze kilka gałązek wrzośca aby jej się spodobało ;:224 , ułożyłem pudełko wśród wrzośców i ......nie wiem co będzie dalej ;:185
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

kidaa21 pisze:mam pytanie jak tu zamieszczać fotki??
pierwszy post ..... :wit

na początek warto by się może przedstawić lub przywitać ..... ;:224

a potem resztę szukać tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=53
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aj to gzeCnie się pSywitam ze wszystkimi tutaj ;:4 dla wszystkich i ;:cm dla wszystkich tu obecnych
Jestem Megi :)

cóż miałam zacząc inaczej zaczełam pisać i sie nawet rozpisałam i chcąc wcisnąc foteczke troszke sie rozłościłam :) i sie rozłączyłam :)

..............................
cóż stara dupa ze mnie ale te maleństwa mnie sobą zaraziły...chodowle zaczełam w tamtym roku kupiłam budke z myślą o motylach gdzie były przegrody by mogły sie w budce przepoczważać zaś roszke niżej miałam miejsce na 20 bambusów rożnej wielkości...obserwacja pszczółek które pojawiły sie z nikąd tym ruchliwych stworzonek mnie troche zajeła.....w czasie zakładania gniazd przez pszczółki zachodziłyśmy w głowe co za cholerstwa zrzerają w dziwny sposób naszą różę wygryzając liście dziwnie regularnie tak że prawie nam ją ogołociło to coś....do głowy mi nie pryszło ze to jeden z 4 gatunków pszczołek które zlatywały min. z liścmi do bambusa :).......pszczołki zajeły 10 bambusów a motyli jak nie było tak nie było.
Mam takie pytanie czy w tych bambusach mogły sie zagnieżdzić pszczoły łapiące pająki??? widziałam kilkakrotnie jak jedna z pszczoł trzymając pająka rownego jej wielkości podskakiwała w strone budki nie mogąc unieść pająka :)...i jeszcze jeden owad który na odwłoku miał dłuugi kolec kręcił sie w pobliżu budki a nawet siadał na niej...czy to coś mogło złożyć jaja w bambusie czy też raczej tym pokładełkiem wwiercał sie do juz założonych gniazd by tak do jajeczka pszczół złożyć swoje?

W tym roku na poczekaniu zrobiłam bardziej zawansowaną budkę dla owadów < chciałam sie pochwalić na foteczkach ale nie umiem ich wgrać :( > dokupiłam 50 sztuk kokonów pszczółek i przegrody na gniazda dla pszczół, dorobiłam o wiele wiecej bmbusów i teraz czekam i sie troche martwie, gdyż samce sie juz wygryzły a jest troche zimno i ma spaść śnieg do tego !! to czy maleństwa nie padną??

i a propos czesto tu sie wypaowiadacie by pszczółki a raczej kokony trzymać w chłodnym pomieszczeniu bo na dworze padną....jest to troszke na wyrost mówione gdyż moja budka całą zimę była na dworze a wiecie dobrze jakie temparaury były i nic sie im nie stało...przecież w naturze gdyby tak było to by wszystkie padały a jednak tak sie nie dzieje...a nawet jeśli juz jakaś padnie to przecież jest selekcja naturalna słabsze sie eliminują..zresztą w książce jest napisane ze te pszczołki wytrzymują bardzo niskie temperatury do -30 stopni to jest w książce "pszczoła murarka ogrodowa" stanisław flaga.
:)
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Witajcie,

Jako nowy fascynat pszczelopomocy, chciałabym poruszyć dwie kwestie, licząc, że doświadczeni podpowiedzą, co robić.

Odkąd mieszkam w nowym domu, marzył mi się pięciogwiazdkowy hotel dla owadów, jakich naoglądałam się w internecie.
W zeszłym roku nacięłam łodyg rdestu sachalińskiego i dalii (wydały mi się idealne), nakopałam gliny. Całą zimę planowałam architekturę i wystrój. A potem nagle zaczęła się wiosna i plany budowlane straciły gwiazdki, ambicje, przeszły w wielką płytę, następnie tbsy, aż w końcu, byle tylko zdążyć, uznałam, że standard lepiankowy też będzie dobry.

W końcu dwa tygodnie temu wystawiłam takie trzy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i teraz, jak już moje domki wystawione, zastanawiam się, czy może mam wciąż czas na powrót do pomysłu pięciogwiazdkowego, czy w tym roku już za późno?
U mnie w mazowieckiem wciąż zimno, ale pszczoły (póki co widziałam miodne) i trzmiele już się pokazują. Czy dzikie murarki w tej części Polski zaczęły już szukać domków?

I tu drugie pytanie - znalazłam dziś trzmiela ledwo żywego na progu domu. Wzięłam do domu, nakarmiłam miodem rozcieńczonym z wodą, jadł chętnie i ogrzany bardzo się ożwawił. Potem wypuściłam na dwór. I zastanawiam się, czy to dobre postępowanie. Nie mam doświadczenia i martwię się, czy dokarmianie trzmieli i ogrzewanie, po to by znów na ziąb wypuścić, to dobry ruch. To prawdopodobnie była samica, miała pyłek na nóżkach.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

http://imageshack.us/photo/my-images/7/1008378.jpg/ oraz http://imageshack.us/photo/my-images/26/1008379.jpg/ :heja o matko jak ja sie namęczyłam :/ to są foteczki mojej budki zrobionej w jeden dzien na szybko.....moje maleństwa czekają w kubeczku do wygryzienia po prawej widac gniazda wielokrotngo użytku a po lewej jak widac bamusy ,a całość zabezpieczona papą z kazdej strony..w pszyszłym roku palnuje zrobic szerszą ciut i tak troche dłuższą i wyższą bo zrobiłam troche tak ze trzeba sie lekko schylać by sie przyjżec ...teraz tylko czekam na ;:3 wy zresztą także
buziaki dla Was
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

