Lantana pospolita (Lantana camara)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lantana

Post »

Magdo. to lepiej skup się na szukaniu roślinki 8-) Na pewno na nią trafisz bo po małej przerwie wraca do łask.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

;:108 chyba masz rację. Rozumiem, że ona spokojnie może rosnąć w skrzynkach na balkonie podobnie jak smagliczka np. prawda? W tym roku muszę ją mieć!
terewa
200p
200p
Od: 24 lip 2008, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w zeszłym roku kupiłam małe sadzonki w LM, czasami mają bardzo ciekawe roślinki.
Były różne kolorki, ale trzeba było brać na wyczucie, bo nie wszystkie kwitły, a oczywiście nie były opisane :evil:
Niestety udało mi się przezimować tylko 1-ą, w ubiegłoroczną zimę padło też moje kilkuletnie lantanowe drzewko, może za późno schowałam? ;:223
Lantany to naprawdę piękne roślinki i warto je mieć, w tym roku zamówiłam 4 kolorki u naszego forumowego kolegi, już nie mogę się doczekać :tan
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój problem z lantaną jest taki, że mój pies obgryza jej liistki. Długo trwało zanim dorwałam szkodnika 8-) Mam już drzewko ale nie mam gdzie postawić żeby go ten wielki szkodnik nie objadł :roll:
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja moją lantanę zimujacą w sypialni. Stoi przy oknie. Tak prawdę mówiąc nie wiedziałam, ze ja można zimowac, po prostu rosła sobie w doniczce z hibiskusem. Złapał je przymrozek i po wniesieniu do domu opsypały się im wszystkie liscie :( . Przycięłam obydwie roślinki i wypuściły piękne liście, a na lantanie pokazały się już nawet paczki. Jak już będzie ciepło, to wystawie na taras kwitnące roślinki.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

izaziem pisze:Mój problem z lantaną jest taki, że mój pies obgryza jej liistki.
nie za dobrze bo jest toksyczna
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są małe ilości, pewnie bardziej w celach przyprawowych :wink: i same listki. Jagódek nie rusza a one pewnie są najbardziej toksyczne.
Moje pięknie przezimowane drzewko właśnie marnieje bo chyba przesadziłam z nawozami przy przesadzaniu. Więdną młode przyrosty ;:223
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

ja wczoraj wysiałam, ciekawe czy wzejdzie :)
wszystkie części lantany są toksyczne, powodują zaburzenia rytmu serca, uszkodzenie wątroby i nerek. Toksyczność rośliny opisywana jako wysoka. Lepiej trzymać ją z daleka od dzieci i zwierzaków.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Galaxy, a skąd miałaś nasionka?
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

są na all.... kupiłam od 2 sprzedawców bo różne kolorki.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie nasionka były na krzaku, takie ładne czarne jagody.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

No właśnie widziałam na alle. Tyle, że chyba powinnam zachować resztki rozsądku i już nic nie kupować bo nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. Dobrze, że choć tu ludzie rozumieją i podzielają pasję do roślinek ;:162 W domu reakcja na kolejny mój zakup i próbe upchnięcia go w coraz to inne miejsce to :roll:

Lantane jednak kupię gotową. Muszę tylko pamiętać, by później zebrać te jagódki, o których pisze izaziem. Przypomnijmy sobie nawzajem za pół roku, żeby to zrobić, ok?
pchelka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lip 2011, o 00:35

Post »

podpowiedzcie proszę, czy jest jeszcze szansa że moja lantana odbije? Na razie zero reakcji, stoi sobie w garażu i nic. Prawdopodobnie, a raczej na pewno jesienią capnął ją przymrozek :( Są jakieś sposoby by jej pomóc? Podlewam trochę i zastanawiam się czy wystawiać ją już może w ciepłe dni na słonko? Na nawóz to chyba za wcześnie jak nic nie ruszyła? Przepraszam za może głupie pytania, ale jestem zielona ogrodniczka ;:131
Kama
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”