Mzimu witaj
mam pytanie jak wstawiłeś fotki?? ja sie nameczyłam a wstawiłam tylko linki??
co do twojego 5 gwiazdkowego hotelu, myśle ze za pużno nigdy nie jest.....zrób to co planowałes w tamtym roku ,zrobić spokojnie nie spiesząc sie....najwyżej wystawisz za miesiąc jak nie przyjdą pszczółki to przyjdą inne zwierzaczki jak u mnie zamiast motyli wlazł ogromny pająk a raczej pajęczyca zakładając ogromny kokon z jajami i przez cały ten czas jak i do tej pory pilnuje swoich maleństw < nie mam pojęcia jak ona przeżyła tą zimę> .
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Fotki trzeba najpierw wystawić na jakimś innym serwerze, ja wystawiałam na photobucket.com - jest bezpłatny, ale trzeba się zarejestrować. Pewnie mógłby być jakikolwiek inny: tinypic, fotosik, picassa itd.
Jak już masz umieszczone zdjęcie, pisząc post wstawiasz bezpośredni link między znaczniki [img].

edit:
Widzę, że masz już zdjęcia wystawione, teraz wystarczy przy pisaniu posta wybrać przycisk img na górze i wstawić te linki między [img]i[/img], które się pojawią po wciśnięciu.

Spore masz te domki:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
tax-us
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2010, o 23:56

Post »

kidaa21 - 10 rurek zajętych przez miesierki to jak na pierwszy rok świetny wynik, pogratulować ;:333 . Skoro dokupiłaś murarki to zadbaj o to aby nie zajęły miesierkom wszystkich rurek.
Żadna pszczoła nie poluje na pająki. Polują natomiast inne błonkówki, jeżeli pająk był podobnych rozmiarów co błonkówka, to była to któryś z nastecznikowatych, najpewniej Wolnica czarniawa Auplopus carbonarius. Buduje charakterystyczne beczułki z gliny, z pająkiem w środku.
Owad z długim "kolcem", to najprawdopodobniej, któraś z owadziarek, z tego co wiem, larwa żadnej z nich nie pasożytuje na pszczołach.

Mzimu - nigdy nie jest za późno na postawienie domku dla pszczół, gatunki, które mogą zamieszkać w domku latają do września.
Trzmielowej królowej pewno pomogłaś,

a tak ogólnie,co do niskich temperatur, pszczoły to dzikie stworzenia (jak wszystkie owady :lol: ) i nikt im nigdy nie pomagał przetrwać wiosennych chłodów a mają się całkiem dobrze. Najlepiej pomożemy im zapewniając miejsca do gniazdowania i przede wszystkim pożytek - odpowiednie gatunki roślin/kwiatów a one same doskonale dadzą sobie radę :idea: ;:108 .
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mzimu jeśli masz pomysł i się uwiniesz w 1-2 tygodnie to zdążysz przed wylotem samic murarek :) U mnie też jeszcze zimno, swoje kokony zamierzam wystawić zaraz po świętach (zapowiadają ocieplenie). A jak wiadomo samice wygryzają się później od samców.
kidaa21 pisze:i a propos czesto tu sie wypaowiadacie by pszczółki a raczej kokony trzymać w chłodnym pomieszczeniu bo na dworze padną..
Nie do końca, gdzieś czytałem, że poniżej -15 stopni część populacji może wymarzać. Ja chowam swoje kokony bo wolę "dmuchać na zimne", zależy mi na szybkim powiększeniu populacji :wink: .
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

swoją drogą coś tu rzadko forumowicze zaglądają.......co do "starych wyjadaczy" wrzućcie pare fotek swoich domków dla pszczółek podzielcie sie swoją wiedzą i doświadczniem
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

kidaa21 pisze:swoją drogą coś tu rzadko forumowicze zaglądają.......co do "starych wyjadaczy" wrzućcie pare fotek swoich domków dla pszczółek podzielcie sie swoją wiedzą i doświadczniem

a tak swoją drogą macie w swoich ogrodach budki dla ptaków?? załozyły juz gniazda??u mnie w 2 na 5 budek założyły sikory bogatki i modre, do tego w stosie drewna do pocięcia strzyżyk i rodzik, a czekam jeszcze na kopciuszka który w tamtym roku na moim balkonie założył gniazdo Obrazek

i wylęgło sie 5 maleństw...macie jakies ciekawe blogi lub fora na których można by było sie pochwalic ptaszkami odwiedzającymi ogród?? bo chciałabym tez nimi sie pochwalic :

;:138 czy tez foteczki

Obrazek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia domków były wcześniej w tym wątku. Część 1 to również skarbnica wiedzy na ten temat, zachęcam do lektury :wink:
Tematy o ptakach też są na forum, np ten: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ilit=ptaki
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

niby tak ale znając życie każdy tez udoskonalił swoje hotele a fora były z 2010 roku ....

i tak pryszłościowo dla ewentualnych nowych forumowiczów Z A B E Z P I E C Z A J C I E B U D K I I G N I A Z D A !!!! siatką nawet taką zwykłą z plastiku jak ja mam na fotce moich budek , przez która ptaki nie przejdą a pszczoły spokojnie przelecą..bo w ziemie mi sikory wyjadały owady !! co zauwazyłam dopiero w lutym
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”